Fosfor a wapń
Przeczytalam ksiązkę w której znalazłam twierdzenie,że sucha karma dla psów zawiera niezbędne składniki w odpowiednich proporcjach,co jest dosyc trudne do uzyskania przy domowym odżywianu czworonoga. I mocno mnie to zastanowiło, bo o ile suche karmy zawierają bardzo dużą ilość różnych składników, to karmy z puszek producentów uważanych za dobrych chwalą się dużą ilością w nich (puszkach) mięsa (fosfor). Przykład? Proszę bardzo! Animonda- pierwsza brzegu pólki: 81%wołowiny,15% ryb i pochodnych ryby 2% szpinaku. A gdzie wapno?Animonda junior(w przypadku młodego psa stosunek minerałów tym bardziej ważny)84% wołowiny,14%serca. A gdzie warzywa, gdzie weglowodany? Z ksiazki dowiedziałam się ,że zapotrzebowanie psa na mięso wclae nie jest takie duże, nadmiar mięsa to nadmiar fosforu i niedobór wapnia. Czy to znaczy,że psu należy dodatkowo podawać kefir, jogurt? czy można miec pewność ,ze puszki są wartościowe ? Jak to jest z fosform i wapniem? Mam młodego psa, chce go uchronić przed ewentualnymi chorobami wynikajacymi ze złego żywienia. Pozdrawiam.
Ja może nie do konca na Twój post,ale wyczytałem ostatnio ,że naukowcy stwierdzili fakt iż prawidłowa zawartość wapnia i fosforu powinna wynosić 1:1,a przez kilkanaście ostatnich lat wszędzie pisali ,że % 2:1 i bądż tu człowieku mądry
-
- Informacje
-