dlaczego hill's jrst lepszy niż acana?
Nie wierzę, żeby jakakolwiek karma zawierała same naturalne antyoksydanty czy konserwanty. Na opakowaniu karmy Hill's Indoor Cat jest napisane, że zawiera antyoksydanty dopuszczone do użycia w UE. Naturalnych w grupie ponad 200 jest niewiele - większość to związki syntetyczne. Zresztą co to znaczy naturalny? W przypadku wit. E jest to często związek syntetyczny "identyczny z naturalnym", bez podania formy tokoferolu. Wykazano też, że choćby właśnie wit. E dodana do produktu mięsnego (puszki, karmy)wykazuje znacznie słabsze działanie antyoksydacyjne niż dodana do paszy zwierzęcia, z którego mięso pochodzi, ponieważ w organizmie działa bezpośrednio na WNKT w fosfolipidach błon komórkowych. Dodatkowo witaminy E nie można zastosować zbyt dużo (są ściśle określone normy), ponieważ nie dość, że może zaszkodzić to jeszcze powyżej pewnego poziomu zaczyna działać prooksydacyjnie. Zresztą sama też jest podatna na utlenianie i musi mieć do ochrony odpowiedni poziom wit. C i beta-karotenu. Karmy dla psów i kotów, zawierające dużo mięsa i wzbogacane w kwasy omega-3 i omega-6 i muszą być dobrze chronione. Naturalne antyoksydanty stosowane zgodnie z normami nie są w stanie należycie zabezpieczyć karmy, która jednak dość długo potrafi leżeć w otwartym opakowaniu i czekać na wykorzystanie. Syntetyczne przeciwutleniacze mają jeszcze inną zaletę - nie mają zapachu i wyraźnego smaku, czego nie można powiedzieć np. o związkach polifenolowych (taniny, flawonoidy i inne) obecnych w roślinach.