Czy karma o tych składnikach jest karmą bardzo wartościową?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MagdaP16
Kontakt:

15 czerwca 2008, 12:55

Proszę o odpowiedź kogoś doświadczonego.
Czy karma o takich składnikach jest karmą pełnowartościową, godną polecenia, czy też czegoś w niej brakuje?:

Kukurydza, suszone mięso drobiowe, mąka kukurydziana, gluten kukurydziany, tłuszcze roślinne, hydrolizowane białka zwierzęce, pulpa buraczana, olej sojowy, drożdże, tran, sole mineralne, DL-metionina, polifosforan sodu, L-lizyna, proszek jajeczny, L-karnityna.
goskaaa

15 czerwca 2008, 13:43

Jak dla mnie nie! Za dużo kukurydzy, zwłaszcza to że jest na 1 miejscu w składzie, odstraszyłoby mnie.
MagdaP16
Kontakt:

15 czerwca 2008, 18:29

Ok, dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję na opinie innych... ;)

goskaaa, a która karmę polecasz?
MagdaP16
Kontakt:

15 czerwca 2008, 18:41

Czy poniższe składniki karm są lepsze od tych podanych w poście pierwszym?:

1. Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), parowana mąka owsiana, otręby ryżowe, tłuszcz z kurczaka, mielone siemię lniane (naturalne źródło Omega 3), wysłodki buraczane (bez cukru), olej śledziowy (naturalne źródło DHA i EPA), bulion z kurczaka, ekstrakt z drożdży (MOS), korzeń cykorii (FOS), parowane słodkie ziemniaki, kultury drożdży (Saccharomyces Cerevisiae), yucca shidigera, ekstrakt z nagietka (źródło luteiny), ekstrakt z rozmarynu, cały czosnek, algi atlantyckie, parowana marchew, natka pietruszki, pomidory (naturalne źródło ), parowane jabłka, żurawina, sól morska, glukozamina, chlorek potasu, chlorek choliny, lizyna, suplement witaminy A, octan DL alfa-tokoferolu (witamina E), metionina, L-karnityna, suplement witaminy D3, *Bioplex™żelaza, *Bioplex™cynku, *Bioplex™manganu, biotyna, *Bioplex™miedzi, niacyna, ryboflawina, jednoazotan tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), witamina B12, kwas foliowy, jodan wapnia, *minerały chelatowane

Ponoć czosnek jest bardzo szkodliwy dla psów! Cóż więc robi w tej karmie?

2. Mączka z kurczaka (o niskiej zawartości popiołu), świeże mięso kurczaka, mączka z indyka, parowane ziemniaki Russet, świeżo złowione ryby z północnych jezior, tłuszcz z kurczaka, świeże całe jaja, mączka z łososia, olej z łososia i anschua, mielone siemię lniane, tapioka, bulion z kurczaka, olej słonecznikowy, brunatnice, parowana marchew, szpinak, groch, pomidory, WŁÓKNO Z JABŁEK, ekstrakt z rozmarynu, ekstrakt z drożdży (MOS), glukozamina HCl, żurawina, czarna porzeczka, L-karnityna, siarczan chondroityny, korzeń cykorii, prawoślazu i łopianu, kwiat nagietka, pokrzywa, nasiona kopru, kwiat rumianku, oset, ptasie ziele, cząber ogrodowy, *Bioplex™żelaza, *Bioplex™cynku, *Bioplex™manganu, Bioplex miedzi,
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifididobacterium (B. bifidus), Saccharomyces (S. boulardii).
mieszanka tokoferoli (źródło witaminy E), chlorek choliny, witamina A, witamina D3, niacyna, ryboflawina, jednoazotan tiaminy, witamina B12, kwas foliowy, biotyna, pirydoksyna ( zrodlo witaminy B6)

zawiera 70% mięsa, 30% owoców i warzyw, które są gotowane w temperaturze 90 C, aby zachować wszystkie wartości odżywcze

Powiedzcie proszę, która z tych trzech karm ma najwłaściwsze składniki?
goskaaa

15 czerwca 2008, 19:08

1. Acana
2. Orijen

Napewno taki skład jest dużo lepszy niż tej wcześniejszej karmy. Musisz sobie jednak zdać sprawę że Twój pies może niekoniecznie dobrze zareagować na karmy które mają dużo warzyw i owoców w składzie.

Z klasycznych karm polecam: Nutra Nuggets, Nutra Gold, Biomill, Bento Kronen, Best Choice, Belcando.
MagdaP16
Kontakt:

15 czerwca 2008, 21:02

Karmą, którą opisałam w poście pierwszym jest Royal Canin Adult Mini. Zdziwiłam się, że nie jest dobra!

goskaaa, tak te dwa ostatnie składy dotyczą tych karm, które podałaś i zastanawiam się nad jedną z nich.

Moje psy jedzą jedzenie gotowane /drób, ryż, warzywa/. Karmę suchą jadają podczas wyjazdów, gdy zabraknie mi składników do gotowania, lub zdarzy się tak, że mam zbyt mało czasu rano na gotowanie. Dotychczas jadły Royal, ale zauwazyłam, że Acana i Orijen mają bogatsze składy, więc postanowiłam zasięgnąć opini. ;)
goskaaa

15 czerwca 2008, 22:01

Ten RC to już naprawde przegina, pasza kukurydziana za taką cenę jaką oni oferują to jest skandal!

Jak dla mnie godną polecenia karmą napewno jest Orijen- mięsna karma bez zbędnych wypełniaczy jakimi są zboża, ale jest to karma o dość specyficznej strukturze i nie każdemu psu służy. No i jest dość drogi

Ja od siebie mogę też polecić karmę Taste of the Wild i Chicken Soup (dodatkowo dobra cena) - dużo mięsa w składach, też nie ma zbędnych ziaren... świetny zapach, znakomicie się przyswaja!
Awatar użytkownika
Robert A.

16 czerwca 2008, 12:54

Zanim kupisz sprawdż sobie karmę Best Choice(Niemcy).Karma sprawdzona ,ciekawa,zawsze suszone mięso i rewelacyjne przyswajanie.Dla mnie jest w tej chwili zbyt droga(3 duże psy)ale w wieku szczenięcym sprawdziła się znakomicie.
Odradzam Royala gdyż stracił swoją super jakość sprzed 7 lat(koncern został wchłonięty przez Nestle-niestety :( )
MagdaP16
Kontakt:

17 czerwca 2008, 09:30

Ogromnie Wam dziękuję za te odpowiedzi! ;) Dobrze wiedzieć, na czym RC stoi... Jak już pisałam karmę potrzebuję jako uzupełnienie domowej diety dla moich psów, więc cena nie gra roli, bo nie będą jadły jej często ;)

Problem jest teraz gdzie indziej... W moim miescie jest bardzo mały wybór karm i wszystkiego co dla zwierząt. A przez internet nie lubię zamawiać... No cóż, sprawdzimy, popytamy, może uda się poprosić o zamówienie w pobliskich zoologicznych.

Dzięki Wam raz jeszcze! Zaraz poczytam o każdej z wymienionych przez Was karm i wybiorę coś... ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje