Bosch Active a zawartość mięsa

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Kriksus

05 maja 2014, 16:04

Witam

Na początku wkleję: Udział mięsa lub udział białka pochodzenia zwierzęcego: min. 23 % (na sucho), udział białka pochodzenia zwierzęcego łącznie: min. 70 %

Czy ma to jakiekolwiek znaczenie w jakości karmy ?

Kończy mi się właśnie Josera i zastanawiam się nad Boschem, wszyscy go chwalą, ale mnie dziwi jedna kwestia: raz w składzie napisane jest, że pierwszym składnikiem jest sproszkowane mięso z kurczaka, a gdzie indziej, że jest to świeże mięso drobiowe. Sprawdziłem na stronie Boscha i podana jest ta druga opcja. Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale to jest kolosalna różnica, bo jeśli tak to 80% z 20 - zostaje 4 % mięsa drobiowego.

Z drugiej jednak strony skąd wzięłoby się to 23% ?

P.S: czy hydrolizat mięsa to pozytywny składnik dla zdrowego psa ?
Awatar użytkownika
Robert A.

06 maja 2014, 09:45

23% to w wersji suchej i od tego nie odejmujesz już około 80% wody.
Z Boscha to polecam Bioscha ekologiczna karma z certyfikowanych produktów .
Gość

07 maja 2014, 06:27

Jakoś średnio mnie przekonuje to 23% mięsa lub białka pochodzenia zwierzęcego (dzioby, pazury, pióra) z tego co pokątnie wyczytałem

A jaką karmę poleciłby Pan oprócz Brita oscylująca w granicach 100zł za kg ?
Gość

07 maja 2014, 08:48

w podobnej cenie ale o lepszym składzie niż bosch masz: brit premium, josera, nutra nugetss, bozita, mera dog, mercus muller (ta ostatnia jest właśnie w promocji w zoo+)
Awatar użytkownika
Robert A.

07 maja 2014, 10:14

Brit premium ma ładnie opisany skład natomiast w życiu codziennym nie jest karmą lepiej przyswajaną i bardziej zdrową od Boscha tak samo Bozita zwykła naładowana zbożem nie jest lepszą karmą od Boscha to ten sam przedział jakości.
Warto czasami dołożyć i kupić Nutra Nuggets lub Nutra Gold Breeders Bag (jedno z nzjniższych dawkowań na rynku i sprawdzona przez setki psów) lub inną.
Gość

07 maja 2014, 10:44

Kriksus pisze:Udział mięsa lub udział białka pochodzenia zwierzęcego: min. 23 % (na sucho), udział białka pochodzenia zwierzęcego łącznie: min. 70 %
te 23% to nie zawartość mięsa w karmie ale udział białka. w karmach mamy podane dwa składy. jeden z nich to skład analityczny. w przciętnej karmie mamy go ok 25-30%. producent boscha podaje tylko że 23% tego białka to mięso.
bosch ma niewiele zwierzęcej wkładki w sobie jak większość karm w tej cenie. niestety ale jeżeli nie możesz dać więcej na karmę zostają ci te ubogie ale lepsze niż karmy z marketu. przy wydaniu trochę więcej nie licz na mięso w karmie. karm z czystym mięsem w pożądnej ilości jest niewiele a i nie sa za tanie.
Kriksus

07 maja 2014, 16:16

Tylko kwestia jest w tym jakie odchylenie jakości boscha, brita do marketówek w stosunku bosch brit - nutra czy markus

A co sądzicie jeszcze o BewiDog, Bosch Adult Maxi i najciekawsze Fitmin for life ? Warte zachodu czy ten sam przedział jakości ?
ODPOWIEDZ
  • Informacje