brak ciazy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Ruda

20 maja 2005, 03:27

Moja sunia od 30 dni powinna być w ciaży, dziś byłam z nią na USG i pani weterynarz stwierdziła jej brak :(
Ja na monitorze w pewnym momencie widziałam trzy obok siebie leżące jakby 2 cm ziarenka grochu (takie podłużne) które pulsowały, pani doktor poweidziała, że to jelita :shock: Chciałam spytać czy tak właśnie wyglądają jelita na monitorze USG i jak powinny wyglądać 30 dniowe płody :?:
Pytam, dlatego że mi się wydawało, że te "ziarenka grochu" to małe szczeniaczki a pani która robiła USG była w wieku który by wskazywał, że albo jest świeżo po studiach albo jest na praktykach :?
Chciałam jeszcze spytać czy w Polsce jest możliwość przebadania suki czy jest płodna, jeżeli tak to w jakim mieście w jaki sposób to się robi i jaka jest cena za tego typu usługę.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 maja 2005, 09:07

ciąża 30 dniowa będzie widoczna jako ampuły płodowe z wyraźnie zaznaczonymi zarodkami wielkości zalażnej od rasy psa. Aby jednak wypatrzyć akcje serca przy 2 cm zarodkach trzeba się temu dokładnie przyjrzeć nie wierze, że osoba wykonująca na codzień takie badanie nie zauważy tego, niewytrawne oko może pomylić wczesną ciąze ze światłem jelita wypełnioną półpłynną treścią.
była w wieku który by wskazywał, że albo jest świeżo po studiach albo jest na praktykach
wiek badającego nie ma wpływu na wyniki tylko ilość wykonanych badań w swoim życiu i dobra znajomość teorii. Nie bójmy się młodych lekarzy to oni wnoszą do zawodu wiele nowego i są o niebo lepiej wykształceni niż lekarze starszej daty (koledzy z zawodu mam nadzieje nie obrażą się ) sam też nie należe do ludzi starsazych ale widzę co reprezentują sobą młodzi lekarze, krórych zatrudniamy i którzy przychodzą na praktyki. Jeśli ktoś chce wynieść coś ze studiów to może i to bardzo dużo.

nie kojarze kto w Polce robi takie badania szczegółowe na płodność. Można wykonywać usg całego układu rodnego, badania hormonalne, cytologie ale jejunografi to chba nikt nie wykonuje.
Ruda

03 czerwca 2005, 03:23

A jednak miałam racje :!:
Te niby jelita :evil: to były płody :D
Sunia jest w ciąży i ma się dobrze :)
Jednak ta pani nie potrafila zrobić USG :evil: :evil: :evil:
ODPOWIEDZ
  • Informacje