Co wybrać ARION PREMIUM CZY BEWI DOG?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MIłA

07 sierpnia 2007, 17:03

Mam problem,potrzebuje,wybrać między ARIONEM A Bewi Dogiem,dla 3 letniego Bokserka.Ceny tych karm mi odpowiadają,ale nie wiem która lepsza?
W KRAK-Vecie,obydwie są podobnie chwalone przez kupujących .Może wy macie doświadczenie z tymi karmami?
goskaaa

07 sierpnia 2007, 17:44

ja bym wzieła bewi doga, a wogole to belcando. Ale to tez zalezy na którą twój pies będzie lepiej reagował.
Gość

07 sierpnia 2007, 19:13

Jesli chodzi o wybor miedzy Arionem i Bewi Dogiem to zdecydowane Arion. bewi Dog to bardzo kiepska karma. Arion tez zadna rewelacja, a Belcando niewiele lepsze majace w skladzie za duzo kukurydzy.

Za cene Belcando mozna zdecydowanie lepsza karme kupic, chocby Acane.
goskaaa

07 sierpnia 2007, 20:51

arion premium :
Ryż, kukurydza, pszenica, mięso drobiowe, tłuszcze, hydrolizowane białko drobiowe, gluten kukurydziany, wysłodki buraczane, tłuszcz zwierzęcy, proszek jajeczny, drożdże browarniane, fruktooligosacharydy, witaminy l składniki mineralne.
bewi dog Balance:>
Mięso i produkty mięsne, tłuszcz drobiowy, oleje roślinne, warzywa, zboża, drożdże, witaminy, makro i mikroelementy
Belcando Premium:
suszone mięso drobiowe, ziarno kukurydzy, ziarno pszenicy, mączka rybna, tłuszcz drobiowy, olej roślinny, ześrutowane ziarno pszenicy, fosforan dwuwapniowy, odtłuszczone nasiona winogron, drożdże piwne, chleb świętojański, pulpa buraczana, siemię lniane, hydrolizowana wątroba drobiowa, modyfikowana skrobia pszenicy, chlorek sodu, wyciąg z palmy juki.
fakt duzo zbóz w Belcando ale skład zdecydowanie ciekawszy.
Pozatym to co słuzy jednemu psu niekoniecznie musi drugiemu. Moja po znakomitym Hillsie miała masakre, a przy Belcando było super.
A Acany np wogole nie moze jesc bo dostaje od razu alergii, nawet po tej z ziemniakami i łososiem, podejzewam ze odpowiada za to mączka owsiana która znajduje sie w składzie Acany.
Pozatym wg producenta, Belcando ma 80% mięsa w białku ... o ile to jest prawdą to znakomita rekomendacja :)
P.S. Jezeli możesz dołozyc parę groszy spojrz sobie na karmy BentoKronen, znajoma ma hodowle bokserów i karmi tą karmą, i świetnie jej psom słuzy ta karma :)
Gość

07 sierpnia 2007, 21:41

Skład to nie wszystko. Liczy sie jakoś uzytych skladnikow a ta jest w Bewi Dog duzo gorsza niz w Arionie.

A jesli chodzi o make owsiana to jest to praktycznie składnik nie powodujacy uczulen.

A po co taki skok cenowy z Bewi Dog na Bento? Jest duzo karm dobrych niewiele drozszych od Bewi Dog a duzo tanszych od Bento Kronen.
goskaaa

08 sierpnia 2007, 07:57

widocznie moją uczula...
wogole moją uczula Acana, ma troche za duzo nawrzucane róznych dodatków i moze tez to byc powodem.
Ja bym jednak została przy Bewi. Z tego co wiem, to Arion ma tylko kilka produktów które są dobre, zapytaj Roberta_Alka on tym karmi i ma dosc duza wiedze na temat tej karmy, zresztą pewnie nie tylko tej. ALe sam przyznaje ze niektorych karm Ariona by swoim psom nie podał.
Moja suka świetnie przyswajała Bewidoga, dostawała do niego polowe dawki witamin, + arthroscan.
Także jaki pies takie przyswajanie i taką trzeba dobrac karmę. Te dwie są akurat moim zdaniem na zblizonym poziomie więc co za róznica. jedynie taka która pies bedzie lepiej tolerował...
OWCZARZ

08 sierpnia 2007, 11:10

Wtrace sie do dyskusji....... nie mąka owsiana nie ma prawa uczulać, podobnie nie widzę żadnych składników w Acanie które mogły by powodować alergię, więc dziwne jest Twoje twierdzenie ze wogole Twojego psa uczulała Acana bo nie za bardzo co ma w tej karmie uczulac.

nie bronie tej karmy bo sam uwazam ze nie jest najlepszej jakosci co nie zmienia faktu ze nie ma tam za bardzo co uczulac psa.

Co do Bewi Dog to powiem tak: jest to karma napewno lepsza niz Dog Chow, Brit, ale szczerze mowiac napewno z tego najnizszego pułapu jeśli chodzi o średnią półkę jakości.

Bardzo uboga jeśli chodzi o cenne składniki, ja bym takiej karmy nie podał psom które mają skłonnosci do chorób stawów czy delikatny przewód pokarmowy, nawet suplementując preparatami na stawy i witaminami.

Poprostu niewiele droższe są dużo lepsze karmy jesli chodzi o jakość.

A co do Ariona to mamy takie samo zdanie z Robertem:)
goskaaa

08 sierpnia 2007, 14:02

OWCZARZ pisze:Wtrace sie do dyskusji....... nie mąka owsiana nie ma prawa uczulać, podobnie nie widzę żadnych składników w Acanie które mogły by powodować alergię, więc dziwne jest Twoje twierdzenie ze wogole Twojego psa uczulała Acana bo nie za bardzo co ma w tej karmie uczulac.

nie bronie tej karmy bo sam uwazam ze nie jest najlepszej jakosci co nie zmienia faktu ze nie ma tam za bardzo co uczulac psa.

no może nie ma wg składu ale widać coś z tej karmy uczula mojego psa. Jadła ją w wersji Puppy Large Breed- dostała takiego uczulenia ze non stop sie drapał, wysypka na brzuchu, miedzy palcami, czerwone oczy, nochal ... przeszła na dermatosis + leki, wszystko wrócilo do normy dermatosis jadła jeszcze miesiac po ustąpieniu objawow, zaaczełam wprowadzac acane rybną, i zaczeło sie od nowa, oczywiscie w pore zauwazyłam. Wprowadzałam stopniowo przez 7 dni, i juz od 4 kiedy Acana zaczeła przewyzszac dermatosis w ilosci, zaczeło sie drapanie, po tygodniu juz miała wysypke... Także cos jednak chyba uczula... Może kukurydza, sam wet mi na to zwrócił uwage ze to moze ją uczulic, ale postanowilismy spróbowac... teraz wiem ze Acana nie jest dla niej, moze to i lepiej :)
OWCZARZ

08 sierpnia 2007, 14:04

NO moze to i po Acanie było.

Nie chce sie czepiac ale napewno nie kukurydza...bo z tego co mi wiadomo nie ma kukurydzy w zadnej Acanie.
ATA

08 sierpnia 2007, 14:37

Kukurydza jest np. w Acanie Senior Light, A. Small Breed i A. Small Breed Puppy, ale to i tak nie karmy dla trzyletniego bokserka, więc pewnie ich nie dostawał. Wszystkie inne z tego co się zorientowałam rzeczywiście kukurydzy nie zawierają. Przy czym kukurydza może powodować alargie u psa, natomiast tak jak napisał OWCZARZ owies nie powinien - chyba że jest zanieczyszczony innymi zbożami zawierającymi gluten. Ale tego już niestety nie da się sprawdzić :wink:
OWCZARZ

08 sierpnia 2007, 15:12

Tak czy siak wychodzi na to ze pies nie dostawal karmy z kukurydza:)
goskaaa

08 sierpnia 2007, 15:14

ATA pisze:Kukurydza jest np. w Acanie Senior Light, A. Small Breed i A. Small Breed Puppy, ale to i tak nie karmy dla trzyletniego bokserka, więc pewnie ich nie dostawał. Wszystkie inne z tego co się zorientowałam rzeczywiście kukurydzy nie zawierają. Przy czym kukurydza może powodować alargie u psa, natomiast tak jak napisał OWCZARZ owies nie powinien - chyba że jest zanieczyszczony innymi zbożami zawierającymi gluten. Ale tego już niestety nie da się sprawdzić :wink:
jeszcze puppy large breed ma kukurydze i zapewne wiele innych ;)
Najdziwniejsze jest to ze alergia powrócila po salmon & potatoes ktora nie ma w składzie kukurydzy... wiec moze tak jak piszesz ... owies niekoniecznie musi byc czysty... a moze cos z konserwantów, nie wiem... nie robiłam jeszcze testów gdyz alergia przy innej karmie sie nie pojawia... niedługo chce spróbowac z biomillem sensible ale to za jakis miesiąc -dwa.
goskaaa

08 sierpnia 2007, 15:15

OWCZARZ pisze:Tak czy siak wychodzi na to ze pies nie dostawal karmy z kukurydza:)
dostawal... czytaj uważnie ;)
OWCZARZ

08 sierpnia 2007, 15:18

Ale nie kukurydza tu problemem skoro piszesz ze po Salmonie tez byla alergia.

Dlatego własnie nie wierze w jakosc Acany, tak jak piszesz mogly to byc konserwanty lub cos innego.....a tyle osob mi zarzucalo tutaj jak mowilem ze nie jest to za dobra jakosciowo karma...odrazu podniosl sie lament:)

Co do Biomilla to smialo mozesz probowac to jedna z lepszych karm na rynku.
UFO

08 sierpnia 2007, 15:28

Biomil dodatkowo ma naturalne witaminy,a nie syntetyczne jak większośc tańszych karm,taka witamina chemicznie wygląda tak samo,ale przyswajalnosc jest dużo większa.Dodatkowo jest wstępnie trawiony enzymami,tak,ze nawet moga sobie pozwolic na pszenicę w składzie,a ona nie bedzie obciążała psa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje