Ilość karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

SAYR

29 listopada 2012, 07:53

Seiti pisze:Po NGBB kupy mam 2 razy na dzień i są ok, na MM niestety rozregulowało się to :( Zależy od karmy. Na BARFie rzeczywiście kupy malutkie, mniejsze niż po Nutrze i też 2 razy na dzień.
Moje na miejsce nie pójdą z surowym, pozabijały by się przecież. Wybrały sobie do żarcia dywany. I Młoda upyćkała bodajże indykiem. :roll:
Sayr na pw dawałam Ci nazwę strony gdzie możesz poczytać o BARFie, zajrzyj i może się zdecydujesz co wybrać. :mrgreen:
Sory ale nie mam tej strony o barfie, przejrzałem wszystkie wiadomości i nie znalazłem. Piszecie o podawaniu surowego mięsa z drobiu, ktoś powiedział że to szkodliwe dla psa, chodzi o ostre zakończenia po przegryzieniu. Mam dużo pytań o barf, ale isabelle30 obiecała mi to wyjaśnić na PW. Czy żywienie barfem, całkowicie odrzuca suchą karmę? Jeśli chodzi o żywienie suchą karmą, to macie racje odnośnie załatwiania się. Mam podwórko, ale i tak muszę sprzątać, a to jest trudne jak pisaliście przy tej ilości kup i nie do końca twarde. Czy ta karma jest dobra Brit Premium Junior Large? Bo też jest mi polecana przez znajomych, patrząc na skład to według mnie to jest w porządku.
Awatar użytkownika
Dardamell

29 listopada 2012, 09:05

.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2013, 21:25 przez Dardamell, łącznie zmieniany 1 raz.
barbarasz49

29 listopada 2012, 21:44

Brit Premium Junior Large jest dość dobrą karmą zwłaszcza dla alergików ,ale niestety moja sunia nie chciała jej jeść.Musisz najpierw kupić małą ilość i zobaczyć czy Sara zje.
isabelle30

29 listopada 2012, 21:54

Odnośnie kości z kurczaka - na surowo są ok. O ile oczywiście pies nauczy się je gryźć - ma miażdżyć i gryźć a nie odrywać i łykać i tego trezba pilnować - ale to ogólna zasada podawania każdych kości.
Wszystkie kości ugotowane - poddane obróbce termicznej stają się śmiertelnie niebezpieczne - bez względu na gatunek zwierzęcia z którego pochodzą. Temperatura powoduje że to z czego się składają zmienia swoją strukturę. Kości wtedy łąmią się na twarde, ostre drzazgi, zmiażdżone zamieniają się w twardy cement w jelitach. Nie muszę wspominać, że kości ugotowane stają się bezwartościowe pod względem odżywczym.
Barf nie wyklucza suchego. Ale jak Ci już napisałam, Twoja malutka potrzebuje teraz 3-4 posiłków dziennie - nie będziesz w stanie zachować odpowiedniej ilości czasu między posiłkami.
Przy sychych karmach analizuj skład. Na pierwszym miejscu nigdy nie powinny znajdowac się zboża - ryż, pszenica, kukurydza czy inne. Na pierwszym miejscu powinny być produkty zwierzece. Patrz też na to jakie one są - te produkty zwierzece. Karma zawierająca 50% świeżego mięsa ma mniej "zwierzęcia " w sobie niż karma zawierająca 30% mączki mięsnej (świeże mięso to 70% wody).
Skład karmy nie powinien być zbytnio skomplikowany - często w karmie znajdują się rzeczy które tylko "ładnie" wyglądają.
patrz też na tłuszcz. Powinien być zwierzecy a nie tylko roslinny.
SAYR

29 listopada 2012, 22:53

To chyba dość się dowiedziałem, tylko teraz trzeba zmienić karmę. Dziękuje wszystkim za cierpliwość, ale to jest dla mnie bardzo nowe doświadczenie, i nie chcę czegoś spierniczyć.
Awatar użytkownika
Robert A.

29 listopada 2012, 23:11

barbarasz49 pisze:Brit Premium Junior Large jest dość dobrą karmą zwłaszcza dla alergików ,ale niestety moja sunia nie chciała jej jeść.Musisz najpierw kupić małą ilość i zobaczyć czy Sara zje.
Napisałaś ,że dla alergików co w niej jest takiego,że okresliłaś ja jako karmę dla allergików?
Awatar użytkownika
Dardamell

30 listopada 2012, 06:00

.
Ostatnio zmieniony 26 stycznia 2013, 21:26 przez Dardamell, łącznie zmieniany 1 raz.
Martines999

30 listopada 2012, 10:53

Witam
A jakie byście polecili witaminy i suplementy do suchej karmy. Jakie dawki tych dodatków do karmy?

