Witam!
Proszę poradźcie ile ruchu dziennie potrzebuje 3-miesięczny szczeniak Golden Retriver? I czy może chodzić po schodach? nasłuchałam się różnych opinii i mam mętlik.... I czy można go zabrać w góry???
Golden Retriever a ilość ruchu
nie ma proszę Panią norm poruszania się dla psa. O schodach dostała Pani linka. Co do gór można wziąć , ale niech to nie będą wysokie Tatry, Alpy czy Himalaje. Jakieś tam pagórki mogą być. Ruch zwierzęciu zdrowemu jest tak potrzebny jak i człowiekowi. Masa mięśniowa, stawy są w fazie rozwoju. Każda naturalna stymulacja dla nich jest 1000 razy lepsza niż masowanie, leki itp. Należy pamiętać jedynie, że jeżeli zwierzę nie jest przystosowane do większych obciążeń czyli spacerów to długie wędrówki po górach pozostają pod znakiem zapaytania zwłaszcza u starszych zwierząt. Po prostu następne dni nie będzie w stanie chodzić.
-
Panie Jarku, bardzo dziękuję za odpowiedź. Też wydaje mi się że pies to zwierzę nawykle do ruchu, i lepiej żeby miało masę mięśniową niż tłuszczową. Oczywiście wyprawy nie mogą byc zbyt forsowne - na miarę konsycji i wieku szczeniaka.