Owczarek, 9 m-cy, od pewnego czasu obgryza ściany.
Je Acanę dla szczeniąt ras dużych, poza tym dostaje arthroflex.
Czy to jest objaw niedoboru wapnia?
Czy można podawać wapń gdy pies je zbilansowaną karmę?
gryzie ściany
tak przy Acanie można dołożyć trochę przeparatu witaminowo - mineralnego tzn. 50% zalecanej dawki producenta praeparatu
Ja mam podobny problem tyle ze z Bernardynem (5 misiecy) tyle, że on jest na Hillsie - czyli jemu też wapna brakuje?
Czy jak zmienie karme to może być lepiej? -po Hillsie ma często rozwolnienia no i tam nie ma ochrony stawów - dlatego myśle nad zmianą karmy.
Ewa
Czy jak zmienie karme to może być lepiej? -po Hillsie ma często rozwolnienia no i tam nie ma ochrony stawów - dlatego myśle nad zmianą karmy.
Ewa
są tam składniki wpływające na rozwój stawów ale jeśli występuje po niej rozwolnienie trzeba zmienić na inna i sprawdzić czy też będzie miał rozwolnienia. Jeśli ma objawy typu obgryzanie ścian podałbym mu preparat wapniowo mineralny 50% zalecanej dawki przez producenta przez 4-6 tyg. jesli objawy nie zanikną to należy wykonac badania zawartości wapna i innych makroelementów we krwi lub zrobić to należy od razu. Pani wybierze co należy zrobić. Sprawy niedoborowe nie zawsze sa kwestią złej karmy czasami to zwierze jest temu winne np. ma kłopoty z przyswajaniem makroelementów z danego rodzaju pokarmu.
A jaki by pan polecał preparat?
Słyszałam, że te w proszku są lepsze od tych w tabletkach - ale mój pies to mały "lekoman", uwielbia tabletki....nawet te na odrobaczanie zjada bez "oszukiwania" i chowania w jedzonku
Słyszałam, że te w proszku są lepsze od tych w tabletkach - ale mój pies to mały "lekoman", uwielbia tabletki....nawet te na odrobaczanie zjada bez "oszukiwania" i chowania w jedzonku
Mój labrado w wieku dojrzewania obgryzał ściany bardzo namiętnie, jadł royal canina i dostawał dodatki na stawy i chrząstki. Badanie krwi nie wykazało żadnych nieprawidłowośći. Teraz moja mała cavalierka robi dokładnie to samo, ale już się tym nie przejmuje. Dodam tylko, że moje psy obgryzały ściany jak były same w domu, lub jak nikt nie okazywał im uwagi.
Magda
Magda
Podaję psu witaminy, połowę dawki / Canifos/, do tego ze spaceru po lesie przywiozłam mu ogromniasty patyk, który obgryza sobie na balkonie - i problem chyba już się rozwiązał.
-
- Informacje
-