Dwa pytania...

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Becky

29 października 2006, 10:05

Na pocztku, mam dwa psy, kazdy z innym problemem. Kundelek (8letni), ma nadwage, czy po tym , jak "spadl" 3 kg zywiac sie karma Royal Canin moge przejsc na inna karme light, niekoniecznie tej firmy? i co zrobic zeby mu z pysiaka tak nie smierdzialo?? I jak go wychowac, ze gdy zostaje sam nie rozsierdzal calego bloku szczekaniem?? To problemy z Moorim.
A teraz przejdziemy do setterki (1,5 roku), znajda. Ponad pol roku temu wraz z weterynarzem odkrylismy , ze ma poczatki artretyzmu, na prawej przedniej lapie i obu tylnich. Czy oprocz podawania jej preparatow witaminowych, moge zrobic cos jeszcze???? :(

Poradzcie cos!!!
Becky

29 października 2006, 14:52

Nie, nie odpowiadam sama sobie. seterka bierze po 1,5 tabl. dziennie dietetycznego suplementu firmy Arthro System, ktory sie nazywa "Condrostress supra". A jedzonko je zawsze suche, jakies 150 dag na dzien. Dlatego nie wiem , czy warto jeszcze stosowac diete przeznaczona dla psiakow z reumatyzmem., czy sam suplement pzrez poltorej mieisaca, trzy razy w roku powinien wystarczyc.
A czy , w ogole, moge zamienic sucha karme na przygotowywana w domu?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

29 października 2006, 20:07

na pewno albo suplement albo karma, chyba, że ineczej zaleci lekarz prowadzący. Z reguły te karmy zawierają dodatki tego co jest zawarte w tych dodatkach. Ale to uzgodnij ze swoim lekarzem. Co do jedzenia jutro wypowiedzą się nasi specjaliści od żywienia.
Becky

30 października 2006, 11:09

Dziekuje slicznie z aodpowiedz.
Gość

30 października 2006, 11:59

Dzień dobry

Jesli chodzi o jedzonko dla kundelka to jak najbradziej moze byc to royal canion jesli jednak daje słaby efekt to moze warto przejsc na diete weterynaryjna taka najlepsz opinią cieszą sie diety Hill's :

http://www.krakvet.pl/advanced_search_r ... cription=1

jesli chodzi o zapach z pysia to dobrze było by udac sie do lekarza czy nie trzeba mu usunąc kamienia nazębnego i napewno zastosowc jakis preprat czyszczący zeby np:

http://www.krakvet.pl/index.php?cPath=23_49_103

jesli chodzi o pasty najlepsze to petosan jesli chodzi o spray to beaphara

Seterka mysle ,ze jednak lepiej było by zostac pzry karmie i tu polecam royal mobility sopport lub hill's j/d

Dziękuję
Pozdrawiam
Marzena Machnik
Becky

30 października 2006, 14:01

Dieta dla kundelka jest zalecana przez weterynarza, i mysle , ze efekty nie sa zle. W ofercie Krakvetu widzialam (studiowalam) rozne karmy Light, niemal wszystkich marek, czytalam tez komentarze. Teraz chodziloby tylko o utrzymanie wagi. Stad moje watpliwosci.
Na czyszczenie zebow sie wybieramy, obawiam sie tylko, ze "zepsulam" mu przewod pokarmowy marketowym jedzeniem ( ucze sie na bledach), i po ostatnim czyszczeniu poprawa byla tylko kilkudniowa.
Mam nadzieje, ze zmiana jakosci jedzenia pozwoli nam zlikwidowac te problemy.
Dziekuje za odpowiedz..
psinka

30 października 2006, 16:52

Z czytania postów można wiele sie nauczyć.
Mój kundelek (5 lat) od kilku m-cy jest na karmie Brit,a obecnie Bosch -Osco i też straszny odór z pyszcza.Wcześniej psiak był na karmach z marketu.
Dlatego przy następnym zamówieniu muszę kupić spray do odswieżania jamy ustnej-dla kundelka i jako profilaktyka dla owczarka,u którego nie zauważyłam problemu ale pies nie daje sobie czyścic zębów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje