Czy znacie karmy bez genetycznie modyfikowanych organizmów?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Robert A.

13 września 2008, 07:46

Nowy temat mam nadzieję że zagości na stałe.
Podaję karmy które na opakowaniach mają znaczki GMO FREE.
-Pro-Pac
-BRIT
-Best Choice w ulotce nie wiem,czy na opakowaniu ma znaczek?
Poproszę o dalsze wpisy. :)
Awatar użytkownika
Robert A.

17 września 2008, 16:57

Bardzo żałuję,ze nikt nie zna innych karm bez GMO :(
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

30 września 2008, 13:24

Na nowych opakowaniach ACANA też będzie już miała takie oznaczenie :D Poza tym do UE nie można z krajów trzecich sprowadzać produktów GMO :D
Awatar użytkownika
Robert A.

01 października 2008, 23:16

Z tym sprowadzaniem to tylko teoria.
szames
Kontakt:

03 października 2008, 10:07

Znam - to świeża karma, ale Wam sie pewnie nie chce gotować, leniuszki, co? :)
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

03 października 2008, 14:10

Świeża karma :?: Chyba że masz wszystko z własnej działki i zagrody, to możesz wtedy mówić, że jest bez GMO i że jest ekologiczne :) Inaczej pewności nie ma :( Poza tym trudniej takie posiłki zbilansować, ale dla chcącego nic trudnego, więc gotuj.
szames
Kontakt:

03 października 2008, 15:02

Z działki, powiadasz? Warzyw trochę mój pies je, lecz nie są one podstawą jego menu. Dostaje mięso z ryżem, jak to gdzieś pisałem. Po za tym - te wszystkie zbilansowane karmy, to o kant tyłk rozbić. Nigdy nie wiesz, jaki szajs mieści się w suchych karmach; kto wie, czy nie padlina. Ja zaś swemu psu podaję czystą świeżyznę i zawsze będę za tym.

Co do bilansu - mój poprzedni ON-ek / 2o la temu/ jadał zasadniczo makaron z twarogiem, a nie zbilansowaną karmę i silny był jak tur :) . Nigdy w czasie zabaw z psami nie widziałem go pod spodem i na co mu te bilansy? :D
Awatar użytkownika
Robert A.

03 października 2008, 15:12

Przerabialismy już wielokrotnie te bajki,całe życie jadł makaron z serem i żył długo i szczęśliwie,a wszystkie karmy suche są beeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!Zatruwają organizm,psy maja nowotwory,i nie rosną!

Zbilansowanie karm to bujda,i nie wiadomo co ta karma w składzie posiada naprawdę mega fantazja podziwiam,doskonała wiedza na temat żywienia no,no,no :)
Proszę podoradzaj jeszcze troche ,tak miło się to czyta,makaron z serem całe życie (szkoda psa)i tyle :evil:

Całkowicie się zgadzam z Maxymim
:)
Chefrenek

03 października 2008, 20:24

Mięcho najzdrowsze :twisted: , w szczególności hormony, antybiotyki i Bóg wie co w tych biednych zwierzątkach, które idą na ubój. :( A w warzywkach rtęć, kadm itd....czysta ekologia.
szames
Kontakt:

04 października 2008, 08:25

Robert A. pisze:
Proszę podoradzaj jeszcze troche ,tak miło się to czyta,makaron z serem całe życie (szkoda psa)i tyle
:)
A ja proszę, czytaj ze zrozumieniem, bowiem wyraźnie napisałem, co DZISAJ mój pies jada. makaron, to odległa przeszłość.

A tak na marginesie - skoro wg Was - warzywka be, mięsko be, to ciekaw jestem, czym się żywicie? Chrupkami? :D . To smacznego, bo ja wolę golonkę z wymienionymi przez Chefrenka "hormonami i antybiotykami" :lol:
Awatar użytkownika
Robert A.

04 października 2008, 22:23

Bułka z bananem i makaron z serem to jemy :)
Awatar użytkownika
Majek

05 października 2008, 16:07

Proponuję literaturę dotyczącą dozwolonych dodatków oraz tych niedozwolonych. Pamiętać należy, że znane firmy produkujące czy to paszę dla zwierząt gospodarskich, czy to karmę dla zwierząt towarzyszących nie będą ryzykować utraty klientów (milionów klientów na całym świecie) tylko po to, by tym "niewierzącym w skład" dać satysfakcję. Takie firmy są pod kontrolą. Tak samo jak pod kontrolą są gospodarstwa ekologiczne, produkujące żywność ekologiczną.
Tak więc zgodzę się z niektórymi poprzednikami, że żywienie zwierząt samym mięsem i makaronem ( ryżem, twarogiem, chlebem, czymkolwiek... ) jest nieodpowiednie, niezbilansowane itd. Z drugiej strony ktoś wspomniał o dodatku antybiotyków i hormonów- tu też polecam wczytanie się w parę ustaw, które wyraźnie mówią w jakich sytuacjach można stosować np. antybiotyki i jaki jest okres karencji po podaniu antybiotyków.
Zatem proszę Was ( nie wszystkich rzecz jasna :) ), poczytajcie i potem wypowiadajcie się na dane tematy.
Jeśli ktoś jest zainteresowany konkretnymi ustawami dotyczącymi żywienia zwierząt - piszcie na priv, chętnie służę pomocą. Spieranie się bez rozeznania w temacie jest po prostu bez sensu.
Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Majek

05 października 2008, 16:56

A jeszcze wracając do tematu: firma Championpetfoods Ltd, produkująca karmy Acana i orijen zapewnia:
1. Acana- brak pszenicy, kukurydzy i glutenu. Zawartość łatwostrawnych, hipoalergicznych składników (mąka owsiana, ryż). Nawet 60% składu to mięso. Owoce i warzywa oraz zioła: nagietek, jukka, len, wodorosty, żurawina, żeń- szeń, cykoria, pomidory, słodkie ziemniaki, marchew i szpinak. Świeże jaja, świeży kurczak, parowany owies i ziemniaki, len słonecznik i canola.
2. Orijen- świeże kurczaki, świeży indyk, świeże jaja, ryby pochodzące z pólnocnych jezior Kanady (białoryby, północny sandacz, łosoś, pstrąg, śledź i dorsz). Wyeliminowanie ziaren zbóż. 25% składu karmy stanowią owoce i warzywa: ziemniaki słodkie i odmiany russet, czarna porzeczka, słonecznik, jabłka, żurawina, wodorosty pacyficzne, marchew, lucerna. Zioła: liść mięty pieprzowej, korzeń cykorii, babka płesznik, kwiat słodkiego kopru, kwiat rumianku, korzeń lukrecji, kwiat nagietka, kozieradka, korzeń kurkumy, cząber ogrodowy, korzeń mniszka. Bakterie probiotyczne: Lactobacillus acidophilus oraz Lactobacillus bifidus.
Tak się rozpisałam,ale w głównej mierze modyfikowane genetycznie mające zastosowanie w żywieniu to zboża, a ich w karmach brak.
Inną sprawą jest nasz stosunek do GMO... :)
Awatar użytkownika
Robert A.

06 października 2008, 11:44

Nie ma co omawiać stosunku(oczywiscie do GMO) gdyz z całą pewnością wybuchła by mała wojenka na ten temat :)
W każdym razie dzięki bardzo za ciekawy temat.
ODPOWIEDZ
  • Informacje