Chappi

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Laguna14222
Kontakt:

31 grudnia 2007, 19:10

Co myslicie o karmie chappi? Dla jakiego rodzaju psow jest dobra? To nie dla mnie tylko dla kumpeli.
goskaaa

31 grudnia 2007, 19:25

Dla żadnego... To tak jakbyś dziecko całe życie chciała karmić w McDonaldsie albo chipsami... pewnie że się naje, ale nic wartościowego w tym nie ma... Wielu psom smakują karmy marketowe - Chappi, Pedigree, Frolic itp, ale jeżeli masz karmić psa tylko suchym to napewno nie tym. Pies to mięsożerca a w tych karmach mięco to może 1%. W przeliczeniu miesięcznym zaledwie 20 zł więcej wydasz karmiąc psa np Acaną, a o ile wartościowszy będzie to posiłek.
Psy lubią te karmy bo mają one dużo środków zapachowych oczywiście sztucznych... Ja używam ich czasami np w trakcie szkolenia jako smakołyki...
Laguna14222
Kontakt:

01 stycznia 2008, 17:40

No wlasnie ja tez tak mysle ale moja kolezanka powiedziala ze to jest dobra karma i niewie dlaczego ludzie kupuja drogie jak psy lubia tez takie. Dzieki za odpowiedz :)
elza

03 stycznia 2008, 09:38

Zabrakło mi raz karmy i kupiłam mała paczke Chapi.
Rany- pies miał takie wzdecia i wiatry że nie dało sie koło biedaczki siedziec. Mój pies nie toleruje jej.
Awatar użytkownika
ciapek

03 stycznia 2008, 15:02

Jasne że karmy marketowe to dziadostwo ale jak pies ma po nich rozwolnienie to też coś jest nie tak. Ja swojemu podawałem już chyba wszystkie karmy bardzo drogie jak i najtańsze je też surowe mieso z kośćmi. Tezraz jak dostanie obojętne jaką karmę nie ma żadnych sensacji jedynie wielkość odchodów myślę że karmienie tylko jedną karmą też jest złe bo przewód pokarmowy nie może wytwożyć odpowiednich kwasów i bakteri w jelitach.

Mogę się oczywiście mylić ale bacznie przyglądam się swojemu psu i do takich wnisków dochodzę.
A pies najlepiej się czuje na surowym mięsie z kośćmi
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

06 stycznia 2008, 12:46

Chappi i inne takie stanowczo odradzam wszystkim. Też jestem ciapek zwolennikiem zmieniania psu karmy co jakiś czas (co 3-4 mce), by nie popadł w monotonię. Staram się by był to inny smak, inny kształt granulek itp., ale zawsze dobrej firmy :) Serdecznie pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje