Czy nie przesadzę z suplementami?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

SleepingSun
Posty:3463
Rejestracja:28 stycznia 2011, 23:19

08 stycznia 2013, 21:52

no dobra. chodziło mi o bezsensowność powstającej dyskusji. nie można każdego na siłę przekonywać do swoich racji...
isabelle30
Posty:3475
Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36

08 stycznia 2013, 21:53

Jutro proponuję przeczytać dyskusję w innym dziale - pośmiejemy się co robią z kobiet Pawełki, Danusie i Harnasie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Flash
Posty:46
Rejestracja:04 stycznia 2013, 20:19

09 stycznia 2013, 12:37

barbarasz49 pisze:MM to pełnowartościowa karma i nie można jej traktować jako "smaczek" bo można przedobrzyć! Dobrym przysmakiem dla psa są np.krążki mięsne wołowe i z kurczaka Macedu, psy je uwielbiają i na spacerach przy szkoleniu zrobią wszystko żeby otrzymać taką nagrodę.Godna uwagi jest też ich cena gdyż 0,5 kg.opakowanie tego przysmaku kosztuje 6 zł.

Właśnie dlatego wybrałam MM na smaczki, że jest pełnowartościową karmą i ma jasny skład. Smaczki Maced, jak i wiele innych jakie przeglądałam, ma taki : Ziarno, mięso i białka pochodzenia zwierzęcego, cukier, produkty pochodzenia roślinnego lub jeszcze gorszy. Nie wiem jakie ziarno i jakie mięso, do tego produkty pochodzenia ... :?
Ze względu na zawartość kukurydzy w MM planuję zastąpienie go prasowanym mięsem Vollmers.
isabelle30 pisze:No no , beaglowi garść to za dużo.. :mrgreen:
Co do ilości to oczywiście muszę to przeliczać na sztuki, bo garść to przy MM mogłaby stanowić połowę naszej dziennej dawki :mrgreen:
isabelle30 pisze: Dlaczego masz opory przed małymi i delikatnymi gnatkami?
To może nie opór, ale chęć urozmaicenia diety, bo mięso ma przeważnie drobiowe i indycze. Spróbuję jednak z tymi mniejszymi, może faktycznie pies jest niechętny bo sobie z nimi nie radzi. Niezależnie czy uda nam się przygoda z barfem od A do Z to chciałabym wprowadzić kości do menu psa chociażby ze względu na zęby. Od tego właściwie rozpoczęłam drążenie tematu kości.
isabelle30 pisze:Ponadto jada dużo jajec surowych
No właśnie ja surowych nie daję ze względu na białko, miało coś wytrącać z psiego organizmu, ale to może stara szkoła była, jak to jest?
Pies lubi też chudy twaróg z jogurtem naturalnym, czy łączycie takie posiłki z barfem i czy zmniejszacie wtedy dawki mięsa?
Suplementujecie czymkolwiek psy na barfie?
isabelle30
Posty:3475
Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36

09 stycznia 2013, 13:05

...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 12:48 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
filodendron
Posty:275
Rejestracja:23 kwietnia 2010, 15:54

09 stycznia 2013, 13:24

Flash pisze: No właśnie ja surowych nie daję ze względu na białko, miało coś wytrącać z psiego organizmu, ale to może stara szkoła była, jak to jest?
Chodzi Ci zapewne o awidynę i jej antagonistyczne działanie wobec biotyny (witaminy H). Żółtko jest bogatym źródłem biotyny (choć nie tak bogatym jak np. wątróbka), natomiast białko zawiera awidynę, która wiąże biotynę czyniąc ją nieprzyswajalną. Szkoły są rzeczywiście co najmniej dwie. Tradycyjna, czyli dajemy samo żółtko albo jajko na miękko (obróbka termiczna unieczynnia awidynę w białku) i druga, która twierdzi, że biotyny w żółtku jest na tyle dużo, że mimo działania awidyny i tak wystarczy (jedna cząsteczka awidyny wiąże cztery cząsteczki biotyny i nie więcej).
Nie wiem, jak u psów, ale u ludzi praktycznie nie notuje się patologicznych niedoborów biotyny poza nielicznymi przypadkami, gdy ludzie zjadali duże ilości surowego białka (bez żółtka). Jeśli jednak z jakichś powodów bardzo na tej biotynie zależy (zły stan skóry, sierści itp.) to można dawać samo żółtko. Albo nie podawać surowych jaj razem z wątróbką, która jest dobrym źródłem biotyny ;)
isabelle30
Posty:3475
Rejestracja:12 listopada 2009, 20:36

09 stycznia 2013, 13:37

...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 12:48 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
filodendron
Posty:275
Rejestracja:23 kwietnia 2010, 15:54

09 stycznia 2013, 13:57

Może źle napisałam - wątroba, nie wątróbka. We wszystkich źródłach, jakie miałam okazję czytać, wątroba wołowa jako źródło biotyny, jest na pierwszym miejscu, przed żółtkiem i drożdżami piwnymi.
A co do jaj, to się zgadzam - w naturze psowate raczej nie oddzielają żółtka od białka, ani nie pitraszą jajeczka na miękko :)
Martines999
Posty:218
Rejestracja:23 czerwca 2011, 22:36

09 stycznia 2013, 14:13

gość. pisze:MM można bez problemu stosować jako przysmak, czyli kilka "ziarenek" dziennie.
Natomiast MM nie jest znów takie "cacy", zawiera około 57% węglowodanów.
A skąd masz takie dane, skąd te wyliczenia ?
MiYu
Posty:36
Rejestracja:22 lipca 2011, 08:18
Lokalizacja:Austria

09 stycznia 2013, 14:36

Martines999 pisze:
gość. pisze:MM można bez problemu stosować jako przysmak, czyli kilka "ziarenek" dziennie.
Natomiast MM nie jest znów takie "cacy", zawiera około 57% węglowodanów.
A skąd masz takie dane, skąd te wyliczenia ?
Ilość węglowodanów może sobie obliczyć każdy. Producenci go nie podają, bo nie muszą.
Od 100% karmy odejmujesz białko, tłuszcz, włókno, popiół oraz wilgotność. Wynik stanowi % węglowodanów w karmie.
Martines999
Posty:218
Rejestracja:23 czerwca 2011, 22:36

09 stycznia 2013, 15:03

MiYu pisze:
Martines999 pisze:
gość. pisze:MM można bez problemu stosować jako przysmak, czyli kilka "ziarenek" dziennie.
Natomiast MM nie jest znów takie "cacy", zawiera około 57% węglowodanów.
A skąd masz takie dane, skąd te wyliczenia ?
Ilość węglowodanów może sobie obliczyć każdy. Producenci go nie podają, bo nie muszą.
Od 100% karmy odejmujesz białko, tłuszcz, włókno, popiół oraz wilgotność. Wynik stanowi % węglowodanów w karmie.
Pierwszy raz widzę takie wyliczanie ale oki, niech będzie choć nawet przy takim założeniu nie wychodzi mi 57% węglowodanów. 100% - białko 25%+tłuszcz 10,5%+włókno 3,3%+popiół 7%+ wilgotność 11% = 43,2% :?
Grainfree'k

09 stycznia 2013, 15:09

podgląd niedostępny tu jest kalkulator ale pewnie link zostanie usunięty...
Martines999
Posty:218
Rejestracja:23 czerwca 2011, 22:36

09 stycznia 2013, 16:42

Już kiedyś widziałem ten kalkulator ale jakoś mnie nie przekonuje co do swojej wiarygodności czy raczej pewności wyliczeń.
Kto wymyślił i na jakiej podstawie takie wyliczenie?
Flash
Posty:46
Rejestracja:04 stycznia 2013, 20:19

09 stycznia 2013, 16:43

isabelle30 pisze: Jeżeli chcesz to mogę ci podać na pw źródła tuszek z nutrii od hodowcy oraz tuszek szynszyli
Do przemyślenia, zależy od minimalnej ilości zamówienia, kosztów transportu i w jakiej formie przychodzą, bo nie mogą być ponownie zamrażane. Czy to jest jeden dostawca? Mieszkam na płd. od Wrocławia, nie będę miała z kim się tym podzielić, a czy pies to w ogóle będzie jadł :roll:
isabelle30 pisze:Smaczki można także wyprodukować samemu tanim kosztem - suszone płucka czy wątróbki,ozorki, serduszka
To jest świetny pomysł na podroby :lol: bo się zastanawiałam jak je podawać.

A gdzie można dostać sproszkowaną hemoglobinę?
barbarasz49
Posty:384
Rejestracja:09 lutego 2012, 13:50

09 stycznia 2013, 16:59

Szczerze współczuję wszystkim,którzy tak bardzo komplikują sobie żywienie psa i maja mnóstwo zastrzeżeń tak do karm jak i przysmaków,czy te samy problemy i zastrzeżenia maja przy karmieniu dzieci i innych bliskich? Przecież większość spożywanych przez ludzi pokarmów ma w sobie chemię,ulepszacze, konserwanty i gdyby tak na wszystko patrzeć przez lupę to chyba przestalibyśmy jeść zwłaszcza teraz po podpisaniu ustawy genetycznej.
Seiti
Posty:3112
Rejestracja:03 lutego 2011, 10:58
Lokalizacja:Łódź

09 stycznia 2013, 17:22

Mam zastrzeżenia co do spożywanych pokarmów przez moje dziecko, ale ani ja ani on energii z kosmosu nie umiemy pobierać. Żyję w takich czasach a nie innych i często wybieram mniejsze zło.
Co jest złego w tym, że ktoś nie chce karmić karmą i ma odmienne zdanie na ich temat? Ma do tego prawo, tak samo jak do informacji jak odpowiednio zbilansować psie posiłki i może szukać pomysłów na różne smaczki do zrobienia samemu.
Jeśli ktoś chce sobie "komplikować" życie to jego indywidualna sprawa i raczej nie potrzebuje niczyjego współczucia bo to jego świadoma decyzja.
ODPOWIEDZ
  • Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości