ciepły posiłek dla pieska - zbędne czy potrzebne ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

28 sierpnia 2006, 09:53

Witam ! tak sobie ostatnio siedziałam i myślałam...
skoro człowiek powinien jeść co najmniej jeden ciepły posiłek dziennie, to co z psem ? czy pies także powinien jeść ciepły posiłek ?
Jak osobiście swojemu psu gotuję i każdy posiłek ma cieplutki. W brzuszku cieplutko, a piesek zadowolony i szczęśliwy.
Czy tak rzeczywiście powinno być, czy jest to zbędne w diecie psa ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 sierpnia 2006, 11:24

oczywiście, że zwierze może jeść gotowane. Ma to swoje plusy i minusy. Plusem jest rozłożenie składników pokarmowych na zwiążki prostsze czyli jedzenie jest łatwo strawne, łatwiej przyswajalne. Należy jednak pamietać, że wiele bardzo wartościowych ziwązków chemicznych np. część witamin ulega unieczynnieniu w wysokich temperaturach gotowania, ale wiele patogennych drobnoustrojów i larw różnych pasożytów ulega zabiciu w tej temperaturze. Podsumowując jednak. Psy w trakcie ewolucji wykształciły przewód pokarmowy przystosowany do trawienia pokarmu surowego. Ugotowane na pewno nie szkodzi jak i surowe.
ATA

28 sierpnia 2006, 11:42

A jeśli pytasz nie tylko o gotowany ale i o ciepły posiłek to myślę, że na pewno jest wskazany w zimie w przypadku psów przebywających stale na dworze np. w budzie. Domowe pieski mogą jeść posiłki w temperaturze pokojowej i na pewno im to nie zaszkodzi. Tak jak napisał doktor Jarek mają przystosowany przewód pokarmowy do różnej karmy i są mniej wrażliwe niż ludzie.
Awatar użytkownika
bobwoj
Kontakt:

12 października 2006, 13:00

Ja wypowiem sie z własnego doświadczenia. Mój piesek woli zdecydowanie ciepłe posiłki. Nie mówie że gotowane, ale ciepłe. NIe nawidzi zimnej kaszy czy ryżu. Jeżelijednak jest ciepłe wcina na zabój. :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje