sobie znalazlam
"Malamuty żyją przeciętnie około 12 lat, choc czasami zdarzają się oczywiście i takie, które żyją dłużej - np. 14 lat. Długość życia zależy tu od wielu czynników - zdrowia, kondycji fizycznej, pewnych uwarunkowań genetycznych. Psy regularnie biegające, pracujące, w dobrej kondycji i bez nadwagi żyją dłużej i na starość są w lepszej formie. Psy zaniedbane, otyłe, mało biegające żyją zazwyczaj krócej niż wyżej podana średnia."
Gotowane z suchym ?
Jest to oczywiste, że każdy organizm w dobrej kondycji,trenowany, bez nadwagi ma sie lepiej i w rezultacie żyje dłużej, a co najmniej dłużej tą kondycją się cieszy. Oczywiście zdarzają sie przypadki nagłych chorób i w rezultacie śmierci ale to zdarza sie wszedzie - genetyki się nie oszuka.
Oczywiście ktoś uparty może przedstawić jakiś artykuł wynaleziony w necie, że to beee i wcale się nie zdziwię jak tak będzie. Drugi uparty wynajdzie że wręcz przeciwnie. Wszystko zależy kto to pisał i na czyje zlecenie.
Ja do tych wszystkich tych artykułów podchodzę z rezerwą może dlatego, że nie jestem naukowcem tylko "człowiekiem z lasu" ja mnie tu nazwał jeden "przyjaciel". Dla mnie najważniejsze jest doświadczenie. Nie tyle moje bo jak pisałem siedzę w tym dopiero 7 lat, choć psy mam od 30 a doświadczenie innych którzy stworzyli metody - zarówno treningowe jak i żywieniowe. Najbardziej cenne są rozmowy na zawodach z najlepszymi - co robią, jak to robią i tak dalej. Zwierzenia najlepszych amerykańskich czy kanadyjskich hodowców czy maszerów. Oczywiście wszystko ewoluuje, człowiek się rozwija i jego wiedza też. Każdy ma swój rozum i będzie robił jak chciał.
pozdrawiam wszystkich kochających swoje psiaki - bez względu na metodę karmienia którą stosują
Oczywiście ktoś uparty może przedstawić jakiś artykuł wynaleziony w necie, że to beee i wcale się nie zdziwię jak tak będzie. Drugi uparty wynajdzie że wręcz przeciwnie. Wszystko zależy kto to pisał i na czyje zlecenie.
Ja do tych wszystkich tych artykułów podchodzę z rezerwą może dlatego, że nie jestem naukowcem tylko "człowiekiem z lasu" ja mnie tu nazwał jeden "przyjaciel". Dla mnie najważniejsze jest doświadczenie. Nie tyle moje bo jak pisałem siedzę w tym dopiero 7 lat, choć psy mam od 30 a doświadczenie innych którzy stworzyli metody - zarówno treningowe jak i żywieniowe. Najbardziej cenne są rozmowy na zawodach z najlepszymi - co robią, jak to robią i tak dalej. Zwierzenia najlepszych amerykańskich czy kanadyjskich hodowców czy maszerów. Oczywiście wszystko ewoluuje, człowiek się rozwija i jego wiedza też. Każdy ma swój rozum i będzie robił jak chciał.
pozdrawiam wszystkich kochających swoje psiaki - bez względu na metodę karmienia którą stosują
Nie Giziu nie przedstawie Ci zrodla tych badan a wiesz dlaczego? Bo wiedza ta jest dla ludzi ktorzy chca sie coś dowiedziec a nie takich ognorantow jak ty ktorzy sa tu po to by tylko sie wyklocac.
Dobrze ze pewne osoby, mam tu na mysli Roberta Alka i Owczarza sie poznały na Tobie.
Cytuje Robert Alka:
"Giziu dałeś z tymi jajami,nie ma co!Na miejscu gościa to bym ......
Mistrz krętactwa i obłudy."
To śa osoby na których zdaniu naprawdę polegam, nie ważne jak bardzo je oczernisz.
Fakt jest taki że twoja wiedza nawet nie siega im do piet.Pozdrawiam.
Dobrze ze pewne osoby, mam tu na mysli Roberta Alka i Owczarza sie poznały na Tobie.
Cytuje Robert Alka:
To śa osoby na których zdaniu naprawdę polegam, nie ważne jak bardzo je oczernisz.
Nie Giziu nie przedstawie Ci zrodla tych badan a wiesz dlaczego? Bo wiedza ta jest dla ludzi ktorzy chca sie coś dowiedziec a nie takich ognorantow jak ty ktorzy sa tu po to by tylko sie wyklocac.
Cytuje Robert Alka:
Cytuje Robert Alka:
Ja prosilam o to zrodlo. I wciaz prosze bo lubie poszerzac swa wiedze - takie hobby mam. Bylabys tak dobra i mi je wskazala? Bardzo bede wdzieczna.Anonymous pisze:Nie Giziu nie przedstawie Ci zrodla tych badan a wiesz dlaczego? Bo wiedza ta jest dla ludzi ktorzy chca sie coś dowiedziec a nie takich ognorantow jak ty ktorzy sa tu po to by tylko sie wyklocac.
