Czy nie przesadzę z suplementami?
Ekspertów proszę o radę w suplementacji dorosłego psa,10 kg wagi,karmiony gotowanym. Co podawać by zapewnić wszystkie witaminy i mnerały i w jakiej dawce?
-
Proponuję Aptus Multidog albo Beaphar 10Top. Możesz też dawać drożdże browarniane np. Koebers'a, algi.Gość pisze:Ekspertów proszę o radę w suplementacji dorosłego psa,10 kg wagi,karmiony gotowanym. Co podawać by zapewnić wszystkie witaminy i mnerały i w jakiej dawce?
Z naturalnych dobre są zioła np. Koebers, Luposan, Hokamix - są to gotowe mieszanki. Możesz też sam/a robić różne mieszanki np. perzu, pokrzywy, czosnku niedźwiedzego itp.
Pewne witaminy są też w olejach rybnych - Luposan, Brit, Hunter itp.
Dobrym naturalym witaminem jest żółtko kurze
Grunt to nie przesadzić, podawać z głową.
Martines,dobrze zrobię jak będę podawać połowę zalecanej dawki? A witamina E ? Czy mączką z małzy też? I co z wapniem? Jaki najlepszy ( organiczny) i czy trzeba podawać ( po skorupkach ma wymioty)? Najlepiej gdyby to był wapń naturalny bo wiem że można przedawkować.
Czy może Aptus Multidog wystarczy i witE czy wapń nie są już potrzebne?
-
Podstawowa zasada to nie "przedobrzyć" . Jak podajesz gotowane, przyzwoicie zbilansowane i przyrządzone to wg. mnie spokojnie wystarczy połowa zalecanej dawki. Aptus jest ok, sam stosowałem Puppy, a Beaphar 10Top dawałem i czasem daję dla starszych. Możesz podawać oczywiście mączkę z małży jak jest ku temu powód. Ale wystarczą gotowe mieszanki np. Bayera Bayopet Megaflex albo Luposan - te znam bo stosuję profilaktycznie.Gość pisze:Martines,dobrze zrobię jak będę podawać połowę zalecanej dawki? A witamina E ? Czy mączką z małzy też? I co z wapniem? Jaki najlepszy ( organiczny) i czy trzeba podawać ( po skorupkach ma wymioty)? Najlepiej gdyby to był wapń naturalny bo wiem że można przedawkować.
Jeśłi chodzi o suple wapniowe to opinie są różne. Jak już chcesz to pare razy w tygodniu nie zaszkodzi dać szczyptę mączki Koebersa albo Grau.
Wszyscy polecają drożdże browarniane i ja tez je stosuję Koebersa.
Pamiętaj nie przesadzaj bo wydasz kupę kasy a efekty będą niewielkie, a czasem i szkodliwe bo nie wiemy jakie związki z innymi reagują i jak reaguje na to pies .
Martines,mogę Cię uściskać? Dziękuję,rozkładałam ręce bo nie wiedziałam jak suplementować.Bardzo dziękuję Martines
-
Możesz, możeszGość pisze:Martines,mogę Cię uściskać? Dziękuję,rozkładałam ręce bo nie wiedziałam jak suplementować.Bardzo dziękuję Martines
Jak to w końcu jest z tym wapniem? Przy gotowaniu trzeba suplementować? I czym żeby nie przesadzić,najlepiej gdyby był to wapń organiczny?Możecie mi polecić taki produkt i bezpieczne dawkowanie dla 6 kg pieska?
Czy wspomagasz wapniem swojego psa Martines999? Widzę że róznie z tym bywa,nadmiar i niedobór szkodzą.
Proszę o opinie, dziękuję.
Czy wspomagasz wapniem swojego psa Martines999? Widzę że róznie z tym bywa,nadmiar i niedobór szkodzą.
Proszę o opinie, dziękuję.
Zawsze ważne jest, by suplementować wapń. Kiedyś tutaj na forum była moim zdaniem poruszona bardzo przez Isabelle30 ważna kwestia jeżeli chodzi o gotowanie i suplementowanie , jednak została niestety usunięta w całości...
Najlepszym źródłem wapnia są skorupki jajka.
Najlepszym źródłem wapnia są skorupki jajka.