dobór karmy dla szczeniaka po ostrej biegunce

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
gasparo

11 sierpnia 2007, 20:42

Bardzo proszę o pomoc w doborze karmy dla 4 miesięcznego goldena.
Do tej pory karmiony Hill's chicken puppy (słabo przyswaja białko z tej karmy, problemy z wzdęciamii dużą ilością kup). Przy próbie zmiany na Chicken soup wystąpiła silna biegunka, w drugim dniu z krwią. Obecnie piesek w leczeniu Betamoxem i ścisła dieta.

Jaką karmę powinnam zastosować po wyleczeniu. Podejrzewam nadwrażliwość pokarmową u pieska. Wszystkie karmy typu INTESTINAL są dla psów dorosłych. Znalazłam jedynie eukanubę dla szczeniąt, ale jej cena jest porażająca (81 zł za 3 kg). karmy Hills i/d, d/d i z/d mają ponadto bardzo niską zawartość białka (rzędu 15 - 18 %), co wydaje mi się zbyt mało dla szybko rosnacego szczeniaka dużej rasy.
Bardzo proszę o poradę, bo nie chciałabym przechodzić na stałe na "gotowane", a nie chcę też wybrać niew laściwej karmy, po której piesek będzie miał jakieś niedobory.
Gość

11 sierpnia 2007, 21:11

Polecam Royal wet size nutrition veterinary Maxi baby dog lub junior dog.ja to stosowałam jak psy dostały biegunki i efekt był -super .ale tylko royal z serii WET SIZE!!!!!
OWCZARZ

12 sierpnia 2007, 16:26

Tutaj nie ma winy karmy a wydaje sie coś ze zrowiem Twojego psiaka nie tak. Koniecznie poradz się lek.weterynarii i tylko z nim w kontakcie kup karme, napewno nikt Ci tu nie podpowie wlasciwie bez odpowiedniej diagnozy lek.weterynarii....my na podstawie opisu mozemy sobi tylko gdybac.

Zaufaj lek.wet. tylko w ten sposob pomozesz psu.
Gość

12 sierpnia 2007, 18:01

Oczywiście, że nie będę sama decydować, tylko w porozumieniu z lekarzem. Chcę się jednak zorientować w wyborze karm dla szczeniaków z podobnymi problemami.
Nie każdy lekarz jest zorientowany we wszystkich karmach, które są na rynku i też nie bardzo wiedzą, co zaproponować. A tu zaglądają przecież i lekarz i dietetyk Krakvetu, i liczę, że coś podpowiedzą.
Jestem 500 km od domu w małej wiosce i mam ograniczone możliwości konsultacji na miejscu. Miejscowy weterynarz leczy psiaka, ale w sprawie karmy mi nie pomoże.
Muszę coś zamówić, żeby mieć czym karmić psa do końca miesiąca.

Wina jest w doborze karmy nie w samej karmie. Po prostu ma w składzie coś, co ewidentnie nie służy mojemu psiakowi i na co jego przewód pokarmowy tak gwałtownie zareagował (może to mleko w proszku? A może coś innego. Tego nie wiem). A piesek ma najprawdopodobniej zaburzenia wchłaniania lub jakąś nietolerancję/alergię pokarmową.

Panie Jarku!
Czy w tej sytuacji karma RC labrador retriever junior (vet size nutrition) będzie dobrym wyborem, czy lepiej przejść na Hypoalergenic (ale tej nie ma w wersji junior, a psiak ma 4 miesiące). Czy może jeszcze coś innego?

Dziś po 1,5 doby głodówki i 24 godzinach bez kupki dostał łyżkę ryżu z odrobinką gotowanej piersi z kurczaka i po pół godziny znów go przeczyściło. STRASZNIE MNIE TO MARTWI! Na szczęście pije i narazie jest dość żywotny i wesoły. Jedynie bardzo wysmuklał. Jutro pewnie kolejny zastrzyk.
Liczę na poradę, dziękuję!
gasparo i golden Fredi
OWCZARZ

12 sierpnia 2007, 18:06

Wg mnie w dalszym ciagu to nie wina karmy. Skoro dzis go tez przeczyscilo.
Gość

12 sierpnia 2007, 20:22

Tez tak uważam jak owczarz niezwłocznie ustal żywienie z pożądnym lekarzem weterynarii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
gasparo

12 sierpnia 2007, 20:30

Dziś go też przeczyściło, bo wciąż nie ustąpił jeszcze stan zapalny jelit. Dlatego dostaje antybiotyk.
Lekarz sugerował, że może już po pierwszym zastrzyku i dobowej głodówce objawy ustąpią i będzie można rozpocząć wprowadzanie pokarmu (utrzymując oczywiście dietę przez jakiś czas). Ale jednak stan zapalny jest silniejszy niż się wydawało po jego stanie ogólnym i leczenie musi potrwać dłużej.
Być może w tych jelitach już coś wcześniej się działo (był przecież problem z wzdęciami i nadmierną ilością kup), a zmiana karmy sprowokowała tylko ostry stan zapalny. W pierwszych 4 dniach zmiany, gdy ilość nowej karmy była jeszcze nieduża kupy były luźniejsze, ale wciąż w normie. Gdy doszliśmy do proporcji 3/4 nowej 1/4 starej zaczęła się ostra biegunka.
Hołdi

16 sierpnia 2007, 22:31

Ustapiła wreszcie ta biegunka???
ODPOWIEDZ
  • Informacje