Witam serdecznie
moja roczna suczka ( mastif hiszpański) karmiona była Orijenem , dwa miesiące temu odmówiła zjadania tej karmy . A raczej nie chce jeść karm na bazie kurczaka wogóle
Więc kupiłam na próbę Purinę Pro Plan Puppy jag+ryż , bardzo smakowała , ale ja zachęcona opiniami z forum i składem podanym w Krakvecie , zamówiłam z KrakVetu Hillsa i Biomilla , obie dla szczeniąt , wersja jagnięcina z ryżem . Biomilla tak w zasadzie bez entuzjazmu bo nigdy tej karmy nie lubiła i tym razem też trzeba dosmaczać żeby zjadła , a nie tędy droga .
Otworzyłam więc worek Hillsa , skład na stronie KrakVetu obiecujący , m.in. 28% jagnięciny i 7%ryżu , mało dodatkowych ziaren . ALE !!! na worku polska naklejka - 36% mączki jagnięcej , 4% ryżu , i jako dodatek mączka sojowa , o której sklep nie wspomina !!! Dodatkowo skład w jez.angielskim odbiega nieznacznie od wersji polskiej , przede wszystkim jako pierwszy najważniejszy ( czytaj dominujący w składzie ) podaje kukurydzę , a mączki jagnięcej 35% .
Nawet 35% maćzki jagnięcej to nie to samo co 28%jagnięciny . Szkoda że zauważyłą to dopiero po rozpakowaniu worka . Odesłałbym go .
Więc zostaję przy Purinie .
Proszę sprawdzić , ciekawa jestem czy tylko "mój" worek taki inny ???
I jeszcze jedno , czy kupić PPP jag+ryż dla szczeniaków , czy raczej wersję large ? I czy przy tej karmie potzrebne są dodatki na stawy , lub inne witaminowe ?
pozdrawiam
Monika
do właścicieli sklepu - karma hills niezgodność w składzie
Hmmm, no niestety, ale polskie tlumaczenia skladow karm pozostawiaja czesto wiele do zyczenia. Ja zawsze wchodze na anglojezyczne strony producentow i tam analizuje sklady, zeby sie nie "naciac".
Jesli chodzi o jagniecine, to te 28% podawane jest przed odparowanie wody, a mieso zawiera 3/4 wody, wiec samej jagnieciny zostaje sporo mniej. Dlatego lepsze sa maczki czy suszone mieso podawane w skladach, bo te juz sa po obrobce. Maczka moze malo zachecajaco brzmi, ale to jest mieso nadal, przetwarzane na uzytek karm.
Jesli chodzi o jagniecine, to te 28% podawane jest przed odparowanie wody, a mieso zawiera 3/4 wody, wiec samej jagnieciny zostaje sporo mniej. Dlatego lepsze sa maczki czy suszone mieso podawane w skladach, bo te juz sa po obrobce. Maczka moze malo zachecajaco brzmi, ale to jest mieso nadal, przetwarzane na uzytek karm.
A swoją drogą 12 miesięczny Molos,jeszcze nie raz odmówi jedzenia wielu karm Jest na etapie buntu i będzie kombinował jak tylko się da,niedługo nie będzie jadł Jagnięciny.Jeszcze okolo 4 miesięcy i sprawa z jedzeniem się unormuje
W wieku okolo roku moje psiaki (Fila,Tosa)rpróbowały dokladnie takich samych sztuczek,ale po 2 dniach głodu smakował im każdy suchy pokarm.
W wieku okolo roku moje psiaki (Fila,Tosa)rpróbowały dokladnie takich samych sztuczek,ale po 2 dniach głodu smakował im każdy suchy pokarm.
Ja również nigdy nie patrzę na grymaszenie psa, ale tylko i wyłącznie na skład. I właściwie nigdy specjalnie nie kręciły mnie royale, eukanuby czy hills, choć próbowaliśmy. Jednak ostatnio zdziwiona wynikami z rankingu, przyjżałam się składom tych karm... i jedyne co stwierdzam to masakra... jak można wciskać ludziom kit o znakomitych karmach dla PSÓW jak w składzie sama skrobia- kukurydza, soja itd itp a mięso conajmniej jakby to było pokarm dla królika...
Właśnie tak jest-niestety .
Obserwuje opinie osób ,które karmią karmami Holistycznymi,i dochodzę do wniosku,że jest straszna moda na naturalne karmienie-zgodnie z naturą.(ładnie brzmi)
Owszem pies powinien mieć w karmie dużą zawartość mięsa,ale ładować w niego pomidory,marchew,jabłka,zioła,itdMam wrażenie,ze duża część firm chce być na topie i za wszelką cenę wymyśla wersje Bio lub Natural.
Pytanie dlaczego od razu kombinują z wagą dużych worków?Większośc koncernów produkuje worki ze zdrową karmą wo wadze 13.5kg Nie 15 kg.
Natomiast bardzo popieram dużą% zawartośc mięs w karmach Holistycznych
Takie ilości powinny być normą od zawsze,a nie porcje jak dla królika, tak jak napisała wyżej Gosia.
Obserwuje opinie osób ,które karmią karmami Holistycznymi,i dochodzę do wniosku,że jest straszna moda na naturalne karmienie-zgodnie z naturą.(ładnie brzmi)
Owszem pies powinien mieć w karmie dużą zawartość mięsa,ale ładować w niego pomidory,marchew,jabłka,zioła,itdMam wrażenie,ze duża część firm chce być na topie i za wszelką cenę wymyśla wersje Bio lub Natural.
Pytanie dlaczego od razu kombinują z wagą dużych worków?Większośc koncernów produkuje worki ze zdrową karmą wo wadze 13.5kg Nie 15 kg.
Natomiast bardzo popieram dużą% zawartośc mięs w karmach Holistycznych
Takie ilości powinny być normą od zawsze,a nie porcje jak dla królika, tak jak napisała wyżej Gosia.
Robert, negujesz pomidory i ziolka?
Ja powiem w tej kwestii tyle - rzucilismy precz sucha karme z dnia na dzien (wiem, nie wolno tak ale bunt byl silniejszy niz rozum) i BARFujemy od 3 miesiecy. Psy jedza surowe jarzyny i takie tam i je uwielbiaja. W ich zachowaniu - kolosalna roznica. Zawsze sie balam przestawic psy na ten sposob zywienia (czas, koszty, presja psychiczna) ale teraz nie mam cienia watpliwosci ze zrobilam najlepsze co moglam dla moich zwierzat. I zaluje, ze tak pozno zrezygnowalam z bobkow bo mamm swiadomosc, ze przynajmniej niektore potwory moje zaplacily za to klopotami ze zdrowiem
Sie jeszcze doedytuje dla Roberta (choc to OT) - CHS dla kotow jest w miare ok. Sprobuj.
Ja powiem w tej kwestii tyle - rzucilismy precz sucha karme z dnia na dzien (wiem, nie wolno tak ale bunt byl silniejszy niz rozum) i BARFujemy od 3 miesiecy. Psy jedza surowe jarzyny i takie tam i je uwielbiaja. W ich zachowaniu - kolosalna roznica. Zawsze sie balam przestawic psy na ten sposob zywienia (czas, koszty, presja psychiczna) ale teraz nie mam cienia watpliwosci ze zrobilam najlepsze co moglam dla moich zwierzat. I zaluje, ze tak pozno zrezygnowalam z bobkow bo mamm swiadomosc, ze przynajmniej niektore potwory moje zaplacily za to klopotami ze zdrowiem
Sie jeszcze doedytuje dla Roberta (choc to OT) - CHS dla kotow jest w miare ok. Sprobuj.
Należę do tych osób którzy za suchą karmę idą się bić (z tym biciem żartowałem)..
Nie zmienię sposobu żywienia moich psiaków,gdyż jest sprawdzony od 8 lat,ale żywienie Barfem też mnie ciekawi,i powiem Ci,ze ma dużo plusów.
Pozdrawiam.
Nie zmienię sposobu żywienia moich psiaków,gdyż jest sprawdzony od 8 lat,ale żywienie Barfem też mnie ciekawi,i powiem Ci,ze ma dużo plusów.
Pozdrawiam.
-
- Informacje
-