Uwaga! Stosowanie karm "domowych" u chorych psów jest wskazane jedynie wtedy, gdy pies nie akceptuje gotowych diet weterynaryjnych lub właściciela na nie nie stać.
Zamieszcze tutaj kilka przepisow dla psiakow z alergia pokarmowa
Domowe diety dla psow z alergia pokarmowa :)
Królik z ryżem
Składniki:
90 g królika, gotowanego, pokrojonego
350 g długoziarnistego ryżu gotowanego
2 łyżki oleju roślinnego
4 tabletki mączki kostnej lub difosforanu wapnia
1/5 tabletki witaminowo-mineralnej dla ludzi
1/10 łyżeczki soli
Przygotowanie posiłku:
Królika gotujemy w niewielkiej ilości wody, studzimy i rozdrabniamy. Całość po kilku minutach zasypujemy węglowodanami czyli ryżem. Po ugotowaniu całość studzimy i dodajemy witaminy
Sugestie odnośnie podawania:
Podana ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie 10 kg psa
Dodatkowe notatki:
Opracowane na podstawie: Lek wet Agnieszka Kurosad, prof. dr hab. Jan Nicpoń, lek. wet. Kristina Kungl �Diety domowe przeznaczone dla psów� MW Nr 5/2003
Składniki:
90 g królika, gotowanego, pokrojonego
350 g długoziarnistego ryżu gotowanego
2 łyżki oleju roślinnego
4 tabletki mączki kostnej lub difosforanu wapnia
1/5 tabletki witaminowo-mineralnej dla ludzi
1/10 łyżeczki soli
Przygotowanie posiłku:
Królika gotujemy w niewielkiej ilości wody, studzimy i rozdrabniamy. Całość po kilku minutach zasypujemy węglowodanami czyli ryżem. Po ugotowaniu całość studzimy i dodajemy witaminy
Sugestie odnośnie podawania:
Podana ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie 10 kg psa
Dodatkowe notatki:
Opracowane na podstawie: Lek wet Agnieszka Kurosad, prof. dr hab. Jan Nicpoń, lek. wet. Kristina Kungl �Diety domowe przeznaczone dla psów� MW Nr 5/2003
Dziczyzna z ryzem
Składniki:
128 g dziczyzny (surowej) ugotować
350 g długoziarnistego ryżu gotowanego
2 łyżki oleju roślinnego
4 tabletki mączki kostnej lub difosforanu wapnia
1/5 tabletki witaminowo-mineralnej dla ludzi
1/10 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki chlorku potasu
Przygotowanie posiłku:
Dziczyznę gotujemy w niewielkiej ilości wody, studzimy i rozdrabniamy. Całość po kilku minutach zasypujemy węglowodanami czyli ryżem. Po ugotowaniu całość studzimy i dodajemy witaminy.
Sugestie odnośnie podawania:
Podana ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie 10 kg psa
Dodatkowe notatki:
Opracowane na podstawie: Lek wet Agnieszka Kurosad, prof. dr hab. Jan Nicpoń, lek. wet. Kristina Kungl "Diety domowe przeznaczone dla psów" MW Nr 5/2003
Składniki:
128 g dziczyzny (surowej) ugotować
350 g długoziarnistego ryżu gotowanego
2 łyżki oleju roślinnego
4 tabletki mączki kostnej lub difosforanu wapnia
1/5 tabletki witaminowo-mineralnej dla ludzi
1/10 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki chlorku potasu
Przygotowanie posiłku:
Dziczyznę gotujemy w niewielkiej ilości wody, studzimy i rozdrabniamy. Całość po kilku minutach zasypujemy węglowodanami czyli ryżem. Po ugotowaniu całość studzimy i dodajemy witaminy.