Giziu przypomnij sobie co napisałes wczesniej:
"Oczywiście też czekam na info agnieszki "
Niestety badania dokładne źródło i analiza badań tylko dla uzytkowników Robert Alka i Owczarz.
Pozdrawiam reszte.
P.S. Liwia z tego co widzę Ty też zalazłas nieraz za skórę owczarowi.
"Oczywiście też czekam na info agnieszki "
Niestety badania dokładne źródło i analiza badań tylko dla uzytkowników Robert Alka i Owczarz.
Pozdrawiam reszte.
P.S. Liwia z tego co widzę Ty też zalazłas nieraz za skórę owczarowi.
Jesli posiadanie odmiennych pogladow i dyskusja jest jednoznaczna z zachodzeniem za skore to owszem, z wzajemoscia. Ale Owczarz jest na tyle madrym czlowiekiem ze to pojmuje i urazy nie chowa, nota bene i vice versa.agnieszkaa pisze: P.S. Liwia z tego co widzę Ty też zalazłas nieraz za skórę owczarowi.
Zreszta nie widze zwiazku pomiedzy moja prosba o podanie zrodla a moimi relacjami z Owczarzem? Jeszcze raz bardzo Cie prosze o pomoc w rozwiazaniu dylematu ktory jakis czas mnie juz dreczy.
LIWIO, TY na prawde nie widzisz zwiazku?, jesli urazisz Owczarza ,to tym samym Agnieszkee, bo Owczarz to Agnieszka. zobacz w innych tematach na forum, Agnieszkaa zawsze pojawia sie, gdy ktos obrazi Owczarza.
Tak Gosciu pojawiam się, bo nie mogę tego zrozumieć jak ty i Giziu mozecie tak zeszmacic osobę ktora tutaj tylu osobom pomogla? Jakim ty jestes wogole czlowiekiem?Chyba bardzo złym.Wspolczuje twoim bliskim naprawde ze musza obcowac z tak arogancką osobą. A w obronie owczarza przynajmniej jedna osoba musi stanac skoro nikt nie ma odwagi tego zrobic pomimo ze chyba on i robert alka najwiecej tu pomagali innym.
Liwia dlaczego sie wtracasz. Moj post był skierowany do Goscia i Giziu. Czy Ty musisz zawsze wtracic swoje trzy grosze?
Tak jak mowiłam źródło i analiza badan bedzie przekazana tylko Robertowi Alka i Owczarzowi, napewno ktoś z nich udostepni niedlugo te materiały zyczliwym im osobom
Tak jak mowiłam źródło i analiza badan bedzie przekazana tylko Robertowi Alka i Owczarzowi, napewno ktoś z nich udostepni niedlugo te materiały zyczliwym im osobom
Slonko, zwroc uwage ze to JA poprosilam o to zrodlo jako pierwsza wiec JA jestem Twoim glownym rozmowca w tej kwestii. Ale cos mi sie wydaje, zes przyszla sie tu tylko popieniaczyc wiec szkoda czasu na taka dziecinade.
Moj weterynarz uwaza, ze nie wolno mieszac, tylko albo suche / zgornej polki cenowej/, albo dobre gotowane plus witaminy, Ja to rozumiem w ten sposob ,ze mieszajac suche i gotowane /jeden posilek taki, drugi taki/ ,dam albo za duzo , albo za malo witamin , czym zaszkodze psu. w necie czytalam, ze warto patrzec na kupki, ma byc zwarta i jasno brazowa, ciemna swiadczy o nadmiarze miesa, a biala sypka o nadmiarze kosci, w diecie psa. Do Owczarza, przestan sie juz pienic, i badz facetem, albo wracasz do tematu rozmowy , albo odejdz na jakis czas z forum , jesienna aura Ci nie sprzyja.
Oczywiście w pewnym sensie można sie a trym zgodzić - karma to wygoda, jest napisane zapotrzebowanie, składniki, witaminy itp.Anonymous pisze:Moj weterynarz uwaza, ze nie wolno mieszac, tylko albo suche / zgornej polki cenowej/, albo dobre gotowane plus witaminy, Ja to rozumiem w ten sposob ,ze mieszajac suche i gotowane /jeden posilek taki, drugi taki/ ,dam albo za duzo , albo za malo witamin , czym zaszkodze psu. w necie czytalam, ze warto patrzec na kupki, ma byc zwarta i jasno brazowa, ciemna swiadczy o nadmiarze miesa, a biala sypka o nadmiarze kosci, w diecie psa. Do Owczarza, przestan sie juz pienic, i badz facetem, albo wracasz do tematu rozmowy , albo odejdz na jakis czas z forum , jesienna aura Ci nie sprzyja.
Gotowane to praca - liczenie, szykowanie, obserwacje
mieszanie to doświadczenie - tym większe liczenie, ważenie i składników i psa
Jeszcze raz powtarzam - nie odżegnuje nikogo od karmy bo sam ją stosuje, nie stosuję jej tylko jako podstawy.
Staram się poczuć w roli psa - nie chciałbym przez całe życie jeść tylko sucharów nie wiem jak zbilansowanych.
-
- Informacje
-