BIOMILL

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Robert A.

04 marca 2011, 08:30

leonek wśród konserwantów też jest podział na lepsze i gorsze(wiem,że to absurdalnie brzmi,ale tak jest)i oczywiście ilości dodanych konserwantów.Nie miałem pojęcia o tych dodatkach(moze to nizsza linia),ale i tak nie wycofuję się z tego,ze polecam Biomila.
Z tego co wiem to sporo szanujących się firm dodaje te konserwanty min:Best Choice,Trovet,oczywiście zawsze mozna zadać pytanie importerowi Biomila dlaczego są dodane ciekaw jestem co odpowie?
Inna sprawa,ze unikamy konserwantów w karmach,a jak ludzie idą do weterynarza to nie protestuja przeciw syntetycznym lekarstwom,sterydom,antybiotykom,tabletkami na odrobaczenie którymi faszerujemy nasze psy,i tylko garstka ludzi szuka zamienników wśród leków ziołowych jakże skutecznych.Nawet sterydy są roślinne tylko trzeba wiedzieć co w trawie piszczy.
Mało kto zastanawia sie wtedy,że to zabójcza chemia,ale Bht i Bha w karmach wychwyci prawie kazdy :wink:
Jeszcze raz z pełną odpowiedzialnoscia polecam wyższą linię Biomila :)

Pozdrawiam.
leonek

04 marca 2011, 13:28

Robercie, nalezy pamietać ze karma podawana naszym pupilom staje sie ich głównym pożywieniem w perspektywie wielu lat. Lekarstwa zaś o których piszesz są stosowane przeważnie doraznie. Przy dzisiejszym bogatym wybożekarm myśle ze nalezy decydować sie na produkty pozbawione tych przykrych dodatków :( .Oczywiście karmiłam swoje 6 sztuk wyższa linia Biomila. Obecnie równiz karmie Bento Lamb niezmiennie od kilku lat z małymi przerwami. Nigdy nie zawiodła mnie ta karma i zawsze z przyjemnościa do niej wracam. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Robert A.

04 marca 2011, 15:15

Po części się z Tobą zgodzę,wybór na rynku jest ogromny i to my decydujemy czym i za ile karmimy swoje psy, Ja osobiście staram się zmieniać nawet dobre karmy co jakiś czas,(nie częściej niż co 3 miesiące)kiedyś byłem innego zdania,ale teraz na wszelki wypadek zmieniam.
Bento Kronen trochę zapomniana karma,ale warta zastanowienia,osobiście jestem z niej zadowolony.
murakami

04 marca 2011, 17:13

Ja prześledziłam opisy na worku Biomill Junior Sensible mini i nie znalazłam ani BHA, ani BHT. Są tam tylko tokoferole, wit E, wit C . Więc pierwsze słyszę :?:
Awatar użytkownika
Robert A.

04 marca 2011, 18:51

Nie wiem ,leonek napisała ,że są BHT,BHA kiedyś nie było konserwantów syntetycznych.Od kilku lat nie karmię Biomilem ,dlatego zdaje się na wasze opisy.Najlepiej jeśli ktoś poda opis z opakowania.
murakami

04 marca 2011, 20:17

No to po niemiecku:

Gehalte an Zusatzstoffen
Vitamin A 20000 IE/kg, Vitamin D3 1500IE/kg Vitamin E (Symbol Alpha- Tocopherol) 600 mg/kg, Vitamin C 50 mg/kg, Biotin 1,0 mg/kg B- Carotin 1,5 mg/kg, DL-Methionin330 mg/kg, L-Carnitin 100 mg/kg, Yuccaextrakt 300 mg/kg,
Antioxidanten: Pflanzliche Extralte mit einem hohen Tocopherolgehalt (symbole: alfa, beta, ypsylon, gamma, delta- Tocopherole in einem naturlichen Verhaltnis), Vitamin E, beta-Carotin und Vitamin C.
Konservierungsmittel Kaliumsorbat. Ohne Farbstoffe, Gvo-frei.

Skład przepisany z opakowania Biomill Junior sensible mini.
Awatar użytkownika
Robert A.

04 marca 2011, 22:14

Wychodzi na to ,że jest konserwowana sorbinianem potasu.E 202 Sorbinian potasu (sól potasowa kwasu sorbowego)

Syntetyczny konserwant dodawany do serów i margaryn i innych tłuszczy. Uważany za nieszkodliwy!

To prawda leży po środku :) i nie jest jednak tak żle z Biomilem :wink:
Chefrenek

05 marca 2011, 07:22

Może BHA/BHT jest w tej tańszej wersji?
leonek

05 marca 2011, 11:59

Niestety karma którą karmiłam moje psy to Biomill AdultMedium wyższa linia. Na worku tej karmy widniały czarno na białym te substancje czyli BHT i BHA. Byc moze jest tak, że konserwują róznie. Sam główny dystrybutor z którym rozmawiałam po odkryciu na opakowaniu BHT i BHA stwierdził ze przesadzam i ze wszystko teraz mamy konserwowane. :roll: nie przekonał mnie jednak i zaproponował mi karme Biomill z lini dla hodowców, która jest ponoć naturalnie konserwowana. Odmówiłam ponieważ trudno byłoby mi zaufać już tej karmie :( .
Awatar użytkownika
Robert A.

05 marca 2011, 20:02

Nie spotkałem się jeszcze z firmą która różnie konserwuje swoje karmy z jednej i tej samej linii,to nie ma żadnego sensu.Dalej upieram się przy swoim,że to super karma a jej konserwant który opisała Murakami jest bezpieczny.
cather

06 marca 2011, 09:10

Ja bym poprosił "leonka" o skany tych składów.

Mój pies je Biomilla od prawie roku i nigdy nie widziałem w składzie takich rzeczy [Energy, Sensible, Adult Mini].
jotkaszka

07 marca 2011, 21:42

Od niedawna jestem zmuszona zmienić psu karmę (je acanę od kilku miesięcy, ale ze względu na silny świąd skóry odstawiamy ją), przymierzałam się do kupna Biomilla. Weterynarz poleca mi RC, ale ze względu na BHT i BHA zrezygnowałam z zakupu.
Niestety okazuje się, że Biomill też zawiera te konserwanty
Awatar użytkownika
Robert A.

07 marca 2011, 21:47

Ale tu ewidentnie masz linię Clasic(niższą),a my opisujemy linię wyższą.
Chefrenek

07 marca 2011, 21:59

A nie mówiłam.
Awatar użytkownika
Robert A.

07 marca 2011, 22:03

Mówiłaś :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje