Arthrofos z Dolmiksu ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

goskaaa

08 sierpnia 2009, 10:32

Znjadz produkty Trec Nutrition - ludzkie- mają nowy fajny produkt na stawy, który łączy glukozamine-chondoroityne i msm, dawkowanie dla psa wychodzi atrakcyjnie a cena jest do 50 zł, a to ci styknie na pół roku.
OWCZARZ2

08 sierpnia 2009, 10:40

goskaaa pisze:Znjadz produkty Trec Nutrition - ludzkie- mają nowy fajny produkt na stawy, który łączy glukozamine-chondoroityne i msm, dawkowanie dla psa wychodzi atrakcyjnie a cena jest do 50 zł, a to ci styknie na pół roku.
Heh to sie porobiło w dzisiejszych czasach- produkty przeznaczone pierwotnie dla m.in ludzi aktywnych fizycznie (kulturystów) zaleca się psom :D
A niedługo pewnie my będziemy wsuwać te specjalnie przeznaczone dla zwierząt domowych :lol:
Zwariowane czasy
goskaaa

08 sierpnia 2009, 10:59

Ja ogólnie nie mam objekcji przed próbowaniem ludzkich specyfików dla psów... i już kilkukrotnie się przekonałam o ich skuteczności. Od jakiegoś czasu używam Glukozaminy z MSM z trec'a a od 2 lat korzystam z l-karnityny i HMB z trec'a równiez, przygotowując psy do zawodów. Wiele osób z mojego środowiska, również korzysta z tych produktów i podaje je psom. Także u mnie się świetnie sprawdza. Suczka którą mam od miesiąca na DT miała spore problemy z chodzeniem, miała zaniedbane stawy, i cały czas dostaje tą glukozaminę, i naprawdę widzę poprawę.
Awatar użytkownika
Robert A.

08 sierpnia 2009, 23:19

Owszem,one działają,tylko przy okazji rozwalają żołądki psom, przy dłuższym stosowaniu.Do produkcji preparatów ludzkich używane są inne nośniki,konserwanty,otoczki itd....Nie znam żadnego preparatu ludzkiego(na stawy) który byłby przebadany w kierunku podawania psom.

Sam kiedyś myślałem,że nie ma to znaczenia,dopóki nie przekonałem się na moim psie.Podawałem Reumaphyt(czarci pazur) seniorowi i niestety po 2 tygodniach stosowania ,pies wymiotował tym preparatem.Od kilku miesięcy dostaje wersję dla psów(inflamex) i jest suuper.
Dlatego nigdy więcej nie mam zamiaru robić zamienników,przynajmniej jeśli chodzi o preparaty na stawy,już mi wystarczy stresu,to co zaoszczędziłem na preparacie wydałem 3 x u Weta.
OWCZARZ2

08 sierpnia 2009, 23:55

Robert A. pisze:Owszem,one działają,tylko przy okazji rozwalają żołądki psom, przy dłuższym stosowaniu.Do produkcji preparatów ludzkich używane są inne nośniki,konserwanty,otoczki itd....Nie znam żadnego preparatu ludzkiego(na stawy) który byłby przebadany w kierunku podawania psom.

Sam kiedyś myślałem,że nie ma to znaczenia,dopóki nie przekonałem się na moim psie.Podawałem Reumaphyt(czarci pazur) seniorowi i niestety po 2 tygodniach stosowania ,pies wymiotował tym preparatem.Od kilku miesięcy dostaje wersję dla psów(inflamex) i jest suuper.
Dlatego nigdy więcej nie mam zamiaru robić zamienników,przynajmniej jeśli chodzi o preparaty na stawy,już mi wystarczy stresu,to co zaoszczędziłem na preparacie wydałem 3 x u Weta.
Mam podobne zdanie w tym temacie.... tak jak piszesz nie są to preparaty przebadane pod kątem psów a więc nie można stwierdzić że w 100% bezpieczne.

