BIOMILL

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

jotkaszka

08 marca 2011, 22:58

Zamawiam biomilla, muszę się na własne oczy przekonać jaki tam jest skład :D
Awatar użytkownika
Robert A.

09 marca 2011, 06:43

Zamawiam Pedigriee też muszę się przekonać jaki jest skład odpadów poprodukcyjnych :wink:
MarekK

09 marca 2011, 10:10

tez mi się wydaje że jeśli jest jakieś BHA/BHT to tylko w tańszej linii Biomilla. Pewnie na worku będzie wszystko jasno opisane.
Karma ma dobrą opinię u psiarzy, a skoro ją poleca Robert to myślę że można kupić bez obawy.
Awatar użytkownika
Robert A.

09 marca 2011, 10:16

Polecam tylko wyższą linię :)
MarekK

09 marca 2011, 12:41

i masz rekomendację :D
jotkaszka

09 marca 2011, 17:13

Robert A. pisze:Polecam tylko wyższą linię :)
Czy to jest wyższa linia http://www.krakvet.pl/biomill-adult-mini-p-434.html ?

Niestety, w krakvecie nie mają tej karmy, czas oczekiwania- kilkanaście dni.
Byłabym wdzięczna za polecenie mi sprawdzonego sklepu z oryginalną karmą biomill :)
Awatar użytkownika
Robert A.

09 marca 2011, 17:54

Tak to ta linia karm Biomil.
jotkaszka

09 marca 2011, 19:01

Panie Robercie, poleci mi Pan jakiś dobry sklep z karmami?
Awatar użytkownika
Robert A.

09 marca 2011, 19:21

Krakvet,a reszta na priv
japanisze

14 marca 2011, 22:52

Witam.

Jestem właścicielką prawie 6 miesięcznego buldożka francuskiego.
Od początku karmiona była Acaną puppy&junior, po której niestety miała okropne, cuchnące bąki. Z tego powodu została zmieniona na Nutrę Gold dla szczeniaków, która w jeszcze większym stopniu zaszkodziła małej psinie. Wystąpiła dosyć ostra reakcja alergiczna (drapanie, lizanie łap, czerwone krostki na brzuchu, pod pachami i ogonem) na któryś ze składników (zapewne kurczak - testy alergologiczne będą wykonane dopiero jak mała podrośnie, bo podobno wcześniej nie ma to sensu).
Od tygodnia karmię Biomillem junior sensible i jestem ciekawa Waszej opinii o tym produkcie. Prześledziłam cały wątek, z którego wynika, że jest to dobra karma. Mam jednak wątpliwości co do składu podanego przez importera:

Suszone Mięso jagnięce (dehydratyzowane) – (min. 27%), ryż, proteiny ziemniaczane, tłuszcz roślinny oraz zwierzęcy, proteiny pochodzenia roślinnego, ryba oraz olej rybi, pulpa buraczana, oligosacharydy, drożdże, DL-metionina, minerały, witaminy, pierwiastki śladowe.

źródło: http://www.krakvet.pl/biomill-junior-se ... 10661.html

Skład podany przez producenta:

Rice, dried lamb, potato protein, animal fat, sugar beet, fish protein, poultry liver hydrolysate, brewer’s yeast, whole egge powder, locust bean flour, acacia fibre, cod liver oil, fructo-oligosaccharides, lecithine, yucca extract. Mineral nutrient, oligosaccharide and vitamin pre-mix.

źródło: http://www.biomill.ch/en/dog-range/prem ... itive.html

Moje pytania:
Czy skład oryginalny, podany przez producenta różni się znacznie od tego podanego przez importera (chodzi mi o to, czy zamiana miejsc ryżu z mięsem ma duże znaczenie i znacznie pogarsza jakość karmy?)

Czy enigmatyczne tłuszcze zwierzęce mogą oznaczać m. in. tłuszcz drobiowy? Jeśli tak, to czy pies uczulony na drób może jeść taką karmę?

Z góry dziękuję za odpowiedź i zainteresowanie.

