Mam prośbę - czy ktoś mógłby przytoczyć oficjalną definicję "rasy" i podać przez kogo jest sformułowana?
Pytam, ponieważ chcę bliżej poznać temat, który ostatnio mnie ciekawi za sprawą różnych wypowiedzi w internecie. Mam nadzieję na kulturalną dyskusję, a nie agresywne ataki, jak to się często zdarza.
Ten temat to "psy rasowe bez rodowodu". Jestem nowa na tym forum i może się niektórym narażę, ale nie do końca zgadzam się z postawą niektórych ludzi. Może ktoś mnie przekona do swoich racji? Chętnie spróbuję zrozumieć.
Pytanie odnośnie stwierdzenia: "rasowy=rodowodowy". Przykładowo: jeśli sukę rodowodową np. owczarka niemieckiego pokryje się rodowodowym owczarkiem niemieckim, wezmę takiego szczeniaka i nie wyrobię mu rodowodu (z racji przekonań, niechęci do wystawiania, obojętnie), to czy ten szczeniak przestaje być owczarkiem niemieckim? Bo nie dostał papierów? Genetycznie to przecież bzdura
![Smile :)](./../images/smilies/icon_smile.gif)
Czy w prawie polskim jest jakiś zapis, że zabrania się rozmnażania zwierząt?
Wiem, że macie swoje przekonania i mam nadzieję o tym podyskutować spokojnym tonem. Ale drażnią mnie niektóre działania w rodzaju ślepej nagonki. Piszecie agresywnie, z wyższością, po prostu objeżdżacie ludzi równo i dziwicie się, że to nie skutkuje, że zapierają się przy swoim i już. Atakujecie np. Allegro, za zamieszczanie ogłoszeń, które nie są przecież niezgodne z ich regulaminem ani z prawem.
Pozdrawiam