CANIDAE

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

05 grudnia 2011, 15:22

Szafirro pisze:
Gość pisze:
Szafirro pisze:Podawałam tą karmę i muszę napisać beznadzieja- pies po 2 tygodniach zaczął tracić sierść, pojawił się łupież, i oprócz tego kupy nie takie jak powinny. Oddałam pół worka sąsiadce (a właściwie jej kundelkowi) i sytuacja się po takim samym czasie powtórzyła. W tej cenie znam lepsze karmy i pod względem ceny jak i przyswajalności. Pisałam do sklepu w którym zamówiłam tą karmę ale nie raczyli odpisać czyli wiedzą że sprzedają chłam.

Ojej...ten post mnie zmartwił, gyż ja również zakupiłam dla mojego pieska karmę Canidae licząc na jej znakomitą jakość. Do niedawna mój piesek był karmiony gotowanym jedzonkiem i pomimo dodawania dodatkowych witamin zauważyłam zmianę w wygladzie sierści i problem z rozdwajajacymi się pazurkami. Szukając informacji na ten temat dowiedziałam się, iż przyczyną może być niedobór mikro i makroelementów, dlatego zdecydowałam się przejść na suchą karmę.
Po przeczytaniu powyższego posta mam ogromne obawy czy w dalszym ciągu zmuszać mojego zwierzaka do jedzenia tej karmy czy poszukać czegoś innego. Jaka zatem karma jest przez Was sprawdzona, którą można byłoby polecić dla małej istoty ważącej 2 kg i w dodatku niesamowicie wybrednej ?

z bardziej popularnych karm możesz spróbować ROYAL CANIN Mini Exigent 4kg, jeśli jesteś wtajemniczona spróbuj BIOMILL Adult Mini 7,5kg
dodatkowo kup sobie jakieś witaminy dla psa - jest ich masa na rynku
jak nie przejdzie to do weterynarza- to co piszesz może być objawem jakiejś choroby
Być może wypróbuję Biomila, natomiast RC nie chcę żywić mojego psa. Mój pies dostawał dodatkowe witaminy, ale było mi bardzo trudno wymierzyć własciwą proporcję. Wiadomo, że zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin może niekorzystnie wpłynąć na organizm.
Na razie podaję Canidae - zobaczymy po pewnym czasie jakie będą tego efekty. Każdy pies może inaczej zareagować na daną karmę - jednemu może ona słuzyć, a drugiemu wręcz przeciwnie.
Gość

05 grudnia 2011, 15:23

Gość pisze:Nie zamartwiaj się,bo to tylko 1 opinia,ja karmię tą karmą i wszystko jest ok;)
Dziękuję za informacje. Mam nadzieję, że u nas również się sprawdzi :)
Szafirro

05 grudnia 2011, 15:26

Pan Robert poleca Ci tą karmę ?? To interesujące, myślałam że poleca produkty dobrej jakości...
Awatar użytkownika
Robert A.

05 grudnia 2011, 16:37

Canidae jest bardzo dobrej jakości karmą porównywalną z Wolfsblutem,czy TOTW, natomiast niemozliwoscią jest,żeby przez okres 2 tygodni karma zmieniła sierść psa czy na gorsze,czy na lepsze,nie ma takiej opcji.Nie zapominaj,ze kazdy psi organizm jest inny.U Ciebie karma niewypał,a u 10 następnych rewelacja :)
Gość

05 grudnia 2011, 16:50

Zgadzam się ze zdaniem Pana Roberta -Panie Robercie mocno pozdrawiam
japanisze

06 grudnia 2011, 10:48

Może zmiana karmy zbiegła się w czasie z linieniem? W końcu okres grzewczy w pełni.
Gość

07 grudnia 2011, 09:42

Moje dwa psy dostają ta karmę - wersję bez zbóż i bardzo im odpowiada. Jednego psa mam alergika, okropnie wrażliwego na wszelakie chemiczne dodatki. Po tej karmie wcale się nie drapie! Karma została bardzo dobrze przyjęta. Jak zaczęłam przestawianie na karmę Canidae psy wybierały granulki ze starej karmy, więc nie było u nas zalecanego okresu przejściowego, mino to nie pojawiły się sensacje żołądkowe. Byłam zaskoczona bo moje psy mają wrażliwe żołądki i każda poprzednia zmiana karmy powodowała gazy i biegunkę. Skład jest bardzo dobry - (zwłaszcza tych bez zbożowy, co do pozostałych to mają według mnie za niski procent mięsa ).
ps.Jeśli ktoś ocenia karmę jako "chłam" tylko po 2 tygodniach to wcale się nie dziwię że sklep nie odpisał :D
A Royal Canin to jest baaaaardzo słaba karma, cena nie proporcjonalna do jakości , są w niej prawie same wypełniacze. Nie polecam, nawet wersje weterynaryjne są bardzo ubogie i konserwowane chemicznie , mimo że producent się do tego nie przyznaje.
Dodam że nie robię nikomu reklamy, jestem użytkownikiem jak wy wszyscy, chcę aby moje psy były zdrowe i tak wyglądały. Przez to że mój jeden pies jest alergikiem musiałam długo dokształcać się w kwestii karm, nadal to robię i moja wiedza jest dosyć duża. Pozdrawiam.
skrzeli

