Panie Jarku mam pytanie czy do Hillsa Sensitive Stomach musze dodawac witamni dla owczarka niem.? Ma dosc mala zwartosc witamin w porownaniu z innymi karmami:
ANALIZA SKŁADU: Białko 23,0%, Tłuszcz 13,8%, Włókno 1,6%, Popiół 4,9%, Wilgotność 8,0%, Wapń 0,65%, Fosfor 0,56%, Sód 0,33%, Potas 0,65%.
l kg zawiera: Witamina A 9 650 j.m., Witamina D3 480 j.m., Witamina E 600 mg, Witamina C 70 mg, Beta-karoten l ,5 mg, Selen 0,5 mg, Miedź (siarczan miedzi) 10,5 mg. Zawiera przeciwutle-niacze dopuszczone do stosowania przez Unię Europejską
DO PANA JARKA
nie zdecydowanie.
A ja dorzuce jeszcze pytanie bo trochę tego nie rozumiem czym sie Pan kieruje jeśli chodzi o te witaminy.
Niektore karmy mają wyższą zawartość witamin niż ten podany Hills, bo np. Hills ma ok. 9tys. jednostek wit.A- i nie karze Pan podawać witamin, a do niektórych karm gdzie jest np. wit.A 15000 jedn., zaleca Pan połowę dawki.
Więc na czym Pan się opiera, bo jest to trochę nielogiczne, żeby do karmy o mniejszej zawartości wit. nic nie dodawać, a dodawać do tej z większą zawartością.
Czy kieruje się Pan większą przyswajalnością tego Hillsa, a może czyms jeszcze?
Proszę rozwinąć swoją myśl, będę wdzięczny i zaspokoi Pan ciekawość mam nadzieję nie tylko moja:) Pozdrawiam.
Niektore karmy mają wyższą zawartość witamin niż ten podany Hills, bo np. Hills ma ok. 9tys. jednostek wit.A- i nie karze Pan podawać witamin, a do niektórych karm gdzie jest np. wit.A 15000 jedn., zaleca Pan połowę dawki.
Więc na czym Pan się opiera, bo jest to trochę nielogiczne, żeby do karmy o mniejszej zawartości wit. nic nie dodawać, a dodawać do tej z większą zawartością.
Czy kieruje się Pan większą przyswajalnością tego Hillsa, a może czyms jeszcze?
Proszę rozwinąć swoją myśl, będę wdzięczny i zaspokoi Pan ciekawość mam nadzieję nie tylko moja:) Pozdrawiam.
kieruje się tylko i wyłacznie swoją wiedzą i DOŚWIADCZENIEM na które składją się tysiące wykonanych badań krwi, zdjęć rtg robionych przy różnego rodzaju schorzeniach. Nie kieruje się etykietą jak wielu właścicieli to robi. Etykieta swoje a biologia swoje. Nie jestem specjalistą w produkcji karm , ale też wiem po wileu latach badań wykonywanych na zwierzętach, które marki zasługują na uwagę, które mniej. W poradach kieruje się tylko dobrą wolą skierowaną w kierunku zwierząt i Was czyli właścicieli. Jeśli czegoś nie wiem nie piszę lub piszę, że nie wiem jak np. tyczy się to orijena ( czas zweryfikuje) , Acana wszechobecna na rynku w naszych badaniach nie wychodzi np. źle. Ale nawet najlepsza karma dla poszczególnych osobników może okazać się wielkim niewypałem.
Rozumiem Panie Jarku ze przewazająca większość psów ma najlepsze wyniki po Hillsie, Eukanubie i Royalu?
Proszę uchylić trochę rąbka tajemnicy....gdyż często się sugerujemy "suchym" składem, a Pan może sie oprzeć na swoim doświadczeniu i wypowiedzieć po jakich karmach zwierzęta mają najlepsze wyniki badań, choć i tak nie można uogólniać do wszystkich zwierząt.
Proszę uchylić trochę rąbka tajemnicy....gdyż często się sugerujemy "suchym" składem, a Pan może sie oprzeć na swoim doświadczeniu i wypowiedzieć po jakich karmach zwierzęta mają najlepsze wyniki badań, choć i tak nie można uogólniać do wszystkich zwierząt.
lekarz ma możliwość wyrazić swoją opinie tylko na produkt , który jest dostępny powszechnie. Nie może wyrażać opini na podstawie wprowadzonego leku czy karmy tydzień czy miesiąc wstecz. Sami wiecie, co dominuje na rynku z karm i lekarz na podstawie obserwacji swoich przypadków klinicznych, wywiadu co do żywienia, obserwacji rozwoju psa i jego wyników badań + pewnej puli tych badań wypowiada swoją opinie. I powiem Wam szczerze tak. W dominujący sposów zajmuje się w lecznicy ortopedią czyli tematem tabu powiązanym z żywieniem psa zwłaszcza dużego psa. I jest to duży problem na prawdę BARDZO duży. I po części karm zaliczanych do czołówki nie powiedziałbym, że są one w czołówce. Niestety nie mogę używać nazw tutaj , z prostego powodu te kocerny mają za sobą gigantyczne pieniądze i prawników. Nie da się z nimi walczyć. Ja na podstawie własnych przypadków mogę powiedzieć, że nie notujemy większych problemów przy Eucanubie, Hillsie, Royalu, Acanie,Nutrze, Nutro. Nie mówię , że inne marki to barachło, ale nie mam odnośnika do nich za mało przypadków. I dobrze Was rozumiem jak piszecie, że po eucanubie czy innej karmie czyściło psa. Każdemu psu może się to zdarzyć nawet na najlepszej karmie ( tolerancja osobnicza). RZeczywiście zaczyna ten problem przybierać na sile w przypadku RoYala. Nie wiem z czym mają problem , ale zaczyna on być zauważalny. Często nie zabieram zdania w dziale żywienia, bo nie chcę walczyć z rankigami, ja walczę o zdrowie dla psa nie o rankingi, a jeśli zabieram głos to tylko opieram się na doświadczeniu. Gdybyście mieli do czyniea z przedstawicielami firm i widzieli jak każdy stara się udowadniać, że moje najlepsze a konkurencja to be, to pewnie też wkurzylibyście się i pewnego dnia na swojej praktyce zaczęli się uczyć patrzyć na to bardzo trzeźwo. I tak staram się robić i tak Wam podpowiadać.
Panie Jarku warto do tego wszystkiego dodać fakt,że w karmach które Pan wymienił a w szczególności Eukanuba(nie z Czech i Ukrainy) Hills,Nutra, zawarte są naturalne nie SYNTETYCZNE witaminy.Witamina naturalna jest 2x droższa od sztucznej,i jest 2 x lepiej przyswajalna z tąd te lepsze wyniki badań po lepszych karmach.
Czasami czytam wypowiedzi na forum cytuję"czytałem skład i porównywałem opis ,jest taki sam jak w Hillsie ,a karma x jest o połowę tańsza,to zdzierstwo"-nic bardziej mylnego,czytanie samych opisów,niewiele mówi.
To tak w formie uzupełnienia pańskiej wypowiedzi.
Czasami czytam wypowiedzi na forum cytuję"czytałem skład i porównywałem opis ,jest taki sam jak w Hillsie ,a karma x jest o połowę tańsza,to zdzierstwo"-nic bardziej mylnego,czytanie samych opisów,niewiele mówi.
To tak w formie uzupełnienia pańskiej wypowiedzi.
