GreenFish
Ja dodam tylko od siebie ze zarowno testy skórne jak i te z krwii nie dają 100% pewności wykrycia na co pies uczulony, a jeśli nawet, kosztowne odczulanie nie zawsze przynosi odpowiednie rezultaty. Czasem jedynym wyjsciem sa sterydy do końca życia oczywiscie odpowiednio dawkowane.
Zdaję sobie z tego sprawę, ale sądze, że trzeba próbować. Jeśli się decydujemy na psa to oczywiste, że trzeba mu zapewnić jak najlepszą opiekę, także lepiej ponieść koszty nawet nie będąc pewnym rezutatu, niż pozwolić, by bez badań był skazany na sterydy. Wróce do tematu karm, kupiłam 14 kg Royal Canin Hypoallergenic i zastanawiam się czy kuracja dwumiesięczna (bo na tyle wsytarczy jej mojemu psu) pozwoli wylkuczyć ewntualną alergię pokarmowa? Po jakim czasie powinny być widoczne rezutaty?
Tak do 2 miesiecy powinnas juz widziec jak pies reaguje na dana karme. Co do testow ja np. nie zdecydowałem się na zadne z nich mimo ze mam psa alergika, a mimo tego nie jest skazany na sterydy. Sam doszedłem do tego co mniej wiecej go uczula, probujac pare roznych karm. Teraz wiem ze jest to pszenica lub kukurydza (nie wiem ktory z tych skladnikow), podaje karme ktora nie zawiera glutenu kukurydzainego ani pszenicy, tylko ryż brazowy i owies i jest wszystko ok. Po alergii nie ma sladu, pies nie bierze zadnych lekarstw i jest ok. Dodam ze karmie juz 4 miesiace jedna i ta sama karma, ale długa była droga aby znalezc tą odpowiednią karmę.
Rozwiązanie jest proste. W zasadzie najczesciej uczulaja powyzsze skladniki bądź ktorys z rodzajow miesa, szczegolnie kurczak. Wiec warto sprobowac karme bez kurczaka, jesli pies dalej ma alergie, wtedy wiadomo ze to nie mieso kurczaka...wtedy sprobowac wlasnie karme bez pszenicy i kukurydzy.Ja w ten sposob wyeliminowałem składnik uczulający psa.
Rozwiązanie jest proste. W zasadzie najczesciej uczulaja powyzsze skladniki bądź ktorys z rodzajow miesa, szczegolnie kurczak. Wiec warto sprobowac karme bez kurczaka, jesli pies dalej ma alergie, wtedy wiadomo ze to nie mieso kurczaka...wtedy sprobowac wlasnie karme bez pszenicy i kukurydzy.Ja w ten sposob wyeliminowałem składnik uczulający psa.
No chyba, że nie jest to alergia pokarmowa.A jesli jednak i to alergia pokarmowa to u mojego psa na kurczaka, wieprzowiną bądż ryż lub kaszę gryczaną, bo to jadła za radą weterynarza przez jakieś 3 miesiące (według tego weta pies nie moze być uczulony na mięso, bo jest z natury mięsożerny ), no i nie muszę dodawać, że nie pomogło.
Więc narazie elimiacyjna, potem ewentualnie testy
Więc narazie elimiacyjna, potem ewentualnie testy
Dobry weterynarz lolMegda pisze:(według tego weta pies nie moze być uczulony na mięso, bo jest z natury mięsożerny )
Mam jeszcze pytanie dotyczące dodawanego do karmy oleju i oliwy z oliwek. Czy może mieć to jakiś wpływ na przebieg diety eliminacyjnej czy wyniki późnijszych ewntualnych testów? Sądzę, że nie powinnien, ale wolę się upewnić czy przypadkiem nei szkodzę.
Według mnie można dodawać olej. Najczęściej w dietach eliminacyjnych stosuje się olej rzepakowy, bo ma niezły stosunek kwasów omega-3 i omega-6. A to przykład diety eliminacyjnej, hipoalergicznej (autorem jest lekarz weterynarii):
115 g jagnięciny
175 g gotowanego ryżu
1 łyżeczka oleju roślinnego
1,5 łyżeczki fosforanu wapnia
szczypta chlorku potasu (ok. 1/8 łyżeczki)
115 g jagnięciny
175 g gotowanego ryżu
1 łyżeczka oleju roślinnego
1,5 łyżeczki fosforanu wapnia
szczypta chlorku potasu (ok. 1/8 łyżeczki)
A tu nie we wszystkim się z Tobą zgodzę Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w oleju rybnym jest jak 1:10, natomiast wymagany w diecie jest 4:1 - 2:1. Kwasów omega-3 jest tam stanowczo za dużo i jednak wymagane jest łączenie oleju rybnego z jakimś olejem roślinnym bogatym np. w kwas linolowy, albo gamma-linolenowy (olej z ogórecznika). W przypadku alergii olej rybny na pewno ma dobroczynne działanie, ale przede wszystkim jako uzupełnienie ilości kwasów omega-3 (o działaniu przeciwzapalnym) w diecie, bo zazwyczaj tych kwasów jest za mało i do głosu dochodzą kwasy omega-6 o silniejszym działaniu prozapalnym.Robert Alka pisze:Jeżeli już to tylko olej rybi,nie uczula wogóle.Przynajmniej tak wykazują testy,żywieniowe.Ma też najlepszy ze wszystkich stosunek omega 3 i omega 6.Działa koiąco na skórę .
Olej który podaję jest połączeniem oliwy z oliwek z olejem rzepakowym jego skład to:
nasycone kwasy tłuszczowe: 8g
jednonasycone kwasy tłuszczowe: 62g
wielonasycone kwasy tłuszczowe: 21g
kwasy omega -3: 7g
kwasy omega -6: 14g
witamina E- 25mg
oczywiscie w 100 ml.
nasycone kwasy tłuszczowe: 8g
jednonasycone kwasy tłuszczowe: 62g
wielonasycone kwasy tłuszczowe: 21g
kwasy omega -3: 7g
kwasy omega -6: 14g
witamina E- 25mg
oczywiscie w 100 ml.
A jesli pies będzie uczulony na rybe???? Wtedy olej tez bedzie go uczulał. A zdarzają sie psy, co prawda rzadko ale wystepuje czasem nawet uczulenie na rybę. Więc wowczas olej rybi tez bedzie uczulał.cytat owczarza..... OWCZARZnie przesadzaj z ta alergia
-
- Informacje
-