czy to niedobór witamin czy psi kaprys?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

21 grudnia 2006, 21:24

pies zasuwa karmę royal ale mim to obgryza sciany wydrapał mi wielką dziure w scianie i zeżarł tynk czy to może byc niedobór witamin? podałam psu 1 razowo wapno (ludzkie)
Awatar użytkownika
boguś

22 grudnia 2006, 13:45

Pani Marzeno,specjaliści od żywienia z firmy Royal twierdzą"nie wolno podawać dodatkowych ilości wapna.Nadmiar tego pierwiastka zakłóca prawidłowy przebieg wzrostu i jest niebezpieczny dla zdrowia szczenięcia"
To może jednak nie polecać na ślepo poprzez internet,bez oglądania psa i bez badań,dodatkowych preparatów :?:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 grudnia 2006, 07:50

Pan Bogdan ma racje. Najpierw wykonałbym analizę krwi aby oznaczyć sprawy niedoborowe. Rzeczywiście zwierze może mieć problemy z wchłanianiem - wiązaniem wapna zawartego w karmie nawet w Royalu i wtedy trzeba dodawać. Ale przy karmach pełnoporcjowanych trzeba z tymi dodatkami uważać.
Gość

24 grudnia 2006, 22:34

A ja spotkalem sie z opiniami, ze analiza krwi u mlodego szczeniecia nie jest miarodajna, bo poziom mineralow znaczaco sie wacha w ciagu dnia i dlatego na tej podstawie mozna wydac mylne "wyroki"
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

25 grudnia 2006, 16:47

masz racje ale na pewno mniej mylne niż podejście na przsłowiową "pałe". Robimy to i widzimy efekty, choć jest w tym trochę prawdy co piszesz.
Gość

27 grudnia 2006, 18:45

A więc zapytałam swoją panią weterynarz o poradę zlekcewazyła totalnie problem stwierdziła tylko ze pies moze miec problem z wchłanianiem wapna poinformaowałam ją ze podałam psu "ludzkie" wapno odpowiedziala ze od czasu do czasu mu nie zaszkodzi a badanie krwi w jego wieku nie jest dobrym rozwiazaniem :roll: no i co dalej? mam pozwolic psu obgryzac sciany i czekac kiedy sie zatruje :roll:
harpia

27 grudnia 2006, 20:15

Idź do weta i zrób badanie krwi, nie rozumiem weta, który nie chce tego badania robić, ja wręcz wykrzyczałam wyjazd na USG co uratowało mojemu psowi życie.
Powiedz, że chcesz zrobić krew, wyniki wrzuć choćby tutaj :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje