Ceny karm w USA a w POLSCE

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
patrilla

25 sierpnia 2007, 18:29

DOlfos Arthrofos zalecane dawkowanie: 1 tabl. na 20 kg ciężaru czyli mój pies ważący 45 kg min. 2 tabletki dziennie.
Jedna tabletka zawiera 300mg SIARCZANU glukozaminy??? Zatem przynajmniej 600 mg na dobe i bynajmniej nie jest to dawka lecznicza. Jakies pytania???????
dla mnie z doświadczenia żadna dawka glukozaminy nie będzie lecznicza to może być tylko preparat stosowany w ramach profilaktyki stawów i wspomagania złożonego leczenia w przypadku urazów ...
Apbt_sól

25 sierpnia 2007, 19:11

Nasycenie i efekt po nasyceniu też sa rózne i zwiazane ze stanem stawów jak i zywieniem - przynajmniej u mnie taką zależnosc zaobserwowałam :roll:
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 19:31

OWCZARZ pisze: DOlfos Arthrofos zalecane dawkowanie: 1 tabl. na 20 kg ciężaru czyli mój pies ważący 45 kg min. 2 tabletki dziennie.
Jedna tabletka zawiera 300mg SIARCZANU glukozaminy??? Zatem przynajmniej 600 mg na dobe i bynajmniej nie jest to dawka lecznicza. Jakies pytania???????
wyciąg z ulotki preparatu atroflex, uważanego za lidera suplementacji psiej:

Czas trwania pierwszej kuracji - 2 do 6 tygodni
Psy - w zależności od masy ciała:
poniżej 5 kg -- 1/2 do 1 ml dziennie
5- 15 kg --- 2 ml dziennie
15 - 25 kg --- 2 - 3 ml dziennie
25 - 50 kg --- 3 - 5 ml dziennie
powyżej 50 kg --- 5 ml dziennie

Kuracja podtrzymująca
poniżej 5 kg - 1/2 dawki dziennej lub 1/2 ml co drugi dzień. 5 - 15 kg - najczęściej 1 ml dziennie
15 - 25 kg - najczęściej 1/2 dawki stosowanej podczas kuracji
początkowej
powyżej 25 kg - najczęściej 1 /2 dawki stosowanej podczas kuracji początkowej
Dawkowanie można zwiększać kiedy jest to dla zwierzęcia konieczne.
Jeżeli reakcja na zmniejszoną dawkę preparatu nie spełnia oczekiwań,
należy powrócić do dawki początkowej. Powinno się ją utrzymać
w ciągu miesiąca, po czym ponownie spróbować
stopniowo zmniejszyć dawkę. Czasami korzystne jest
stosowanie 1 /2 dawki lub podawanie pełnej
dawki co drugi dzień.

przypominam dla tych co nie wiedzą, że w 5 ml preparatu jest 600 mg siarczanu glukozaminy
można stosować tylko 6-8 tygodni, potem dawke zmniejszyć o połowe, powtórzyć w razie konieczności zwiększenie ale zawsze dążyć do zmniejszenia dawki o połowę.
Czyli w przypadku owczarzowego 50 kg psa - dawka lecznicza to 600mg - podtrzymująca 300 mg siarczanu glukozaminy
dawki leczniczej nie powinno dawać sie więcej niż 8 tygodni
Jeszcze jakieś pytania?
ps. Kiedyś dostawałem na swoja wagę > 80kg - 1500 mg siarczanu glukozaminy przez 28 dni w tym 14 w zastrzykach - potem dawka zmniejszona o połowe przez kolejne 2 miesiace - przerwa i jeszcze raz to samo - czyli dawka podtrzymująca dla wagi >80 kg - 750 mg .
jeszcze jedno - skąd takie rozbieżności przy podawaniu glukozaminy prze różnych producentów psich preparatów - nie wiedzą ile trzeba tego dać - czy chca więcej zarobić
OWCZARZ

25 sierpnia 2007, 19:55

Nie bede sie wiecej "wpieprzał" jak to określileś wczesniej.
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 20:00

jeszcze jedno
Stwierdzono,że nadmiar glukozaminy nie jest toksyczny dla organizmu - wiec można dawać więcej - tylko należy sobie zadać pytanie po co?
jeszcze jedno:
owczarz chce dawać 600 mg siarczanu glukozaminy, dziennie - profilaktycznie przez cały czas - niech mu bedzie - co tylko ja mam faszerować niepotrzebnie psy
ARTHRO FLEX-u musi w takim razie dawać 5 ml - dziennie - starczy mu to na 100 dni - w krakwecie zapłaci 137 zł, twierdzi, ze ma wejście za 110 zł - niech mu bedzie.
"Zachwalanego" przeze mnie olimpowskiego - środka musi "jakby chciał' :lol:
dawać 2 caps - co da mu 750 mg siarczanu glukozaminy - lubi dużo to niech ma - zapłaci za kurację 100 dniową - 90 zł - różnica mała miedzy owczarza wejście, ale jednak różnica(20 zł) - zrobi się mniej mała jak założy rodzinę.
Co do jakości sie nie wypowiadam już - bo po co?
goskaaa

