Ceny karm w USA a w POLSCE

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ

25 sierpnia 2007, 14:11

Nie prawda, w przypadku dużych ras dawka 300 mg czy to będzie siarczan czy chlorowodorek nie jest wystarczająca nawet profilaktycznie, powinno byc min. 600 mg dziennie powtarzam, nie na kilogram karmy.

Porzadne karmy mają na poziomie 1200 mg/kg a więc właśnie tak wychodzi dziennie psu około 600 mg.

A lecznicze dawki na psa np. 45 kg takiego jak moj są o wiele wyższe jeszcze niż 600 mg.

Wiec nie siej mitow jesli sie nie znasz..... powtarzam mj pies wazacy 45 kg powinien dostać min. 600 mg dziennie rozłożone na dwa posiłki, to zdanie dwóch lek.wet. i w pełni się z nimi zgadzam.

Wybacz ale będę polegał bardziej na wiedzy lek. wet. niż na Twojej.
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 14:15

zresztą - fragment
autor: Lek. Med. Barbara Zalewska
Warszawskie Centrum Osteoporozy "OSTEOMED"
W wyniku dotychczasowego doświadczenia klinicznego i badań nad lekami spowalniającymi postęp choroby zwyrodnieniowej stawów ostały się dwa: siarczan chondroityny i siarczan glukozaminy.

Glukozamina to aminocukier występujący naturalnie w organizmie ludzkim i wchodzący w skład macierzy chrząstki stawowej. Jest ona niezbędna do budowy glikozaminoglikanów. Glukozamina jest także naturalnym składnikiem diety, jednak przeciętna dieta zawiera jej niewiele. Najbogatszym źródłem glukozaminy są raki, krewetki, homary, kraby, i morskie małże. O ile zdrowe osoby nie muszą uzupełniać glukozaminy, to jej podawanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów wydaje się uzasadnione.

Glukozamina występuje w kilku postaciach. Jedyną jej formą, której skuteczność wykazano w badaniach klinicznych jest siarczan glukozaminy, stąd jest to forma preferowana przez producentów leku. Siarczan glukozaminy może być stabilizowany solami sodu lub potasu. Obecność sodu w preparacie może mieć znaczenie w przypadku leczenia osób obciążonych chorobami układu krążenia, w których zaleca się ograniczenie spożycia sodu nadciśnienie tętnicze, niewydolność krążenia).

Glukozamina jest substancją o dużej biodostępności - 98% przyjętej doustnie substancji wchłania się do krwi. Poza stymulacją przez glukozaminę syntezy proteoglikanów istotną rolę odgrywa grupa siarczanowa, gdyż ułatwienie wbudowania siarki do tkanki chrzęstnej potęguje efekt terapeutyczny glukozaminy. Pobudzenie przez siarczan glukozaminy tworzenia składników macierzy tkanki chrzęstnej sprzyja procesom naprawczym w tej tkance. Klinicznie objawia się to zmniejszeniem bólu stawów i usprawnieniem ruchu w stawach.

Chlorowodorek glukozaminy był stosowany przez wiele lat jako suplement dietetyczny, jednak tylko jedno badanie kliniczne wykazało niewielką poprawę stanu stawów przy stosowaniu tej formy leku.
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 14:17

owczarz - nic nie rozumiesz
porównujesz siarczan z chlorowodorkiem i jest ci to obojętne
psa 26kg - z 45 kg
ehh
OWCZARZ

25 sierpnia 2007, 14:18

Wszystko rozumiem, to Ty nic nie rozumiesz, mowie cały czas o moim psie wazacym 45 kg
goskaaa

25 sierpnia 2007, 14:20

wszystko fajnie... ale nie zapominajmy o tym ze psy a ludzie trochę sie roznią pod względm przyswajania pewnych składników...wiec ja z dużą rezerwa podchodze do wszelkiego tego rodzaju wniosków naukowych czy tez nie, zawsze konsultuje takie info z lekarzem weterynarii a ze mam go za scianą to ułatwia zycie :)
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 14:20

ehhh
OWCZARZ

25 sierpnia 2007, 14:22

Giziu nie przekonasz nas:).... jestesmy niereformowalni...poza tym ja bazuje na własnym doświadczeniu jak i mojego ojca odnośnie żywienia psów...więc raczej nie dam się przekonać do Twoich rad.
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 14:23

a lekarz - choćby wet, metody leczenia i podawania leków nie opiera na badaniach klinicznych :?:
ehhh
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 14:25

tak - bo mój ojciec, dziad i pradziad dawał psu glukozaminę :D
goskaaa

25 sierpnia 2007, 14:25

GIZIU pisze:a lekarz - choćby wet, metody leczenia i podawania leków nie opiera na badaniach klinicznych :?:
ehhh
zapewne,
ale na badaniach klinicznych na psach chyba??
Ja nie twierdze ze to sie nie bedzie pokrywalo- chodzi mi o ten ostatni artykuł- ale chce miec zdanie osoby wykształconej w tym kierunku...
OWCZARZ

25 sierpnia 2007, 14:27

Ja sie wylaczam z tej dyskusji...Mam swoje zdanie z doświadczenia mojego ojca ktory hodował psy. Wiec nie potrzebuje porad.Milych dysput:)
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 14:28

czekam tylko na wypowiedź typu - siarczan lepszy dla człowieka, chlorowodorek dla psa.
bo przecież pies to pies a człowiek to człowiek
Awatar użytkownika
Robert A.

25 sierpnia 2007, 14:30

Muszą być siarczany zarówno glucosaminy,jak i chondroityny,i tylko wtedy ma to sens o chlorowodorkach można zapomnieć.

Owczarzu Ty podajesz dawki lecznicze na dużego psa,a nie wspomagajace codzienne,wspomagające codzienne to 400 mg,i jak to są siarczany to jest wystarczajace.
A jesli chodzi o lecznicze,to x 2 wspomagajacą.
Przeanalizujcie ARTHROFLEX,nie ma nic lepszego dla psów na rynku,i jest to najbardziej przyswajalny preparat ze wszystkich produkowanych w Europie. :)
OWCZARZ

25 sierpnia 2007, 14:33

Robert podtrzymuje swoje zdanie 600 mg minimum profilaktycznie dla psa o wadze 45 kg.Nie mniej, ianczej nie ma to sensu, tym bardziej ze i tak nie da się z tym przedobrzyc
goskaaa

25 sierpnia 2007, 14:47

Robert Alka pisze:Muszą być siarczany zarówno glucosaminy,jak i chondroityny,i tylko wtedy ma to sens o chlorowodorkach można zapomnieć.
dziekuje Panu na Pana zawsze mozna liczyc... własnie o taką odpowiedz między innymi mi chodziło ;) niestety u mnie cokolwiek co musze wlasc do miski a nie jest miesem tudziez wywarem tego miesa na kosciach jest omijane bądz wypluwane dlatego szukamy tabletkowych opcji ;)

Giziu a ty mam wrazenie probujesz sprowokowac do powrotu dyskusji pies-pies, człowiek- człowiek,
Ja tam jestem sceptykiem i lubie miec pewne info potwierdzone, w oparciu o doswiadczenia praktyczne, wsrod hodowcow czy lekarzy wet,
postepuje tak zarowno z karmami, jak i witaminami, jak i obrozami, smyczami, majtkami na cieczkę czy innymi sprawami,
Sama jak mam zmieniac tabletki tez sie konsultuje z ginekologiem a nie kupuje bo akurat teraz te sa super a tamte co kiedys be :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje