proszę mi wybaczyć ale nie będę porównywał karm na podstawie składów i dywagował na te tematy, mam swoje ustalone poglądy i nie chcę poza te ramy występować. Nie kupuję auta tylko na podstawie parametrów technicznych ale także dla marki, to samo dotyczy się ubrań i wielu naszych dziedzin życia. Więc nie zajmę zdania na ten temat. Składy wszystkich karm są osiągalne w internecie można samemu porównać. Przyjrzałem się karmom na podstawie składów i wpływu na organizm zwierząt w czasie mojej pracy. Wysnułem jeden wniosek. Papier wszystko przyjmie - zwierze nie. Kierujcie się zawsze logiką , doświedczeniem - nie reklamami, promocjami, modą. Logika i umysł potrafią wiele pomóc.
Karmy holistyczne to nie jakaś wielka nowość to kolejny trend - moda. Za rok dwa pojawi się inny tręd - moda. Każda karma ma coś z karmy holistycznej. Nie mam sprecyzowanego zdania na ten temat. Jest to dopuszczalna rzecz bo pies już zaliczany jest do względnych wszystkożerców.
Co sądzicie o tym składzie karmy????? Równiez do p. Jarka
Ok. Wiadomo, że papier potrafi wszystko przyjąć, to samo można powiedzieć o karmach "górnej" półki typu Royal Canin, Hills itd.
Brawo ATA. Dzieki za obszerną i wyczerpującą odpowiedź.
Pytam o tą karmę, bo mnie wydaje się że jednak karmy typu Royal, Eukanuba, Hills są trochę przereklamowane.
Są wszędzie dostępne u wetów i wydaje mi się, że sporo sklepów i lekarzy weterynarii zachęca do stosowania tych karm mając z tego jakieś profity.
Piszecie ogólnie iż to czy dana karma jest dobra akurat dla danego psa, zależy przede wszystkim od zwierzęcia, innemu słuzy dana karma a innemu nie.
Ok. W takim razie skoro te karmy np. Royal są takie dobre, to dlaczego wiele psów nie wyłączając mojego i znajomych psiarzy, ale również i psy innych osób na forum nie tolerują tej karmy za dobrze? Czy zdrowy pies jedząc Royala (który jest tak dobrej jakości niby i dobrze zbilansowany) ma prawo tej karmy nie tolerować. Coś mi się w to nie chce wierzyć. Aby tyle psów nie tolerowało tych niby super karm z górnej półki.
A zauważyłem też, iż wiele osób trochę jakby dyskryminuje karmy mniej znane np. pochodzenia USA typu Chicken Soap, Canidae itp. ponieważ w swoich sklepach/lecznicach mają te Royale, Eukanuby, toteż te karmy promują, a nie chcą przyjąć do wiadomości że może być gdzieś karma porównywalna jakościowo bądź nawet lepsza za niższą cenę.
Co do tych karm holistycznych, to nie zgodzę się w pełni z Panem Jarkiem, iż jest to tylko i wyłącznie moda, trend.
Tak, że ludzie nie zachwycajcie się tak bardzo tym Royalem, bo szczerze powiedziawszy mnei się wydaje, iż karma której skłąd jest podany u góry może być lepiej zbilansowana niż taki Royal. Warto spróbować.
Dlaczego Royal np. nie ma czterech rodzajów mięs w jednej karmie?
Zaraz mi powiecie, iż znowu się trafił jakiś dystrybutor nowej karmy którą che polecić. Otóż nie. Dowodem jest to, iż nawet nie podałem nazwy karmy której skład jest powyżej.
Reasumując, wydaje mi się że Royal jest dość mocno przereklamowany i warto próbować czegoś nowego, niekoniecznie będącego długo na polskim rynku.
Pozdrawiam wszystkich zgadzających się ze mną jak i tych przeciw:)
Brawo ATA. Dzieki za obszerną i wyczerpującą odpowiedź.
Pytam o tą karmę, bo mnie wydaje się że jednak karmy typu Royal, Eukanuba, Hills są trochę przereklamowane.
Są wszędzie dostępne u wetów i wydaje mi się, że sporo sklepów i lekarzy weterynarii zachęca do stosowania tych karm mając z tego jakieś profity.
Piszecie ogólnie iż to czy dana karma jest dobra akurat dla danego psa, zależy przede wszystkim od zwierzęcia, innemu słuzy dana karma a innemu nie.
Ok. W takim razie skoro te karmy np. Royal są takie dobre, to dlaczego wiele psów nie wyłączając mojego i znajomych psiarzy, ale również i psy innych osób na forum nie tolerują tej karmy za dobrze? Czy zdrowy pies jedząc Royala (który jest tak dobrej jakości niby i dobrze zbilansowany) ma prawo tej karmy nie tolerować. Coś mi się w to nie chce wierzyć. Aby tyle psów nie tolerowało tych niby super karm z górnej półki.
A zauważyłem też, iż wiele osób trochę jakby dyskryminuje karmy mniej znane np. pochodzenia USA typu Chicken Soap, Canidae itp. ponieważ w swoich sklepach/lecznicach mają te Royale, Eukanuby, toteż te karmy promują, a nie chcą przyjąć do wiadomości że może być gdzieś karma porównywalna jakościowo bądź nawet lepsza za niższą cenę.
Co do tych karm holistycznych, to nie zgodzę się w pełni z Panem Jarkiem, iż jest to tylko i wyłącznie moda, trend.
Tak, że ludzie nie zachwycajcie się tak bardzo tym Royalem, bo szczerze powiedziawszy mnei się wydaje, iż karma której skłąd jest podany u góry może być lepiej zbilansowana niż taki Royal. Warto spróbować.
Dlaczego Royal np. nie ma czterech rodzajów mięs w jednej karmie?
Zaraz mi powiecie, iż znowu się trafił jakiś dystrybutor nowej karmy którą che polecić. Otóż nie. Dowodem jest to, iż nawet nie podałem nazwy karmy której skład jest powyżej.
Reasumując, wydaje mi się że Royal jest dość mocno przereklamowany i warto próbować czegoś nowego, niekoniecznie będącego długo na polskim rynku.
Pozdrawiam wszystkich zgadzających się ze mną jak i tych przeciw:)
znam to a sami psiarze też często nawet mając internet wykazują sie mega lenistwem i nawet nie zerkną nie porównają ... dla mnie cięższe okazało znalezienie dobrej kociej karmy w odpowiedniej cenie ale sie udałoA zauważyłem też, iż wiele osób trochę jakby dyskryminuje karmy mniej znane np. pochodzenia USA typu Chicken Soap, Canidae itp. ponieważ w swoich sklepach/lecznicach mają te Royale, Eukanuby, toteż te karmy promują, a nie chcą przyjąć do wiadomości że może być gdzieś karma porównywalna jakościowo bądź nawet lepsza za niższą cenę.
ja podaje średniaka jakim jest chicopee id kilku lat kiedy jeszcze nikt o niej nie słyszał i nadal jest niewielu ..
Brawo! Nareszcie ktos kto nie wierzy slepo w dominacje Royala, Eukanuby itd. Oczywiscie ze wpływ na ilość sprzedanych ma przede wszystkim reklama a nie jakość.
Ja szukam chetnie innych mniej znanych karm i w tym celu penetruje rynki amerykańsko-kanadyjskie i mam już ciekawe spostrzezenia.
Ja szukam chetnie innych mniej znanych karm i w tym celu penetruje rynki amerykańsko-kanadyjskie i mam już ciekawe spostrzezenia.
-
- Informacje
-