Dodatki dla psa alergika

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

01 marca 2007, 15:16

Witam.

Mam pytanie. Moj owczarek niemiecki, ma prawdopodobnie uczulenie na jakis skladnik karmy. Narazie wet o specjalnosci dermatolog, kazała przejść na karmę hypoalergiczną i obserwować czy ustapią objawy (drapanie,gryzienie się i uczulenie). Jesli bedzie brak efektow, mam robic testy na wskazanie przyczyn alergii, testy krwi.

Zacząłem stosować Acana Salmon & Potato. O dziwo moj mies ktory byl zawsze niejadkiem na suche karmy, a wyprobowalem chyba z 10 rodzaji, wsuwa ta Acane ze az milo.

Mam pytanie, czy mozna psu dodawać od czasu do czasu coś między karmieniem sama karmą?
Jakis olej z ryby, lub mieso z ryby np. wędzonej? Czy raczej karmic go tylko ta Acana i obserwowac?

Jaka ta Acana z lososiem jest? Dobrej jakości?
Awatar użytkownika
aglo

01 marca 2007, 20:53

Jeśli pies jest na diecie eliminacyjnej to wszystko poza podstawowym jedzeniem powinno iść w odstawkę na kilka tygodni. Dopiero po około 6 tygodniach wprowadza się nowe składniki i obserwuje się jak pies na nie reaguje. Jeśli po wprowadzeniu nowego składnika znowu pojawia się świąd bądź inne objawy to znaczy, że pies nie toleruje danego pokarmu. Należy wówczas czekać następne kilka tygodni zanim wprowadzi się kolejny składnik. I tak do skutku, aż znajdzie się przyczynę alergii.
Można również cały czas trzymać psa na diecie.
Acana jest karmą ze średniej półki, ogólnie ma dobre opinie.
Ja również podaję ją mojemu psu w wersji lamb & rice.
Gość

26 marca 2007, 15:48

Ok, lecz moj pies je ta Acane juz 6 tygodni i dalej poza mniejszym drapaniem ma objawy alergii takie jak zluszczajaca sie skora na uszach, strupki swedzace.
Wiec pewnie to nie jest alergia pokarmowa???

Zastanawiam sie nad testami z krwii na co jest uczulony, ale sa strasznie drogie.
Awatar użytkownika
aglo

26 marca 2007, 21:45

Na początek zrób może testy skórne. Nie kosztują one dużo, a może się okazać, że pies jest uczulony np na jakieś pyłki.
Co do testów z krwi dot. alergii pokarmowej to nie wiem jak jest teraz, ale kiedy dowiadywałam się około 1,5 roku temu to owszem można było zrobić testy z krwi, ale nie było norm wyznaczonych dla zwierząt, więc mijało się to z celem. Koszt to około 250-300zł.
Dzwoniłam po różnych miastach z tym samym pytaniem i wszędzie dostawałm tą samą odpowiedź.
Może ktoś juz robił testy z krwi i będzie mógł powiedzieć czy wyniki były miarodajne. Ja również chętnie z tego skorzystam.
Jeśli chodzi o alergie mojego psa to miał równiez podawany przez kilka tygodni Encorton. Jednak jego żołądek źle to znosił i stopniowo musieliśmy odstawić ten lek. Niektóre psy całe życie przyjmują sterydy (w odpowiednio dobranej dawce) i mają się dobrze. Ja miałam to szczęście, że po kilku miesiącach ścisłej, ciągłej diety objawy na tyle ustąpiły, że nie trzeba było wspomagać leczenia lekami.
Alergia to ciężka choroba do zdiagnozowania i leczenia. Życzę jednak powodzenia w poszukiwaniach, bo kiedy już się odkryje na co nasz pies jest uczulony to wszystko idzie łatwiej.
ODPOWIEDZ
  • Informacje