25 sierpnia 2007, 20:01

GIZIU pisze:
OWCZARZ pisze: DOlfos Arthrofos zalecane dawkowanie: 1 tabl. na 20 kg ciężaru czyli mój pies ważący 45 kg min. 2 tabletki dziennie.
wyciąg z ulotki preparatu atroflex, uważanego za lidera suplementacji psiej:

Czas trwania pierwszej kuracji - 2 do 6 tygodni
poniżej 5 kg -- 1/2 do 1 ml dziennie
5- 15 kg --- 2 ml dziennie
15 - 25 kg --- 2 - 3 ml dziennie
25 - 50 kg --- 3 - 5 ml dziennie
powyżej 50 kg --- 5 ml dziennie

Kuracja podtrzymująca
poniżej 5 kg - 1/2 dawki dziennej lub 1/2 ml co drugi dzień. 5 - 15 kg - najczęściej 1 ml dziennie
15 - 25 kg - najczęściej 1/2 dawki stosowanej podczas kuracji
początkowej
powyżej 25 kg - najczęściej 1 /2 dawki stosowanej podczas kuracji początkowej
Dawkowanie można zwiększać kiedy jest to dla zwierzęcia konieczne.
Jeżeli reakcja na zmniejszoną dawkę preparatu nie spełnia oczekiwań,
należy powrócić do dawki początkowej. Powinno się ją utrzymać
w ciągu miesiąca, po czym ponownie spróbować
stopniowo zmniejszyć dawkę. Czasami korzystne jest
stosowanie 1 /2 dawki lub podawanie pełnej
dawki co drugi dzień.

przypominam dla tych co nie wiedzą, że w 5 ml preparatu jest 600 mg siarczanu glukozaminy
można stosować tylko 6-8 tygodni, potem dawke zmniejszyć o połowe, powtórzyć w razie konieczności zwiększenie ale zawsze dążyć do zmniejszenia dawki o połowę.
Czyli w przypadku owczarzowego 50 kg psa - dawka lecznicza to 600mg - podtrzymująca 300 mg siarczanu glukozaminy
dawki leczniczej nie powinno dawać sie więcej niż 8 tygodni
Jeszcze jakieś pytania?
ps. Kiedyś dostawałem na swoja wagę > 80kg - 1500 mg siarczanu glukozaminy przez 28 dni w tym 14 w zastrzykach - potem dawka zmniejszona o połowe przez kolejne 2 miesiace - przerwa i jeszcze raz to samo - czyli dawka podtrzymująca dla wagi >80 kg - 750 mg .
jeszcze jedno - skąd takie rozbieżności przy podawaniu glukozaminy prze różnych producentów psich preparatów - nie wiedzą ile trzeba tego dać - czy chca więcej zarobić
ale tu znowu włazisz w przepychanki ktorej firmy preparat jest lepszy...
Ten jest lepszy ktory jest skuteczniejszy u mojego psa... patrilla chyba dosc ładnie i prosto to wyjasniła...
skoro u Owczarza dobrze sie sprawdza arthroflex a u kogos tam Olimp a u kogos arthrofos to po co mają zmieniać??
OWCZARZ

25 sierpnia 2007, 20:04

Giziu dlaczego taki jesteś? Znowu cos insynujesz. Tak 20 zł jeszcze mogę dać więcej jeśli jestem pewny jakościowo preparatu. A co do rodziny do już założyłem więc proszę nie insynuuj znow czegos na moj temat, nie zycze sobie skoro nic o mnie nie wiesz, tak samo jak insynuowales z moim wiekiem 16 lat.
goskaaa