Pozdrawiam
murakami

14 marca 2011, 23:10

Co ciekawe tylko tej jednej wersji sensible -junior- w opisie składu jest taka kolejność, w pozostałych jest ryż jako 1-szy, także w moim junior mini. Nie tylko w krakvecie, w innych sklepach też. Obstawiam więc błąd importera w opisie.
Co do alergii - czytałam, że kurczak uczula wówczas, kiedy jest w karmie źródłem białka, a nie tłuszczu. Potencjalnie więc nie powinien w takiej postaci uczulać, zakładając że nawet ukrywa się pod określeniem ``tłuszcz zwierzęcy``(choć karma dedykowana jest właśnie dla psów o nietolerancji na drób, więc nie sądzę).
Awatar użytkownika
Robert A.

15 marca 2011, 07:40

Tylko,że to nie drób uczula,a antybiotyki i hormony wzrostu cała chemia to wszystko czym faszerują kurczaki.
W przypadku Biomila mozna przynajmniej mieć nadzieję,że ich składniki mięsne są wolne od tego syfu.
Chefrenek

15 marca 2011, 08:04

murakami pisze:Co ciekawe tylko tej jednej wersji sensible -junior- w opisie składu jest taka kolejność, w pozostałych jest ryż jako 1-szy, także w moim junior mini. Nie tylko w krakvecie, w innych sklepach też. Obstawiam więc błąd importera w opisie.
Co do alergii - czytałam, że kurczak uczula wówczas, kiedy jest w karmie źródłem białka, a nie tłuszczu. Potencjalnie więc nie powinien w takiej postaci uczulać, zakładając że nawet ukrywa się pod określeniem ``tłuszcz zwierzęcy``(choć karma dedykowana jest właśnie dla psów o nietolerancji na drób, więc nie sądzę).
Sama byłam ciekawa jak to jest z tym tłuszczem i nawet założyłam tutaj wątek. Ostatecznie stanęło na tym iż jeden pies zareaguje a drugi nie. :twisted:

Pozdrowienia dla Japanisze :)
japanisze

15 marca 2011, 11:08

Obstawiam więc błąd importera w opisie.
To pewnie nie błąd a celowy zabieg marketingowy. Tylko producent ma obowiązek podawać skład zgodny z rzeczywistym, importera to prawo już nie obowiązuje i może przetłumaczyć co chce na co chce. :|
Co do alergii - czytałam, że kurczak uczula wówczas, kiedy jest w karmie źródłem białka, a nie tłuszczu.
Też coś takiego czytałam. Z drugiej strony czy da się całkowicie oddzielić mięso od tłuszczu w procesie produkcyjnym?
Tylko,że to nie drób uczula,a antybiotyki i hormony wzrostu cała chemia to wszystko czym faszerują kurczaki.
W przypadku Biomila mozna przynajmniej mieć nadzieję,że ich składniki mięsne są wolne od tego syfu.
Tak, wiem :) Napisałam, że uczula drób w formie skrótu myślowego.
Myślisz, że ich fermy są naprawdę takie pro - eko? W sumie coś musi być dobrego w tej karmie, skoro kosztuje tak piekielnie dużo.

Chefrenek :mrgreen:

I jeszcze proszę o refleksję na temat drugiego postawionego przeze mnie pytania:
Czy skład oryginalny, podany przez producenta różni się znacznie od tego podanego przez importera (chodzi mi o to, czy zamiana miejsc ryżu z mięsem ma duże znaczenie i znacznie pogarsza jakość karmy?)
W skrócie: Czy nie zapycham mojej psiny ryżem z dodatkiem mięsa?
Czy te 27 % mięsa (o ile wartość ta jest prawdziwa) jest optymalna?
Awatar użytkownika
Robert A.

15 marca 2011, 12:04

Czy my nie przesadzamy już z tym karmieniem?Czy mięso z ryżem to zapychenie?Mam wrażenie,że większość z nas popada czasami juz w paranoje.
Japanisze nie ,nie zapychasz swojego psa,karmisz Go bardzo dobrą karmą. :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje