Witam,
Przedwczoraj mój piesek (amstaff - 10cio miesięczny) mrużył oczko, pojechaliśmy do weterynarza z nim i lekarz stwierdził zapalenie spojówek, przemywając oko, zakrapiając i smarując czymś. Dostaliśmy receptę na krople Gentamicin 0.3% i mieliśmy zakrapiać mu oczko rano i wieczorem po kropelce. Wczoraj podczas podróży do domu (było gorąco w samochodzie) zachowywał się normalnie, już oczka nie zamykał i wieczorem wyglądało wszystko dobrze, ale zauważyłam zaczerwienienie oka. Dziś nadal się to utrzymuje, pies ma czerwone oko. Wygląda to tak jak kiedyś ja sama miałam zaczerwienienie, ale u mnie to było spowodowane pęknieciem żyłki w oku. Zresztą postaram się załączyć zdjęcia oka:
Proszę o możliwie jak najszybszą odpowiedź, nie wiem czy nadal powinnam podawać krople pieskowi, które polecił weterynarz (Gentamicin). Zastanawiam się również czy zaczerwienienie może być spowodowane uczuleniem na proszek, którym pokryta jest obroża przeciwkleszczowa Preventic (od wczoraj pies ją nosi).
Czerwone oko u Amstaffa
Czy możliwe jest, aby psu z upału i dusznego powietrza pękła żyłka w oku ??
Chciałam dodać, że pies ma nadal apetyt, bawi się i jest tak jak codziennie żywy i rozbrykany.
Chciałam dodać, że pies ma nadal apetyt, bawi się i jest tak jak codziennie żywy i rozbrykany.
podejrzewam, że powyższe schorzenie wynika z powodu zabrudzenia worka spoówkowego najzwyklejszym kurzem lub nadwrażliwością Pani psa na jakąś kwitnącą roślinę i pyłki tej rośliny zadziałay bardzo drażniąco na worek spojówkowy z tym, że wtedy schorzenie dotyczy obu worków spojówkowych,niestety zdjęcia się nie otwierają u mnie na forum może proszę je przesłać na maila to Pani jeszcze coś podpowiem.
-
- Informacje
-