Uwaga! Stosowanie karm "domowych" u chorych psów jest wskazane jedynie wtedy, gdy pies nie akceptuje gotowych diet weterynaryjnych lub właściciela na nie nie stać.
Galaretka z kurzych łapek
Składniki:
1,5 kg łapek (stópek) z kurczaka
0,5 kg warzyw mrożonych (pocięte w paski lub świeża włoszczyzna)
1,5 litra wody lub więcej w razie potrzeby
1/10 łyżeczki soli
1 listek laurowy dla zabicia smrodku gotowania lub trochę natki pietruszki też działa cuda.
Przygotowanie posiłku:
Łapki myję, wycinam jak trzeba coś wyciąć, wkładam do garnka, dodaje warzywa, wodę, sól i zieleninę. Gotuję na małym gazie około 3 godzin. Cały czas trzeba sprawdzać, czy się woda nie wygotowała.
Następnie:
Wersja dla cierpliwych: obieramy łapki, kości i pazury wyrzucamy, warzywa zostają
Wersja dla leniwych: wyrzucamy łapki wywar i warzywa zostawiamy.
Polecam jednak mimo wszystko tą pierwszą metodę bo dużo dobra się marnuje, jeżeli wyrzucimy łapki.
Wywar z zawartością wylewam albo do dużej salaterki albo do małych. Wstawiam do lodówki i dokładam do jedzenia.
Sugestie odnośnie podawania:
Polecam ogrzać przed podaniem, oczywiście przechowujemy w lodówce.
Domowe diety w schorzeniach układu ruchu
Nozki wieprzowe pelne kolagenu
Składniki:
1,5 kg nóżek wieprzowych
0,5 kg warzyw mrożonych (pocięte w paski lub świeża włoszczyzna)
1,5 litra wody lub więcej w razie potrzeby
1/10 łyżeczki soli
1 listek laurowy dla zabicia smrodku gotowania lub trochę natki pietruszki też działa cuda.
Przygotowanie posiłku:
Nóżki myję, wycinam jak trzeba coś wyciąć, wkładam do garnka, dodaje warzywa, wodę, sól i zieleninę. Gotuję na małym gazie około 3 godzin. Cały czas trzeba sprawdzać, czy się woda nie wygotowała. Następnie obieramy łapki, kości wyrzucamy, warzywa zostają Wywar z zawartością wylewam albo do dużej salaterki albo do małych. Wstawiam do lodówki i dokładam do jedzenia.
Dodatkowe notatki:
UWAGA - nie dawać psom o wrażliwym przewodzie pokarmowym skłonnym do alergii skórnej.
Składniki:
1,5 kg nóżek wieprzowych
0,5 kg warzyw mrożonych (pocięte w paski lub świeża włoszczyzna)
1,5 litra wody lub więcej w razie potrzeby
1/10 łyżeczki soli
1 listek laurowy dla zabicia smrodku gotowania lub trochę natki pietruszki też działa cuda.
Przygotowanie posiłku:
Nóżki myję, wycinam jak trzeba coś wyciąć, wkładam do garnka, dodaje warzywa, wodę, sól i zieleninę. Gotuję na małym gazie około 3 godzin. Cały czas trzeba sprawdzać, czy się woda nie wygotowała. Następnie obieramy łapki, kości wyrzucamy, warzywa zostają Wywar z zawartością wylewam albo do dużej salaterki albo do małych. Wstawiam do lodówki i dokładam do jedzenia.
Dodatkowe notatki:
UWAGA - nie dawać psom o wrażliwym przewodzie pokarmowym skłonnym do alergii skórnej.
-
- Informacje
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 58 gości