I trzeba zdawać sobie sprawę i powiedzieć wprost, istnieje jakieś ryzyko podawania ludzkich preparatów w dłuższym okresie czasu....dlatego ja wolę dmuchać na zimne nawet lekko przepłacając.
goskaaa

09 sierpnia 2009, 08:48

Nie do końca w tym momencie rozumiem co ma rozwalić żołądek psu? Otoczka żelowa? Porównałam składy tabletek powlekanych ludzkich i psich, oprócz zawartości są identyczne - chodzi mi o zawartość leku w kapsułce.
Poza tym żołądek psi jest dużo mocniejszy od ludzkiego, więc zrozumialabym gdyby było na odwrót ... Ja rozumiem Robert że masz złe doświadczenia, ale to nie znaczy że z każdym preparatem tak ma być.
Ludzkie preparaty na stawy nie są badane pod kątem podawania psom, bo są dla ludzi, więc nie ma takiej konieczności. Wszelkie leki typu antybiotyki, sterydy, maści, krople, są stosowane zamiennie dla psów -ludzkie, i tu nie ma żadnych problemów... wiec nie wiem dlaczego mialyby byc akurat przy preparatach na stawy.... Grupa Dolfosu, to firma robiąca premiksy, pasze i preparaty witaminowe dla bydła... widziałam ich fabrykę :D skąd mam mieć pewność że oni badają pod kątem psim?
Jak wiecie mam psa który ma już prawie 6 lat, i od 4 jest tylko na ludzkich wspomagaczach, a co roku robione badania, które potwierdzają jego super kondycję, ani żadnych problemow żoładkowych nie ma i nigdy nie miał ;)
Poprostu uważam, że oprócz kilku preparatów na rynku np Arthroflex, Cortaflex, Conquer, cała reszta - to pic na wodę, więc wolę używać ludzkich które u mnie się świetnie sprawdzają.
Awatar użytkownika
Robert A.

09 sierpnia 2009, 21:32

Pies ma inny żołądek od człowieka,ale nie mocniejszy :) a w szczególności jeśli dotyczy to leków np ibuprofen. i wiele innych przykładów.
Zwróć uwagę,że nawet bakterie probiotyczne u psa różnią się od tych ludzkich.

Opisujesz przykład swojego psiaka,ja opisałem swojego.Ty jesteś zachwycona ja załamany ludzkimi zamiennikami.Dalej i tak każdy z nas pozostanie przy swoim zdaniu :wink: Nie opisywałem Twojego preparatu bo go nie znam,opisałem na swoim przykładzie.Ja uważam ,że na naszym rynku jest o wiele więcej b.dobrych preparatów dla psów na stawy,niz te które wymieniłaś.

Jeszcze jedno co mnie niepokoi w ludzkich preparatch to ciągłe dodawanie ,konserwantów,barwników, itd u psów większosc jest wolna od chemii.

Dodatkowe ryzyko to dawkowanie,np dopuszczalna dzienna dawka witamin jest znacznie niższa w przypadku psów.
A co do Dolfosu,to opatentował swoje preparaty Arthrofos,a to znaczy ,ze jest więcej niz ok.Badziewia nikt nie opatentuje ,bo nie ma takiej potrzeby
Pozdrawiam Robert. :!:
goskaaa

09 sierpnia 2009, 22:16

Robert A. pisze:Pies ma inny żołądek od człowieka,ale nie mocniejszy :) a w szczególności jeśli dotyczy to leków np ibuprofen. i wiele innych przykładów.
Zwróć uwagę,że nawet bakterie probiotyczne u psa różnią się od tych ludzkich.

Jeszcze jedno co mnie niepokoi w ludzkich preparatch to ciągłe dodawanie ,konserwantów,barwników, itd u psów większosc jest wolna od chemii.

