Czy nowe Acany również wymagają dodatku witamin ?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

dr_Fell

14 lipca 2009, 09:56

Witam, w najbliższych dniach zabieram od znajomych ze wsi 3 mies. psiaka - mieszaniec husky i niewiadomo czego jeszcze (ojciec nieznany). Pies bardzo żywy, poluje na kury, więc było ryzyko że prawie cały czas spędzałby w kojcu, a gdyby okazało się że jak dorośnie to ucieka (w wypadku husky prawdopodobne) to może i na łańcuchu.

Zamówiłem dla niego karmę ACANA Puppy Large Breed - po lekturze forum zobaczyłem, że jakiś czas temu zalecano tutaj dodatek 50% dawki witamin do karm Acany - ale było to jakiś czas temu, gdy te karmy miały inny skład i były tańsze. Jak jest z nową Acaną, czy również powinienem dodawać psu witaminy do karmy ? Chcę żeby miał szansę na prawidłowy rozwój, ale nie chcę też przedawkować witamin.

Swoją drogą - znajomi mają taki zwyczaj, że poją psy z niedomytych wiader po farbie (do mieszkania), czy to może bardzo zaszkodzić psu ? Farby do wnętrz muszą chyba spełniać rygorystyczne normy, bo przecież zdarza się, że dzieci liżą ściany kiedy są małe...

EDIT: hmm... czy tylko dla kotów wyszły nowe serie Acany (kota mam od jakiegoś czasu), czy dla psów Acana też zmieniła karmy ? Bo czytając forum widzę że nazwy Acany dla psów sprzed 2-3 lat takie same chyba...
goskaaa

14 lipca 2009, 16:01

Ja karmię Acaną od stycznia, i nie dodaję żadnych witamin. Jedynie środki na stawy, a muszę nadmienić że mam psa sportowego, który się nie oszczędza w treningu.
dr_Fell

14 lipca 2009, 16:12

Dzięki.
W takim razie ja też sobie odpuszczę, przynajmniej na razie, podobno nadmiar witamin jest bardziej szkodliwy niż niewielki niedobór (na forum wyczytałem - chyba na tym nawet). Zobaczę jak pies zareaguje na karmę i jeżeli nie będzie problemów to nie będę dodawał preparatów z witaminami.

EDIT: Jeżeli jeszcze tu zajrzysz, napisz proszę jaką Acaną karmisz swojego psa.
Pozdrawiam.

EDIT2: A także co dajesz mu na stawy ;). Myślę że na razie takiej potrzeby nie będzie, ale kiedyś, jak podrośnie, chciałbym z nim zacząć biegać i jeździć na rowerze - wtedy może się przydać.
bartek46op

15 lipca 2009, 15:58

Zamówiłem swojemu psiakowi Acana Pacifica (labrador, 28 lipca 6 miesięcy skończy). Podawać mu na stawy DOLFOS Arthrofos czy nie? Ja już się gubię bo jedni mówią tak drudzy nie... a już mówię że do Acany bo chyba mu pasi (BRIT tez był ok ale kupy za duże a na acanie są mniejsze)
OWCZARZ2

17 lipca 2009, 12:27

Niby Acana ma w swoim składzie sustancje na stawy, ale..... nie da się ich przedawkować, więc nie zaszkodzi dodatkowo suplementować osobno preparatem, szczególnie jeśli to pies rasy dużej.

Witamin natomiast kategorycznie bym nie podawał do nowej linii Acan.

Ja przy Acanie Lamb stosuję preparat na stawy w dawce profilaktycznej.
bartek46op

17 lipca 2009, 12:43

No to fajnie. Zwłaszcza że Dolfos jest tani i podawać nie zaszkodzi.
dr_Fell

04 sierpnia 2009, 11:50

Co do Dolfosu - rozumiem że glukozaminy i chondroityny przedawkować się nie da. Witaminy C (przynajmniej u ludzi) podobno też nie. A co z Mg, Cu i Mn które też są w Dolfosie ?
Chefrenek

04 sierpnia 2009, 15:33

dr_Fell pisze:Co do Dolfosu - rozumiem że glukozaminy i chondroityny przedawkować się nie da. Witaminy C (przynajmniej u ludzi) podobno też nie. A co z Mg, Cu i Mn które też są w Dolfosie ?
Nie wiem czy to prawda ale gdzieś słyszałam, że nadmiar wit C u psa szkodzi wątrobie. Może dr. Jarek się wypowie w tym temacie?
dr_Fell

05 sierpnia 2009, 22:19

Więc pytanie nadal aktualne - czy Acanę i inne karmy z wyższej półki można suplementować Arthrofosem i jeśli tak - to w jakiej ilości ? Na razie daję psiakowi ważącemu ok 12-15 kg pół tabletki dziennie, profilaktycznie - rośnie jak na drożdżach.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

08 sierpnia 2009, 22:36

ja osobiście podchodzę do tego osobniczno i jeśli mam np spaniela na Acanie to nie dodaję nic, jeśli wodołaza, kaukaza to dodaję pelą dawkę chondroplastyków i czasami 25-50% witamin przy kontroli krwi i zawartości zwłaszzcza makroelementów. Co do szkodliwości witaminy C nie wykazuje ona żadnych hepatotoksycznych właściwości. Naukowcy dowiedli , ze przy bardzo dużych dawkach ma negatywny wpływ na wiązanie hemu z tlenem. Ale pratycznie żadnych efektów toksycznych nie wowołuje zwlaszcza przy niewielkich przekroczeniach nie mówię o przekroczeniach na opakowania.
Chefrenek

09 sierpnia 2009, 09:31

Jarek pisze:ja osobiście podchodzę do tego osobniczno i jeśli mam np spaniela na Acanie to nie dodaję nic, jeśli wodołaza, kaukaza to dodaję pelą dawkę chondroplastyków i czasami 25-50% witamin przy kontroli krwi i zawartości zwłaszzcza makroelementów. Co do szkodliwości witaminy C nie wykazuje ona żadnych hepatotoksycznych właściwości. Naukowcy dowiedli , ze przy bardzo dużych dawkach ma negatywny wpływ na wiązanie hemu z tlenem. Ale pratycznie żadnych efektów toksycznych nie wowołuje zwlaszcza przy niewielkich przekroczeniach nie mówię o przekroczeniach na opakowania.
Dziękuję za odp. A czy rutinoskorbin też jest obojętny (znam ludzi, którzy dają dosyć często, tak na "zaś")?
ODPOWIEDZ
  • Informacje