Dolfos ARTHRO HA na stawy ,sprawdzony skład i działanie!

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Robert A.

14 sierpnia 2012, 17:51

Oczywiście(jak z każdym prpearatem podawanym non stop) dlatego robi się przerwy w podawaniu np 2 tygodniowe.
kasik.u

17 sierpnia 2012, 08:17

Dziękuję za informację. Czyli podaję psu lek aż się skończy opakowanie i robię przerwę, tak?
A czy połączenie Inflamexu z Canivitonem forte plus jest dobre? Wiem, że czarci pazur jest w obu preparatach, czy wtedy można zmniejszyć dawkę inflamexu czy podawać wg wskazań producentów?
Awatar użytkownika
Robert A.

17 sierpnia 2012, 21:02

Dla mnie lepszym preparatem składnikowo jest Arthro Ha od Canivitonu forte plus,ja wiem,że weci preferują ten drugi ,ale weci wiele preparatów preferują bo ..... :wink:
Ja bym połaczył Arthro ha z inflamexem,ale inflamexu z Canivitonem forte plus bym nie łączył ze wzgledu na czarci pazur w obydwu preparatch.
kasik.u

05 listopada 2012, 09:51

Wracam znowu z pytaniem...
Skończyliśmy opakowanie Artro Ha i kończymy opakowanie Canivitonu i nie robiliśmy żadnej przerwy. W związku z tym moje pytanie - czy teraz możemy wprowadzić inny preparat, który zawiera kalogen? Tutaj w wątku ktoś pisał o jakimś ludzim preparacie, czy mogę go podać psiakowi z dysplazją czy raczej trzymać się tych samych suplementów? I drugie pytanie - czy potrzebna jest przerwa w podawaniu preparatów?
filodendron

06 listopada 2012, 17:31

My stosujemy teraz ludzki preparat z kolagenem - Flexus (ale nie z powodu dysplazji). Farmaceutka mówiła, że należy podawać minimum trzy miesiące (w domyśle, że lepiej dłużej). No i właśnie mam pytanie - dawać dalej czy zrobić przerwę?
kasik.u

06 listopada 2012, 17:41

I widać jakieś efekty przy tym preparacie dla ludzi?
Awatar użytkownika
Robert A.

07 listopada 2012, 16:10

filodendron pisze:My stosujemy teraz ludzki preparat z kolagenem - Flexus (ale nie z powodu dysplazji). Farmaceutka mówiła, że należy podawać minimum trzy miesiące (w domyśle, że lepiej dłużej). No i właśnie mam pytanie - dawać dalej czy zrobić przerwę?
Trzeba robic przerwy we wszystkich typach preparatów ,dlatego tutaj tez powinnaś zrobić przerwę min 2 tygodnie jeśli podawałaś non stop 3 miesiące.
tracershy

08 listopada 2012, 12:00

Ja podaję ArthroHa Dolfosu już od roku, oczywiście po 3 miesiącach robię 2 tygodnie przerwy. Przez pierwsze pół roku podawałem razem z tabletkami Inflamex, potem zrobiłem przerwę i ta przerwa trwa aż do dziś. Całe opakowanie Inflamexu już 5 miesiąc czeka na gorsze czasy, ale one nie nadchodzą :D ArthroHa daje radę w pojedynkę :wink: Psina za kilka miesięcy będzie obchodzić 13 urodziny, a kondycja świetna.
filodendron

08 listopada 2012, 13:58

Dziękuję, zrobimy zatem przerwę. Nawiasem mówiąc od mojego ostatniego wpisu o Flexusie zmienił się opis na opakowaniu. Teraz obok kolagenu jest siarczan chondroityny (100 mg w tabletce) i kwas hialuronowy (50 mg w tabletce) i inne niewymienione z nazwy protogilkany (15 mg).

Kasik.u, trudno mi coś powiedzieć o działaniu, bo u nas od dawna nic poważnego się nie dzieje. Powiem tak - odstawiłam Arthroflex na rzecz Flexusu i pies ma się równie dobrze, a może nawet lepiej - rozbrykał się bardzo - ale to może być zasługa pory roku (nie przepada za upałami).
kasik.u

08 listopada 2012, 17:31

Dzięki :)
W takim razie my też robimy dwa tygodnie przerwy i podajemy Flexusa (pojawił się też jakiś Flexus Booster).
Gość

12 listopada 2012, 21:31

Czy Arthro HA można podawać profilaktycznie ? Czy lepszy będzie inny preparat, np. ArthroFos ?
Awatar użytkownika
Robert A.

13 listopada 2012, 08:59

Jeden i drugi możesz podawać profilaktycznie.
dorota m

13 listopada 2012, 20:17

Gość pisze:Czy Arthro HA można podawać profilaktycznie ? Czy lepszy będzie inny preparat, np. ArthroFos ?
Ja robię kuracje wiosenno - jesienne z Arthro- Ha ( zdarzały się Merlinowi wtedy rozwolnienia, może to przypadek , a może tak działa na niego dłuższe spożywanie kwasu haliuronowego? ) , przez pozostałe miesiące Arthrofos forte, oczywiście z przerwami. Chociaż 2 tygodnie temu" wyłamalam się "i kupilam Flawitol - Artro z boswellią , zioło wschodnie o podobnym działaniu do czarciego pazura. Zobaczymy jak zadziała. :)
BasiaGR

26 listopada 2012, 22:23

Dzień dobry,
Mam 10 letniego psa ze zmianami zwyrodnieniowymi w łokciach. Od 2 lat ma nawracające kulawizny przednich łap, na początku co kilka miesięcy, teraz niestety coraz częściej.
Był leczony Carthrophenem Vet. Dwukrotnie dał bardzo dobry efekt. Wspomagajaco dostawał Arthroflex i przez rok było całkiem dobrze. W sierpniu pies zaczął kuleć. Podaliśmy trzecia serię, lecz tym razem nie przyniosła żadnego efektu. Od tego czasu kilkakrotnie kulawizny były tak silne, ze musieliśmy psiaka przeleczyc Metacamem, przeważnie 6-7 dni, choć kulawizna zazwyczaj ustepowała juz drugiego dnia podania. Vet doradził nam wspomagajaco Canosan. Dostaje go od 2 miesięcy, jednak nie zauwazyłam jakiejkolwiek poprawy. Miesiąc temu (po któryms z rzedu leczeniu Metacamem) zaczelam podawać Inflamex. Jednak po dwóch tygodniach podawania wróciła silna kulawizna, za radą weterynarza znów tydzień z Metacamem (w tym czasie odstawiłam Inflamex). Niestety - tym razem kulawizna nie ustapiła, po 10 dniach odstawiłam Metacam, wróciłam do Inflamexu, pies nadal kuleje. Weterynarz teraz proponuje steryd.
W tej chwili dostaje 7,5ml Inflamexu, niepełna miarkę Canosanu (który juz sie kończy) i od tygodnia 3 tabletki ArthroHA. (Waży 30 kg). Czuje sie dobrze, chodzi, jednakże na spacerach nie biega - idzie kuśtykajac. Pilnujemy, aby nie skakał i nie był narażony na urazy i nie forsował uszkodzonych stawów. W zalezności od samopoczucia chodzimy na długie spokojne spacery. Czy ma Pan jakiś pomysł jak go usprawnić i pozbyc sie kulawizny nie naduzywając chemii? Czy faktycznie steryd to konieczność, następny lek z wyboru, gdy zawodzi Carthrophen i Meloxicam?
Będę wdzięczna za podpowiedzi jak pomóc mojemu biedakowi :)
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

26 listopada 2012, 23:53

popełniasz czy też popełniacie jeden płąd skupiacie się tylko na lekach podawanych do pyska, a gdzie rehabilitacja, a gdzie profilaktyka, a gdzie ew. zbicie wagi, a gdzie ewentualna chirurgia. Trafiłać w wąski przedział , który zawęża się i prowadzi do inwalidztwa.
ODPOWIEDZ
  • Informacje