![Wink :wink:](./../images/smilies/icon_wink.gif)
Pytania :
1) Czy karma którą karmię jest dobra ( Arion... ) ?
2) Co mogę dawać Sili do jedzenia ? ( przykładowe dania, w miarę szybkie i tanie ) ?
3) Czy karmy z puszki jej nie szkodzą ( są to puszki z marketu
![Confused :?](./../images/smilies/icon_confused.gif)
Proszę o odpowiedź lekarza weterynarii
![Smile :-)](./../images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :-)](./../images/smilies/icon_smile.gif)
dziękuje bardzogoskaaa pisze:Arion jest średniej jakości karmą... aczkolwiek można spokojnie psa tym karmić, nie otruje się
Puszki z hipermarketu są beznadziejne...
Przepis : mięso ( takie jakie lubi i jakie akurat możesz zakupić, warzywa ( marchew, szpinak, buraki) plus wypełniacz (ryż, makaron, płatki owsiane)
Ja dodaję czasami rybę z puszki - szprotki czy cuś...
Podaję też biały ser, żóltko jaja... owoce takie jak jabłka, gruszki (ważne zeby bez pestek)
Płatki najzwyklejsze, niesłodzone, bez miodu itd... OWSIANE- tzw czasami GóRSKIE... nie kukurydziane...Sila pisze:dziękuje bardzogoskaaa pisze:Arion jest średniej jakości karmą... aczkolwiek można spokojnie psa tym karmić, nie otruje się
Puszki z hipermarketu są beznadziejne...
Przepis : mięso ( takie jakie lubi i jakie akurat możesz zakupić, warzywa ( marchew, szpinak, buraki) plus wypełniacz (ryż, makaron, płatki owsiane)
Ja dodaję czasami rybę z puszki - szprotki czy cuś...
Podaję też biały ser, żóltko jaja... owoce takie jak jabłka, gruszki (ważne zeby bez pestek)Karm z puszki już nie będziemy kupować:)
Moja ostatnio zajadała się makrelą :] a płatki to jakie? musli? czy takie zwykłe? z miodem czy bez?
Jeszcze raz dzięki
To też nie jest autorytet w tej dziedzinieZ mlekiem jest tak samo jak u ludzi - jeżeli występuje niedobór laktozy w jelitach i po spożyciu mleka krowiego pojawia się biegunka, mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową (to nie alergia!) i faktycznie jest ono wtedy niewskazane. Poza tym mleko to doskonały składnik pokarmowy.
Wczoraj wypowiedał się w "Pytaniu na śniadanie" dr z Zakładu Dietetyki SGGW i też opowiadał oprócz sensownych, ciekawych rzeczy, różne bzdury (według mnie ), a to o przebiałkowaniu psa, a to że psu nie wolno kategorycznie dawać żadnych kościCzy można karmić psa tylko suchą karmą? Czy taka dieta jest zdrowa dla psa?
Tak, pod warunkiem, że jest ona dobrej jakości. Rodzaj karmy powinien być zmieniany co 4-6 tygodni.
Dlaczego rodzaj suchej karmy należy wymieniać co 4-6 tygodni?
Aby nie prowadzić diety monowartościowej i monosmakowej.