Sugestie odnośnie podawania:
Podana ilość pokrywa dzienne zapotrzebowanie 10 kg psa
Dodatkowe notatki:
Opracowane na podstawie: Lek wet Agnieszka Kurosad, prof. dr hab. Jan Nicpoń, lek. wet. Kristina Kungl "Diety domowe przeznaczone dla psów" MW Nr 5/2003
Skrzydełka z ryzem
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 opakowanie włoszczyzny mrożonej lub samej marchewki
ryż
łyżka oleju lub masła
Przygotowanie posiłku:
Jedzenie proste i pyszne. Wszystko bez ryżu oczywiście ląduje w garnku, gotuje się jakąś godzinkę. Następnie odławiamy skrzydełka, ładnie i dokładnie obieramy z kostek mięsko wraca do garnka i zasypujemy ryżem. Gotujemy na mini gazie jakieś 15 minut, zostawiamy do wystygnięcia
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 opakowanie włoszczyzny mrożonej lub samej marchewki
ryż
łyżka oleju lub masła
Przygotowanie posiłku:
Jedzenie proste i pyszne. Wszystko bez ryżu oczywiście ląduje w garnku, gotuje się jakąś godzinkę. Następnie odławiamy skrzydełka, ładnie i dokładnie obieramy z kostek mięsko wraca do garnka i zasypujemy ryżem. Gotujemy na mini gazie jakieś 15 minut, zostawiamy do wystygnięcia
Skrzydelka z watrobka i ryzem
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1/2 kg wątróbki surowej
1 opakowanie włoszczyzny mrożonej lub samej marchewki
ryż
łyżka oleju lub masła
Przygotowanie posiłku:
Jedzenie proste i pyszne. Wszystko bez ryżu oczywiście ląduje w garnku, gotuje się jakąś godzinkę. Należy jednak wątróbkę pociąć na kawałeczki lub po ugotowaniu rozkruszyć widelcem. Następnie odławiamy skrzydełka, ładnie i dokładnie obieramy z kostek mięsko wraca do garnka i zasypujemy ryżem. Gotujemy na mini gazie jakieś 15 minut, zostawiamy do wystygnięcia. Pyszne jedzenie i pachnące pasztetem.
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1/2 kg wątróbki surowej
1 opakowanie włoszczyzny mrożonej lub samej marchewki
ryż
łyżka oleju lub masła
Przygotowanie posiłku:
Jedzenie proste i pyszne. Wszystko bez ryżu oczywiście ląduje w garnku, gotuje się jakąś godzinkę. Należy jednak wątróbkę pociąć na kawałeczki lub po ugotowaniu rozkruszyć widelcem. Następnie odławiamy skrzydełka, ładnie i dokładnie obieramy z kostek mięsko wraca do garnka i zasypujemy ryżem. Gotujemy na mini gazie jakieś 15 minut, zostawiamy do wystygnięcia. Pyszne jedzenie i pachnące pasztetem.
Rybka z ryzem i warzywami
Składniki:
0,5 kg dowolnej ryby (najlepiej morskiej cała bez głowy może być też pstrąg itd.)
0,5 kg warzyw krojonych (polecam włoszczyznę mrożoną cięta w paski czyli paczka)
0,5 kg ryżu (dowolny może być zwykły biały ale również brązowy wskazany)
woda
Oliwa lub troszkę masła
Przygotowanie posiłku:
Rybę jak ma ości mielę w maszynce do mielenia z trzy razy, tak, żeby nie było ich czuć. Ości są świetnym źródłem wapnia i razem z mięsem ryby są wręcz idealne dla psów młodych, rosnących i z problemami skórnymi. Zmieloną rybę wkładam do garnka z paczką warzyw i odpowiednia ilością wody (ja leję na oko). Gotuję z 15 minut i wsypuję ryż, gotuje dalej na płytce, żeby się nie przypaliło przez najbliższe 15 min. Jeżeli ryba była tłusta, to już nic nie zmieniam, jeżeli chuda dolewam troche oleju jadalnego, tak kilka łyżek stołowych, żeby dołożyć troszkę kwasów tłuszczowych omega3 i omega6. Dla niejadków polecam łyżkę masła zamiast oleju.
Sugestie odnośnie podawania:
Takie jedzenie jest lekkostrawne, idealne dla psów o wrażliwym przewodzie pokarmowym, alergików jak również niejadków.
Składniki:
0,5 kg dowolnej ryby (najlepiej morskiej cała bez głowy może być też pstrąg itd.)
0,5 kg warzyw krojonych (polecam włoszczyznę mrożoną cięta w paski czyli paczka)
0,5 kg ryżu (dowolny może być zwykły biały ale również brązowy wskazany)
woda
Oliwa lub troszkę masła
Przygotowanie posiłku:
Rybę jak ma ości mielę w maszynce do mielenia z trzy razy, tak, żeby nie było ich czuć. Ości są świetnym źródłem wapnia i razem z mięsem ryby są wręcz idealne dla psów młodych, rosnących i z problemami skórnymi. Zmieloną rybę wkładam do garnka z paczką warzyw i odpowiednia ilością wody (ja leję na oko). Gotuję z 15 minut i wsypuję ryż, gotuje dalej na płytce, żeby się nie przypaliło przez najbliższe 15 min. Jeżeli ryba była tłusta, to już nic nie zmieniam, jeżeli chuda dolewam troche oleju jadalnego, tak kilka łyżek stołowych, żeby dołożyć troszkę kwasów tłuszczowych omega3 i omega6. Dla niejadków polecam łyżkę masła zamiast oleju.
Sugestie odnośnie podawania:
Takie jedzenie jest lekkostrawne, idealne dla psów o wrażliwym przewodzie pokarmowym, alergików jak również niejadków.
Warzywa z pszenica i miesem
Składniki:
1 kg warzyw
1 kg mięsa dowolnego
1 kg śrutowanej pszenicy
2-4 łyżki siemienia lnianego mielonego
olej
Przygotowanie posiłku:
Tu znowu bazą do wszystkiego jest gotowane mięso z warzywami w wywarze.
Do takiego gotującego się bulionu wsypujemy śrutowaną pszenicę. Zachowujemy mniej więcej takie proporcje jak z ryżem. Po wsypaniu, trzymamy jeszcze na gazie jakieś 5 minut ciągle mieszając. Dosypujemy siemię lniane, przykrywamy i zostawiamy do napęcznienia jakieś 1.5 godziny. Studzimy, w zimie możemy podawać ciepłe, pięknie pachnie.
Notatki:
Pszenice wsypujemy wolno i mieszamy stale, żeby nie powstały grudki.
Składniki:
1 kg warzyw
1 kg mięsa dowolnego
1 kg śrutowanej pszenicy
2-4 łyżki siemienia lnianego mielonego
olej
Przygotowanie posiłku:
Tu znowu bazą do wszystkiego jest gotowane mięso z warzywami w wywarze.
Do takiego gotującego się bulionu wsypujemy śrutowaną pszenicę. Zachowujemy mniej więcej takie proporcje jak z ryżem. Po wsypaniu, trzymamy jeszcze na gazie jakieś 5 minut ciągle mieszając. Dosypujemy siemię lniane, przykrywamy i zostawiamy do napęcznienia jakieś 1.5 godziny. Studzimy, w zimie możemy podawać ciepłe, pięknie pachnie.
Notatki:
Pszenice wsypujemy wolno i mieszamy stale, żeby nie powstały grudki.
Ser z ryzem
Składniki:
225g tofu
450 g sera twarogowego chudego
2 szklanki ryżu
3 łyżki tłuszczu roślinnego
1 i 1/2 łyżeczki chlorku potasu
3 łyżki węglanu wapnia
Przygotowanie posiłku:
Ser tofu tniemy na małe kawałki, mieszamy z serem twarogowym, ugotowanym i przestudzonym ryżem jak również tłuszczem roślinnym potasem i wapniem.
Składniki:
225g tofu
450 g sera twarogowego chudego
2 szklanki ryżu
3 łyżki tłuszczu roślinnego
1 i 1/2 łyżeczki chlorku potasu
3 łyżki węglanu wapnia
Przygotowanie posiłku:
Ser tofu tniemy na małe kawałki, mieszamy z serem twarogowym, ugotowanym i przestudzonym ryżem jak również tłuszczem roślinnym potasem i wapniem.
Mnie by sie nie chciało tak gotować, dobrze, że przyzwyczaiłam psa do gotowej karmy Zreszta nawet mężowi tak nie gotuje Co nie oznacza że nie dbam o jednego czy drugiego