25 sierpnia 2007, 20:04

GIZIU pisze:jeszcze jedno
Stwierdzono,że nadmiar glukozaminy nie jest toksyczny dla organizmu - wiec można dawać więcej - tylko należy sobie zadać pytanie po co?
jeszcze jedno:
owczarz chce dawać 600 mg siarczanu glukozaminy, dziennie - profilaktycznie przez cały czas - niech mu bedzie - co tylko ja mam faszerować niepotrzebnie psy
ARTHRO FLEX-u musi w takim razie dawać 5 ml - dziennie - starczy mu to na 100 dni - w krakwecie zapłaci 137 zł, twierdzi, ze ma wejście za 110 zł - niech mu bedzie.
"Zachwalanego" przeze mnie olimpowskiego - środka musi "jakby chciał' :lol:
dawać 2 caps - co da mu 750 mg siarczanu glukozaminy - lubi dużo to niech ma - zapłaci za kurację 100 dniową - 90 zł - różnica mała miedzy owczarza wejście, ale jednak różnica(20 zł) - zrobi się mniej mała jak założy rodzinę.
Co do jakości sie nie wypowiadam już - bo po co?
no wszystko sie zgadza, ale czy przyswoi jego pies tyle samo z tego Olimpu... nie zawsze taniej znaczy lepiej :)
Ja ci podałam prosty przykład, moja suka ludzkiego odpowiednika nie tolerowała, wiec ... dla mnie wybór jest prosty...
To tak jakbym przy załozeniu ze suka ma alergie drapie sie na karmie z kurczakiem ale na inna mnie nie stac to co. niech sie drapie...
Niektorzy mają takiego swira ze nie oszczędzają na psach, np ja... mimo ze moze i powinnam ...
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 20:06

gośka jesteś prawie tak samo uparta jak owczarz - ja nie twierdzę, że to lepszy preparat - owczarz, twierdząc, że wie jak podawać siarczan glukozaminy - podał przykład dawkowania preparatu psiego, a ja drugiego psiego - zrozumiesz to w końcu
olimp to przykład tylko, mogę ci takich dać dziesiątki - pamiętaj że tu wszystko zaczęło się od cen
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 20:08

Boże dziewczyno - tu i tu jest siarczan glukozaminy - teeeennnn saaaaam.
Przyswajalność 98 %
już nie moge..
Awatar użytkownika
GIZIU

25 sierpnia 2007, 20:09

goskaaa pisze:
nie zawsze taniej znaczy lepiej :)
...
preparaty olimpa uważane są za najlepsze w europie
Ostatnio zmieniony 25 sierpnia 2007, 20:10 przez GIZIU, łącznie zmieniany 1 raz.
OWCZARZ

25 sierpnia 2007, 20:10

goskaaa dajze spokoj bo nie ma to sensu, on zawsze bedzie negował tok myslenia innych. GIZIU uslyszelismy juz co podajesz swoim psom (Olimp) wiec nie musisz sie powtarzac, a tym bardziej wtracac w czyjes zycie osobiste i opinie na jego temat, skoro nawet nie znasz drugiego człowieka.

Ty dajesz to, ja inna rzecz, ktos jeszcze inna, Ty myslisz tak, ja inaczej ktos jeszcze inaczej. I ok. Wymienilismy swoje poglady ale nie jest to miejsce aby sie atakowac i krytykowac a tym bardziej włazic z buciorami w czyjes zycie osobiste.
ATA

25 sierpnia 2007, 20:13

GIZIU pisze:ARTHRO FLEX-u musi w takim razie dawać 5 ml - dziennie - starczy mu to na 100 dni - w krakwecie zapłaci 137 zł, twierdzi, ze ma wejście za 110 zł - niech mu bedzie.
Na Allegro 500ml jest za 106 + 11 przesyłka.
Awatar użytkownika
GIZIU

OWCZARZ pisze:goskaaa dajze spokoj bo nie ma to sensu, on zawsze bedzie negował tok myslenia innych. GIZIU uslyszelismy juz co podajesz swoim psom (Olimp) wiec nie musisz sie powtarzac, a tym bardziej wtracac w czyjes zycie osobiste i opinie na jego temat, skoro nawet nie znasz drugiego człowieka.

Ty dajesz to, ja inna rzecz, ktos jeszcze inna, Ty myslisz tak, ja inaczej ktos jeszcze inaczej. I ok. Wymienilismy swoje poglady ale nie jest to miejsce aby sie atakowac i krytykowac a tym bardziej włazic z buciorami w czyjes zycie osobiste.
jak to sie ma do tego co tu piszemy - czyli aktualnie dawkowania
ta argumentacja, przekonuje mnie w pewnym stwierdzeniu....
ale nie będę tego pisał bo bana dostane
OWCZARZ

goskaaa nie oszczedzasz na psie........ i chwałą Ci za to
ODPOWIEDZ
  • Informacje