dodatki do karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

badi

25 lipca 2005, 22:38

Witam!
Przeglądając forum, trafiłem na kilka uwag na temat dodatków do karmy takich jak ser, jogurt, wędlina itp. Jak to jest? Czy jeśli daję psu chrupki (wcześniej acana, teraz nutra gold), to odstawić wszystko inne? Ew. witaminy? Bo ja robię tak: raz na tydzień jajko surowe zmieszane z karmą, do śniadania trochę oleju z winogron i białego serka, raz na jakiś czas jogurt naturalny. Pozatym raz na tydzień siemię lniane. Nie wiem czy nie za dużo jej daję tych bonusów...Piesek ma ok. 5 miesięcy (ze schroniska, ale zmienia zęby właśnie), suczka, rasowy kundelek :) Karmę je ze smakiem, samą lub z dodatkami - bez różnicy, każda ilość :) do tego daję połowe zalecanej porcji witamin.
Słyszałem, że Omegan jest bardzo dobrym (jakość/cena) preparatem, czy przy takiej kombinacji zalecacie mi dodawanie go?
Dziękuje bardzo za odowiedź i pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 lipca 2005, 00:16

wszystko co Pan pisze jest dopuszczalne pod warunkiem, że pies nie ma uczulenia na różne postaci białka obcogatunkowego. Staramy się zalecać właścicielom aby nie podawali takich rzeczy jak Pan wymienił jeśli występuje jakikolwiek objaw nietolerancji białka obcego lub jakikolwiek symptom alergii. Wtedy monodieta. Te dodatki bardziej tolerowane są przez kundelki ( viva kundelki !!!!!) niż przez psy rasowe. One to częściej mają spore kłopoty alergiczne. Jestem jednak zdecydowanym przeciwnikiem podawania wędlin psom. Nie i jeszcze raz nie. Omegan to głównie źródło NKT . Dobry polski preparat.
ODPOWIEDZ
  • Informacje