Brawo Robert. Twoja wypowiedz nalezaloby cytować kazdemu kto porównuje skład karmy tańszej do droższej opierając się na podobnym skłądzie umieszczonym na etykietce. A to nie wystarcza tak jak pisałeś bo liczy się jakoś składników a o tej na opakowaniu nie pisze:)
Dziekuje Panie Jarku za podzielenie się swoim cennym doświadczeniem z nami laikami:)
Dziekuje Panie Jarku za podzielenie się swoim cennym doświadczeniem z nami laikami:)
etykieta w polsce na karmie może zawierać co chce , bo i tak nikt tego nie kontroluje, A macie świętą racje, że to że pisze 40 % białka to super tylko jakiegio białak? Ale to już mądży wiedzą. A poza tym Owczarz nie traktuje tutaj nikogo jako laika, ja od Was na prawdę bardzo dużo się uczę. To , że coś tam więcej wiem z jednego to ktoś inny wie więcej z czegoś innego tak jak Ata w dziedzinie żywienia jest specem , bo na tym polega jej praca. A jak mówią praktyka czyni mistrza. Ja nie wypowiadam się nt. rankigów , bo jak przyjeżdżają przedstawiciele to każdy przywozi swój rankig i każdy jest inny, ale to samo mnie uderza np. w bankach bank X najlepszy w rankigu ......., idę do drugiego banku najlepszy w rankingu........, i nie byłem w takim banku jeszcze , który nie byłby gorszy w rankinu. Po prostu u nas są same naj banki. Wiec aby nie dać sobie wody z mózgu robić zawziołem się i każdego właściciela , któremu wykonuję badania pytam co zwierzę je i na podstawie stanu jego zdrowia kształtuję sobię opinię. Szanuję bardzo Waszą wiedzę i dziekuję , że nią się dzielicie to jest cenne w dzisiejszych czasach i wiedzcie, że na prawdę nie tylko z niej ja korzystam, ale widziałem, że inni koledzy w pracy też to podczytują, a mam sygnały z kraju , że wielu lekarzy nas podczytuje. To cieszy, że mamy zaufanie i dbajmy o to.
Ostatnio zmieniony 22 sierpnia 2007, 09:31 przez Jarek, łącznie zmieniany 2 razy.
Oczywiście, że rankingi robi się na swoje potrzeby i wykazuje że swój produkt czy usługa jest na samej górze. Niepokojący jest tylko fakt, że w przypadku większości rankingów (w większości krajów) karmy uznawane u nas za topowe (wiadomo jakie), są tam tak nisko.
Możne to jest taki sposób walki z potentatami - umieszczać je nisko w rankingach. Nie wiem. Niepokojący jest również fakt, że coraz więcej polskich hodowców od tych karm odchodzi i na nie narzeka. Coś na pewno w tym musi być. Może dlatego, że w Polsce mamy już dostęp do wielu karm uznawanych za topowe np. w USA czy Kanadzie, a dla wielu ludzi jest to jakiś wyznacznik, przyznam że dla mnie też jako zaprzęgowca bo to w końcu kolebka tego sportu i tam chyba najlepiej wiedzą jak takie psy karmić
pozdrawiam
Możne to jest taki sposób walki z potentatami - umieszczać je nisko w rankingach. Nie wiem. Niepokojący jest również fakt, że coraz więcej polskich hodowców od tych karm odchodzi i na nie narzeka. Coś na pewno w tym musi być. Może dlatego, że w Polsce mamy już dostęp do wielu karm uznawanych za topowe np. w USA czy Kanadzie, a dla wielu ludzi jest to jakiś wyznacznik, przyznam że dla mnie też jako zaprzęgowca bo to w końcu kolebka tego sportu i tam chyba najlepiej wiedzą jak takie psy karmić
pozdrawiam
Pewnie sie opierasz na rankingu między innymi robionym w USA. Ale zauwaz ze tam jest mnostwo karm dostepnych ktorych u nas nie ma, dlatego tam nasze "topowe" karmy są niżej, bo poprostu są lepsze jakościowo dostępne niż te uważane u nas za najwyższa klasę.
Np. Canidae,TimberWolf itp.
Np. Canidae,TimberWolf itp.
-
- Informacje
-