Dzień dobry,
mam 8-letniego psa w typie owczarka niemieckiego (ok. 45kg). Jakieś 2 msc temu piesek zaczął kuleć, na podstawie zdjęcia RTG wet stwierdził zwyrodnienie stawu kolanowego i zalecił podawanie preparatu ArthroVet Ha oraz Rimadylu (Rimadyl tylko przez 2 tyg.) dodatkowo pies dostał zastrzyk do stawu kolanowego (blokada dostawowa). Jako, że Rimady nie pomagał przestawiliśmy psiaka na nowy lek o nazwie Trocoxil (podaje się raz na miesiąc, zawiera substancję czynną o nazwie Mawakoksyb) i od kiedy stosujemy ten lek jest z pewnością lepiej niż było (pies nadal lekko kuleje ale mniej niż wcześniej). Właśnie kończy mi się opakowanie preparatu ArthroVet Ha i chciałabym przestawić psiaka na coś lepszego. Sporo czytałam w tym temacie ale nadmiar informacji, w przypadku takiego laika jak ja, trochę dezorientuje, jednym z najbardziej polecanych preparatów jest Arthroflex ale niestety ze względu na formę podawania nie sprawdzi się w przypadku mojego psa (zdarza się, że leki podaje mama i uparła się że muszą być tabletki
). Dlatego też zastanawiam się nad podawaniem preparatów:
-Arthrofos
-Arthro Ha
Oba są polecane tutaj na forum, który z nich będzie lepszy w przypadku mojego psa ? Zastanawiałam się także czy można oba preparaty łączyć tzn. podawać np. dla psa 45kg 2 tabletki Arthrofosu i 1 Arthro Ha (lub odwrotnie). Pomyślałam, żeby stosować oba ponieważ pierwszy z preparatów zawiera siarczany glukozaminy i chondroityny a drugi MSM i kwas hialuronowy (które także podobno są zalecane przy chorobach stawów). Mimo wyższej ceny alternatywą mogłyby być też tabletki Arthroscan Plus o ile są skuteczniejsze od wcześniej wymienionych?
Przepraszam, że się tak rozpisałam ale naprawdę mam już mętlik w głowie a chciałabym psa leczyć jak najlepiej.
Z góry dziękuję za odpowiedź