BARF
-
Zanim pies się "nauczy" najadąc to trochę może potrwać. Cierpliwości.
-
może dajesz za chude mięso? 1g białka = 4kcal 1g tłuszczu = 9kcal
czy za chudo? hm, np z ostatnich 3 dni: 1)rano mięso z uda+zołądki kurze, wieczór szyja z indyka(mało, bo starszy i początkujący)+ żoładki kurze + mix warzyw gotowanych (szwankuje wątroba, surowych nie daję) (razem 0,70kg / dzień) 2)rano: kacze udko + odrobina serca świńskiego+ jajko, wieczór: gulaszowe indycze+ warzywa (ok. 0,70kg/ dzień)
czekam na Izę, może zlituje sie i podpowie jadłospis dzienny
czekam na Izę, może zlituje sie i podpowie jadłospis dzienny
-
jak pies jest głodny to ja bym zwiększyła energetyczność racji właśnie dzięki tłuszczowi. ja czekam na gęsi smalec od babci, na zimę jak znalazł. a to o czym pisała Sne, czyli przyzwyczajenie się to też jest ważna i istotna sprawa
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 12:20 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
-
to ja Izo zapytam o badania - jakie należałoby zrobić oprócz mofrologii, nerek, wątroby, glukozy? jonogram? wapń/fosfor?
Dziękuję Iza.
Teraz tak. Jest to starszy pies,wykastrowany,leczony na przewlekłe choroby układu moczowego, ze szwankującą już wątrobą. Na antybiotykach, bo walczymy z ciortowskim nawracającym zapaleniem pęcherza i cewki.Przeczytałam gdzieś na barfnymswiecie,iż przy chorej wątrobie jedzenie powinno być w miarę chude,należy ograniczyć tłuszcze.Tak więc oparłam póki co jadlospis o kurczaka, indyka, podroby drobiowe, czasem jest kaczka oraz ogon wołowy, z wieprzowiny tylko serce.
Nie mam dostępu do gęsiny, koniny,królika,kozy. Jeśli dostaje udziec indyka, czy skrzydło, to ze skórą.
Tak jak pisałam,jest wykastrowany, przytył na suchej karmie, wykastrowany - czyli muszę uważać na apetyt.
A najważniejsze, jest to pies ze schroniska (miał tam w misce jakieś suche śmierdzące bobki), mam go od roku,on nie znał smaku przepysznych mięsiw, które teraz dostaje, zjadły tego wiadro i wraz byłoby mało.
Napisałam jaka zwierzynę dostaje. Co mogłabym mu podać z wołowiny? (i czy w ogóle). W aspolu widziałam królika zmielonego z kością, koninę, jelenia,wołowina z chrząstką (mielone wszystko). Moge to zamowić . Tylko czy akurat to??
Jakie suplementy powinnam dodać przy chorobach, które opisałam?
Teraz tak. Jest to starszy pies,wykastrowany,leczony na przewlekłe choroby układu moczowego, ze szwankującą już wątrobą. Na antybiotykach, bo walczymy z ciortowskim nawracającym zapaleniem pęcherza i cewki.Przeczytałam gdzieś na barfnymswiecie,iż przy chorej wątrobie jedzenie powinno być w miarę chude,należy ograniczyć tłuszcze.Tak więc oparłam póki co jadlospis o kurczaka, indyka, podroby drobiowe, czasem jest kaczka oraz ogon wołowy, z wieprzowiny tylko serce.
Nie mam dostępu do gęsiny, koniny,królika,kozy. Jeśli dostaje udziec indyka, czy skrzydło, to ze skórą.
Tak jak pisałam,jest wykastrowany, przytył na suchej karmie, wykastrowany - czyli muszę uważać na apetyt.
A najważniejsze, jest to pies ze schroniska (miał tam w misce jakieś suche śmierdzące bobki), mam go od roku,on nie znał smaku przepysznych mięsiw, które teraz dostaje, zjadły tego wiadro i wraz byłoby mało.
Napisałam jaka zwierzynę dostaje. Co mogłabym mu podać z wołowiny? (i czy w ogóle). W aspolu widziałam królika zmielonego z kością, koninę, jelenia,wołowina z chrząstką (mielone wszystko). Moge to zamowić . Tylko czy akurat to??
Jakie suplementy powinnam dodać przy chorobach, które opisałam?
-
Królika najpierw sprawdź. Moja suka do pyska nie weźmie świeżego, pies kumpla tez nie (ale możliwe, że nauczył sie od mojej zołzy).
może jak psiak nie może jeść tłusto to powinnaś zwiększyć porcje? ja bynajmniej tak zrobiłam i suka w końcu nie chodzi głodna a czasem zdarza się jej nawet nie zjeść śniadania (suka nie całe 30kg-dzienna porcja 780-900g)szafirka pisze:przykładowy jadłospis dla mojego seniora 39 kilowego. Dzienna porcja to ok 0,65kg.
Sne-królik mielony z kościa w aspolu 10zł/1kg, majątku nie kosztuje,a może posmakuje podejrzewam,że na tym początkowym etapie to wszystko co surowe i czerwone pójdzie bez dąsania się
89ola - czy on jest głodny..to jest zasadnicze pytanie?bo nie wiem, czy jest nadal głodny,czy po prostu nienasycony,tak jak opisałam wyżej, wyliczylam wg barfnego swiata-39kg x0,08x0,2, ale i tak czasem dostanie i 80dkg, i 90, różnie to bywa, aptekarskiej miarki nie stosuję.
89ola - czy on jest głodny..to jest zasadnicze pytanie?bo nie wiem, czy jest nadal głodny,czy po prostu nienasycony,tak jak opisałam wyżej, wyliczylam wg barfnego swiata-39kg x0,08x0,2, ale i tak czasem dostanie i 80dkg, i 90, różnie to bywa, aptekarskiej miarki nie stosuję.
-
Ja wolę się przejsć po mieście i pooglądać i "podotykać". Lubię wiedzieć co daję psu.
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 12:21 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
Isabelle - dzięki stokrotne
W aspolu żarcie już zamówione. Do zielarskiego się przejdę. Żurawinę już je, bardzo ją lubi.Ostropest sama piję od niedawna, więc się podzielę.A owoc aronii i dzikiej róży na co nam zadziała? Też na wątrobę, czy chodzi o ukł.moczowy?
Odkąd je mięso surowe, zaczał jeść również owoce. Wczoraj zjadł gruszkę (ostatnia w domu była, wielka i soczysta, zdążyłam złapać 2 gryzy, reszta poszła dla psa, poszła w mgnieniu oka).
W aspolu żarcie już zamówione. Do zielarskiego się przejdę. Żurawinę już je, bardzo ją lubi.Ostropest sama piję od niedawna, więc się podzielę.A owoc aronii i dzikiej róży na co nam zadziała? Też na wątrobę, czy chodzi o ukł.moczowy?
Odkąd je mięso surowe, zaczał jeść również owoce. Wczoraj zjadł gruszkę (ostatnia w domu była, wielka i soczysta, zdążyłam złapać 2 gryzy, reszta poszła dla psa, poszła w mgnieniu oka).
-
- Informacje
-