Arthrofos z Dolmiksu ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dr_Fell

04 sierpnia 2009, 14:52

Witam, kupiłem przez Allegro Arthrofos - okazało się ze producentem nie jest Dolfos ale Dolmiks - czy to jakaś podróbka, czy to ta sama firma ? Opakowanie wygląda inaczej niż na zdjęciach w krakvet - na białym tle jest niebieski napis "ArthroFos" i zdjęcie bernardyna. Skład jest dokładnie taki sam. Nie wiem czy dawać psu, czy reklamować :)

EDIT: hmm, na stonie Dolfosu zdjęcia Arthrofosu są takie same jak tego co kupiłem, adres Dolfosu i Dolmiksu jest ten sam dokładnie. Ktoś potrafi to wyjaśnić ? :>
Chefrenek

04 sierpnia 2009, 15:31

dr_Fell pisze:Witam, kupiłem przez Allegro Arthrofos - okazało się ze producentem nie jest Dolfos ale Dolmiks - czy to jakaś podróbka, czy to ta sama firma ? Opakowanie wygląda inaczej niż na zdjęciach w krakvet - na białym tle jest niebieski napis "ArthroFos" i zdjęcie bernardyna. Skład jest dokładnie taki sam. Nie wiem czy dawać psu, czy reklamować :)

EDIT: hmm, na stonie Dolfosu zdjęcia Arthrofosu są takie same jak tego co kupiłem, adres Dolfosu i Dolmiksu jest ten sam dokładnie. Ktoś potrafi to wyjaśnić ? :>
Najprościej wyszukać kontakt do tych firm i napisać z zapytaniem. Być może Dolmiks przejął Dolfos. :wink:
Awatar użytkownika
Robert A.

05 sierpnia 2009, 11:39

Na stronie Dolfosu masz napisane ,że to jest spółka.
dr_Fell

05 sierpnia 2009, 12:17

Hmm, widzę tylko że "spółka jawna"

ale czy to tłumaczy w jakiś sposób inną nazwę ?
wikipedia pisze: Spółka jawna – osobowa spółka prowadząca przedsiębiorstwo pod własną firmą i nie będąca inną spółką handlową.
Awatar użytkownika
Robert A.

05 sierpnia 2009, 14:36

Bez paniki,to jest ten sam preparat,a nawet lepszy :wink:
W Krak-Vet ten preparat był zamieszczany (zdjęcia)kilka lat temu i od tego czasu Dolfos zmienił szatę graficzną swoich najlepszych preparatów.Krak-Vet nie uaktualniono nowych zdjęć .I po zagadce Panie detektywie :)
Pozdrawiam Robert i 4 psy
Sam stosuje ten preparat u moich psów.
dr_Fell

05 sierpnia 2009, 22:14

Dzięki, tak sądziłem i nawet już czworonogowi dałem 2 tabletki, ale wolałem się upewnić. Cholera, mam wrażenie że bardziej się trzęsę nad jedzeniem psa czy kota niż nad swoim własnym :). Składu tego co ja jem tak nie sprawdzam jak składu tego co jedzą futrzaki.

A swoją drogą pies wcina te tabletki i prosi o więcej. One mają taki urzekający zapach że mnie korci żeby spróbować.
Awatar użytkownika
michau

05 sierpnia 2009, 22:19

Robert A. pisze: Sam stosuje ten preparat u moich psów.
juz nie Arthroflex? ;)

Dobrze wiedzieć, że polecasz ten preparat, bo szukałem czegoś na stawy w tabletkach.

Czy podajesz bez przerwy dzień w dzień?
Awatar użytkownika
Robert A.

05 sierpnia 2009, 22:53

Michau ja mam 4 psy i Arthroflex dostaje najmłodszy ,najstarszy 17,5 letni dostaje coś znacznie mocniejszego z kwasem hialuronowym,a pozostałe 2 Arthrofos forte. :)
Podaje bez przerwy,ale mniejsze dawki.
dr_Fell

06 sierpnia 2009, 09:24

Nadeszła odpowiedź z Dolfosu - Dolmiks należy do Dolfosu i jest to ich produkt, wkrótce na opakowaniach ma pisać Dolfos :)
Awatar użytkownika
Robert A.

06 sierpnia 2009, 22:43

A Ty dalej o tym?
OWCZARZ2

06 sierpnia 2009, 23:13

Robert A. pisze:A Ty dalej o tym?
Hehe jak widzę jak ludzie sobie na siłę szukaja problemów :shock:
Awatar użytkownika
Robert A.

06 sierpnia 2009, 23:22

Dokładnie tak :)
dr_Fell

07 sierpnia 2009, 10:08

A ja dla odmiany często widzę na forach jak ludzie piszą posty bez większej treści tylko po to żeby ocenić innych użytkowników. ;).

Co widzisz w tym złego, że chcę się upewnić że produkt który podaję psu, który jest produktem leczniczym, jest tym co chcę podać ?

Zapytanie do Dolfosu wysłałem jeszcze zanim wątek się rozwinął, a odpowiedź zamieszczam tutaj trochę ze wzgl. na post nr 2, a trochę dla wyjaśnienia - gdyby kiedyś ktoś miał podobne wątpliwości.
Awatar użytkownika
Robert A.

07 sierpnia 2009, 15:54

Generalnie mamy dobry wzrok .My widzimy Ty widzisz-wszyscy wszystko widzą.
Chefrenek

08 sierpnia 2009, 09:11

A dawał ktoś to?
Fitmin Stawy 150g

Preparat wzmacniający chrząstki stawowe. Fitmin Stawy jest skomponowany z chrząstki rekina i suszonych małży, zawiera też skuteczne poziomy witaminy C, E, selenu, manganu, cynku i miedzi. Dlaczego działa? Jeżeli popatrzymy na chrząstkę pod mikroskopem, widzimy siatkę splecioną z białka zwanego kolagenem, w której są ułożone komórki stawowe i duże, skomplikowane molekuły siarczanu chondroityny i siarczanu glukozaminy. Substancje te wiążą wodę, dzięki czemu chrząstka jest elastyczna i potrafi działać tłumiąco. Chrząstka umie się sama odtwarzać. Do tego są potrzebne funkcjonujące komórki stawowe. Nie tylko rozmnażają się i zastępują stare lub uszkodzone komórki, ale produkują również kolagen i inne niezbędne substancje. Do tworzenia kolagenu jest niezbędna witamina C i miedź. W razie ich braku włókna w sieci białkowej nie są skrzyżowane i zacznie tracą na wytrzymałości. Potrzebne są też niektóre pierwiastki śladowe i witaminy, zwłaszcza mangan i cynk. Cynk działa jako wyzwalacz i regulator tworzenia białek, mechanizm ten nazywa się „cynkowe palce”. Ochronę komórek stawowych przed uszkodzeniem zapewnia przeciwutleniający system obronny, którego niezbędną częścią jest selen, witamina E i C.
ODPOWIEDZ
  • Informacje