07 grudnia 2011, 22:35

Nie zgodzę się co do opinii na temat weterynaryjnej linii RC - może ich skład wygląda jak zupka chińska, ale w jakiś tajemniczy sposób działają i nie mówię tylko o własnym przypadku.
Mam psa z dużą nietolerancją i próbowaliśmy karmienia wszelkimi karmami suchymi - miałam ambicje do acany, orijena, totw, ale jedynie RC intestinal lub hypoallergenic nie powodowały żadnych skutków ubocznych, a pies był w świetnej kondycji i ci najważniejsze przybierał na masie.
Próbowaliśmy także barfa ze zmiennym szczęściem.
Obecnie testuję bezzbożową canidae i zobaczę jaki będzie efekt u wrażliwca.
Póki co minus za zbyt małe chrupki ;/
Awatar użytkownika
Robert A.

07 grudnia 2011, 23:39

Amerykanie lubują się w małych chrupkach i większosć karm ma niewielkie rozmiary.Podobno małe rozmiary mają zapobiegać przypadkowemu uduszeniu się psów jedzących łapczywie,to jedna z teorii.
diamond pet food

08 grudnia 2011, 00:49

Robert A. pisze:Canidae jest bardzo dobrej jakości karmą porównywalną z ...czy TOTW,
to ten sam producent co TOTW i Nutra.
Pytanie po co kupować Canidae zamiast Nutry , chyba tylko dla nowego marketingu ?
Awatar użytkownika
Robert A.

08 grudnia 2011, 08:48

To ,że ten sam producent ,nie znaczy,że to te same karmy.Produkowane są zazwyczaj w innych zakładach produkcyjnych ,i po częsci z innych składników.
skrzeli

08 grudnia 2011, 11:26

diamond pet food pisze:
Robert A. pisze:Canidae jest bardzo dobrej jakości karmą porównywalną z ...czy TOTW,
to ten sam producent co TOTW i Nutra.
Pytanie po co kupować Canidae zamiast Nutry , chyba tylko dla nowego marketingu ?
Tudzież dla innego składu ?
Każda z wymienionych przez Ciebie karm różni się pod tym względem.
skrzeli

08 grudnia 2011, 11:28

Robert A. pisze:Amerykanie lubują się w małych chrupkach i większosć karm ma niewielkie rozmiary.Podobno małe rozmiary mają zapobiegać przypadkowemu uduszeniu się psów jedzących łapczywie,to jedna z teorii.
Co do małych chrupek to wiesz ja mam wrażenie, że właśnie nimi mi się pies zadławi, bo sam nie wie czy to gryźć czy łykać :evil:
Awatar użytkownika
Robert A.

09 grudnia 2011, 08:40

Według mnie jest odwrotnie,przynajmniej u moich molosów.
japanisze

09 grudnia 2011, 22:19

skrzeli pisze:Nie zgodzę się co do opinii na temat weterynaryjnej linii RC - może ich skład wygląda jak zupka chińska, ale w jakiś tajemniczy sposób działają i nie mówię tylko o własnym przypadku.
Mam psa z dużą nietolerancją i próbowaliśmy karmienia wszelkimi karmami suchymi - miałam ambicje do acany, orijena, totw, ale jedynie RC intestinal lub hypoallergenic nie powodowały żadnych skutków ubocznych, a pies był w świetnej kondycji i ci najważniejsze przybierał na masie.
Próbowaliśmy także barfa ze zmiennym szczęściem.
Obecnie testuję bezzbożową canidae i zobaczę jaki będzie efekt u wrażliwca.
Póki co minus za zbyt małe chrupki ;/
Z tego co widzę próbowałeś (ałaś?) samych holistycznych oprócz RC wet.
Powiem Ci, że mojej wrażliwej suni nie podchodzą żadne, nawet najlepsze składowo i jakościowo holistyki.
Sprawdzają się za to u nas karmy bezzbożowe, ale proste - z jednym źródłem białka i jednym węglowodanów; bez grochu, pomidorów i innych "wyciągów z drzewa hikorowego" ;) :lol: - przoduje Biomill (ale ta stara wersja, nowej nie próbowałam) Wolfsblut Range Lamb, Trovet RRD i nie najgorzej Mera Dog Pure (z tym, że na tej schudła i łzawiły oczka).
ODPOWIEDZ
  • Informacje