Dodatkowe ryzyko to dawkowanie,np dopuszczalna dzienna dawka witamin jest znacznie niższa w przypadku psów.
No okej rozumiem Twoje argumenty... jednak z pewnym rzeczami nie jestem się w stanie zgodzic... Ibuprofen jest nie tyle szkodliwy dla psiego żołądka co poprsotu jest trucizną dla psów... Co do konserwantów i barwników to się zgodzę, ludzkie zawierają ich więcej zdecydowanie, jednak nie każde.

Ryzyko dawkowania owszem istnieje, ale nie mówię tutaj o podawaniu ludzkich preparatów witaminowych, ale o chondroterapeutykach, a tu przedawkowanie nam tak szybko nie grozi.
Uważam, że można bezproblemu pewne medykamenty psie zastąpić ludzkimi, nie każde, ale owszem można.
Co do Dolfosu, ja się nie wypowiadam może lepiej, ale nie jest ceniony nawet wśród koniarzy... i to mi daje sporo do myślenia.
OWCZARZ2

09 sierpnia 2009, 22:54

goskaa pozostaje przy swoim zdaniu, Robert pozostaje przy swoim zdaniu i wszyscy sa zadowoleni :)

Ja dodam tylko od siebie jeśli chodzi o Dolfos, że zarówno z własnego doświadczenia (Biotyna Forte) jak i z doświadczeń hodowców owczarków niemieckich z którymi mam do czynienia ja jak i kiedyś mój ojciec- z powodzeniem oni stosują preparaty tej firmy ( w tym na stawy), więc zupełnie się nie zgodzę z tym że to badziewie, wręcz przeciwnie. Taka jest moja opinia w tym temacie :)
Awatar użytkownika
Robert A.

10 sierpnia 2009, 07:16

Trochę ożywiliśmy to forum naszymi polemikami,ale przynajmniej szczerze,kulturalnie i bez cukru :wink:
OWCZARZ2

10 sierpnia 2009, 20:40

To dobrze,bo myślałem że to forum juz umiera śmiercią naturalną
Chefrenek

22 września 2009, 16:44

Robert A. pisze:Bez paniki,to jest ten sam preparat,a nawet lepszy :wink:
W Krak-Vet ten preparat był zamieszczany (zdjęcia)kilka lat temu i od tego czasu Dolfos zmienił szatę graficzną swoich najlepszych preparatów.Krak-Vet nie uaktualniono nowych zdjęć .I po zagadce Panie detektywie :)
Pozdrawiam Robert i 4 psy
Sam stosuje ten preparat u moich psów.
I jak go oceniasz? Warto to kupić? Co lepsze arthroflex czy arthrofos? Czy arthrofos występuje tylko w formie tabletek?
Awatar użytkownika
Robert A.

22 września 2009, 18:16

Arthrofos forte to bym Ci polecał z Dolfosu,sam Arthrofos w tabletkach ma zbyt ubogi skład -wersja forte jest ok. :)

Co do Arthroflexu to baaardzo go chwaliłem do czasu gdy mój pies(szczeniak) zaczął kuleć a dostawał Arthroflex zapobiegawczo i guzik.W tej chwili dostaje zupełnie co innego a pozostałe 3 psy Arthrofos forte,ma on postać proszku o zapachu waniliowym i psy się zachwycaja jego smakiem.
Chefrenek

22 września 2009, 18:23

Robert A. pisze:Arthrofos forte to bym Ci polecał z Dolfosu,sam Arthrofos w tabletkach ma zbyt ubogi skład -wersja forte jest ok. :)

Co do Arthroflexu to baaardzo go chwaliłem do czasu gdy mój pies(szczeniak) zaczął kuleć a dostawał Arthroflex zapobiegawczo i guzik.W tej chwili dostaje zupełnie co innego a pozostałe 3 psy Arthrofos forte,ma on postać proszku o zapachu waniliowym i psy się zachwycaja jego smakiem.
Dzięki za odpowiedź. W takim razie spróbuję Arthrofos forte. :wink:
Awatar użytkownika
Robert A.

22 września 2009, 18:40

Śmiało bez obaw,zadnych strat oprócz kasy :(
Pozdrawiam :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje