tylko, że kto kupuje specjalnie metylosulfonylometan aby obniżyć psu pH żołądka.
A proporcje glukozaminy i chondroityny w psich preparatach i dodatkach do karm są naprawdę bardzo różne.
Ata w ludzkim jest 87,5 mg a w psim az 200 mg
Ceny karm w USA a w POLSCE
Sorry, faktycznie odwrotnie Ale i tak zdania nie zmieniam, bo mając do czynienia ze zwierzętami i komponując dla nich mieszanki paszowe wiem jak błyskawicznie potrafią zareagować na każde wahnięcie składników pokarmowych, zwłaszcza zmianę rodzaju premiksu.
gośka - pamiętaj, że wszystkie suplementy wymyśla sie dla ludzi - potem dopiero wprowadza się w żywienie np. psów. Uważasz że glukozamina dla ludzi jest inna niż dla psów - masz rację - ta pierwsza jest o niebo lepsza bo jej produkcja podlega dużo bardziej krytycznym normą.
halo halo nic takiego nie napisałam ze jest inna czy tez lepsza czy gorsza...GIZIU pisze:gośka - pamiętaj, że wszystkie suplementy wymyśla sie dla ludzi - potem dopiero wprowadza się w żywienie np. psów. Uważasz że glukozamina dla ludzi jest inna niż dla psów - masz rację - ta pierwsza jest o niebo lepsza bo jej produkcja podlega dużo bardziej krytycznym normą.
Podałam tylko prosty przykład jak moja suka zareagowała na ludzki preparat... nie jestem biochemikiem ani spec. zywienia czy coś... ale obserwuje moje psy i wyciagam wnioski na tej podstawie...
Ata - ja tego nie neguję. Zobacz - prawie każda karma ma inny skład, inne dodatki, różne proporcje - i każdy pisze że jest to zbilansowane. Kurdę jak ja nie lubię tego słowa. Mam inne zdanie na ten temat. Zobacz podając ludzkie suplementy osiąga sie wyśmienite wyniki - np. mistrzostwo świata. Psy są zdrowe, silne, prześcigają inne, dożywają sędziwej starości. Myślisz, że jakby im one nie służyły, to osiągałyby takie wyniki. Biegał kiedyś ktoś z was np. z sensacjami żołądkowymi - tu jest to samo - wszystko musi grać.
GIZIU, przeceniasz mnie-nie jestem biochemikiem Wiem tylko tyle, że lata całe stosowałam siarczany w mieszankach mineralnych dla moich szczurów, jednak uważa się, że chlorki, chlorowodorki i tlenki są znacznie lepiej przyswajane przez monogastryczne, dlatego jeśli to tylko możliwe odchodzi się w premiksach od siarczanów.
oto fragment pewnego naukowego artykułu:
Jedno z najważniejszych zadań w procesie regeneracji chrząstki stawowej spełnia siarczan glukozaminy. Stanowi on substrat do syntezy proteoglikanów wchodzących w skład substancji podstawowej chrząstki stawowej. Dostarczanie z zewnątrz siarczanu glukozaminy pobudza biosyntezę proteoglikanów, która jest zaburzona w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Pobudzenie syntezy proteoglikanów wywiera korzystny wpływ na trofikę chrząstki i ułatwia syntezę kwasu chondroitynosiarkowego, co przeciwdziała degeneracji chrząstki.
W warunkach naturalnych glukozamina jest wytwarzana przez komórki chrząstek z glukozy i glutaminy. Siarczan glukozaminy jest związkiem monosacharydu glukozaminy syntetyzowanym z chityny. Jako czysta chemicznie substancja dobrze wchłania się z żołądka i jelit. Dodatkowo blokuje działanie enzymów rozkładających chrząstkę oraz działa przeciwzapalnie.
W badaniach klinicznych prowadzonych z zastosowaniem siarczanu glukozaminy stwierdzono, że już po 2 tygodniach stosowania w dawce doustnej 1500 mg, zmniejszyły się dolegliwości bólowe stawów kolanowych oraz kręgosłupa. Podczas 3 miesięcznego stosowania, preparat okazał się skuteczniejszy w leczeniu objawów pourazowej choroby zwyrodnieniowej niż niektóre niesterydowe leki przeciwzapalne. Siarczan glukozaminy jest jedynym preparatem, który łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej oraz zwalnia tempo narastania uszkodzenia stawów. Oznacza to zdolność stosowanego środka do modyfikowania przebiegu choroby. W doniesieniach naukowych kładzie się szczególny nacisk na niską skuteczność działania chlorowodorku glukozaminy stosowanego jako składnik niektórych preparatów dostępnych na rynku.
Jedno z najważniejszych zadań w procesie regeneracji chrząstki stawowej spełnia siarczan glukozaminy. Stanowi on substrat do syntezy proteoglikanów wchodzących w skład substancji podstawowej chrząstki stawowej. Dostarczanie z zewnątrz siarczanu glukozaminy pobudza biosyntezę proteoglikanów, która jest zaburzona w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Pobudzenie syntezy proteoglikanów wywiera korzystny wpływ na trofikę chrząstki i ułatwia syntezę kwasu chondroitynosiarkowego, co przeciwdziała degeneracji chrząstki.
W warunkach naturalnych glukozamina jest wytwarzana przez komórki chrząstek z glukozy i glutaminy. Siarczan glukozaminy jest związkiem monosacharydu glukozaminy syntetyzowanym z chityny. Jako czysta chemicznie substancja dobrze wchłania się z żołądka i jelit. Dodatkowo blokuje działanie enzymów rozkładających chrząstkę oraz działa przeciwzapalnie.
W badaniach klinicznych prowadzonych z zastosowaniem siarczanu glukozaminy stwierdzono, że już po 2 tygodniach stosowania w dawce doustnej 1500 mg, zmniejszyły się dolegliwości bólowe stawów kolanowych oraz kręgosłupa. Podczas 3 miesięcznego stosowania, preparat okazał się skuteczniejszy w leczeniu objawów pourazowej choroby zwyrodnieniowej niż niektóre niesterydowe leki przeciwzapalne. Siarczan glukozaminy jest jedynym preparatem, który łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej oraz zwalnia tempo narastania uszkodzenia stawów. Oznacza to zdolność stosowanego środka do modyfikowania przebiegu choroby. W doniesieniach naukowych kładzie się szczególny nacisk na niską skuteczność działania chlorowodorku glukozaminy stosowanego jako składnik niektórych preparatów dostępnych na rynku.
Dla tych co łączą glukozamine i chondroityne:
Proponowane jednoczesne podawanie siarczanu glukozaminy oraz chondroityny nie znalazło naukowego uzasadnienia. Wysoki poziom siarczanu glukozaminy oraz wysoki poziom kwasu chondroitynosiarkowego jednocześnie hamuje i pobudza syntezę proteoglikanów. Ingerencja chemiczna na kolejnych etapach tego samego szlaku metabolicznego może doprowadzić do rozchwiania równowagi oraz wtórnego zahamowania odnowy chrząstki stawowej.
Proponowane jednoczesne podawanie siarczanu glukozaminy oraz chondroityny nie znalazło naukowego uzasadnienia. Wysoki poziom siarczanu glukozaminy oraz wysoki poziom kwasu chondroitynosiarkowego jednocześnie hamuje i pobudza syntezę proteoglikanów. Ingerencja chemiczna na kolejnych etapach tego samego szlaku metabolicznego może doprowadzić do rozchwiania równowagi oraz wtórnego zahamowania odnowy chrząstki stawowej.
obecnie w suplementacji ludzkiej uważa się, że najlepsze efekty daje łączenie glukozaminy z kolagenem i wit. C a nie z chondroityną - za parę lat wejdzie to do odżywek dla psów - i wtedy będziecie się tym zachwycać, a za pare kolejnych lat znowu wejdzie, że....
i tak dożyjemy sędziwej starości
i tak dożyjemy sędziwej starości
Popieram ATa i goskaaa, preparaty dla psa to dla psa aludzkie to ludzkie poza małymi wyjatkami.
A dystrybutorem nie jestem chociaz znowu jako kolejna osoba mi to zarzucasz, bo to nie ja podaje linki do stron tylko Ty wiec to moze Ty jestes tych ludzkich preparatow dystrybutorem i chcesz znalezc nowy rynek zbytu dla zwierzat???????
A dystrybutorem nie jestem chociaz znowu jako kolejna osoba mi to zarzucasz, bo to nie ja podaje linki do stron tylko Ty wiec to moze Ty jestes tych ludzkich preparatow dystrybutorem i chcesz znalezc nowy rynek zbytu dla zwierzat???????
-
- Informacje
-