Pozdr-M
SAYR

30 listopada 2012, 12:04

Martines999 pisze:Witam
A jakie byście polecili witaminy i suplementy do suchej karmy. Jakie dawki tych dodatków do karmy?

Pozdr-M
Dołączam się do pytania.
barbarasz49

30 listopada 2012, 12:56

Robercie nie bardzo wiem co w tej karmie pomaga psu przy alergii, ale ja po prostu powtarzam to co mówił mi weterynarz kiedy go pytałam o tą karmę ,w czasie kiedy poszukiwałam właściwej karmy dla mojej wybrednej jak pisałam suni.Ona wprawdzie nie ma alergii ale miała wtedy 6 miesięcy i po pozytywnych wypowiedziach w opiniach sklepu Krakvetu o karmie,kupiłam małe opakowanie Lunie. Zadowolone z karmy było chyba tylko pobliskie schronisko,bo tam zawoziłam nietrafione karmy,sunia nie ruszyła ani jednej granulki.
Seiti

30 listopada 2012, 13:20

Ja nie słucham wetów w kwestii karm (wolę słuchać Roberta;)). Zwłaszcza jak sprzedają u siebie RC, są zdolni zareklamować go jako najlepszą karmę z najlepszych. Nie ufam im bo wiem co nimi kieruje. Jak do tej pory nie spotkałam osobiście weta który wiedziałby o karmach tyle co ludzie na tym forum. Dla mnie weterynarze są od leczenia.

Barabasz skoro Twoja suka jest tak niechętna do karm może powinnaś pomyśleć o innym sposobie żywienia? Psy się mają świetnie nie tylko na karmach. ;)
barbarasz49

30 listopada 2012, 14:15

Ja już na moich pieskach przerabiałam różne formy żywienia i doszłam do wniosku,że w mojej obecnej sytuacji domowej plus częste wyjazdy, najbardziej optymalną i wygodną formą karmienia jest właśnie podawanie suni suchej karmy. Obecnie pucuje ze smakiem Marcus Muhle i oby jak najdłużej,odpukać!!! Robercie co to znaczy karma hypoalergiczna,bo w sklepie krakvetu w opisie karmy o którą pytał Sayr, Brit Premium Junior Large pisze że jest hypoalergiczna, ja myślałam że tzn.bezpieczna dla alergików?
SAYR

30 listopada 2012, 16:15

SAYR pisze:

Pozdr-M
Dołączam się do pytania.
Czy możemy dostać odpowiedz?
Awatar użytkownika
Robert A.

30 listopada 2012, 16:57

barbarasz49 pisze:Robercie nie bardzo wiem co w tej karmie pomaga psu przy alergii, ale ja po prostu powtarzam to co mówił mi weterynarz kiedy go pytałam o tą karmę ,w czasie kiedy poszukiwałam właściwej karmy dla mojej wybrednej jak pisałam suni.Ona wprawdzie nie ma alergii ale miała wtedy 6 miesięcy i po pozytywnych wypowiedziach w opiniach sklepu Krakvetu o karmie,kupiłam małe opakowanie Lunie. Zadowolone z karmy było chyba tylko pobliskie schronisko,bo tam zawoziłam nietrafione karmy,sunia nie ruszyła ani jednej granulki.
Temat karm i wetów był poruszany wielokrotnie.
Ewidentnie weterynarz w przypadku Brit junior premium popuścił wodzę fantazji mówiąc ,że karma jest dobra dla allergików. :) ja rozumiem gdyby mówił o Brit Care Junior ,mimo,że karma nie jest też "stricte" antyalergiczna ,ale można juz przymknąć oko na jej przyzwoity skład.
Jeśli weterynarz jest człowiekiem "otwartym"i mającym doczynienia z karmami suchymi (przykład dr.Jarek)to mozna posłuchac co i jak poleca,ale w ogromnej większości weterynarze nie znają się na żywieniu(polecając non stop karmy sponsorujące typu Royal C. Hills,Purina) z prostej przyczyny wet jest od leczenia ,i na studiach nie mają przedmiotu(do niedawna przynajmniej nie było)żywienie zwierząt.
Awatar użytkownika
Robert A.

30 listopada 2012, 17:02

SAYR pisze:
SAYR pisze:

Pozdr-M
Dołączam się do pytania.
Czy możemy dostać odpowiedz?
SAYR- U Twojego psa zacząłbym od ochrony stawów i z tańszych przyzwoitych preparatów może byc Dolfos Arthro Ha lub Dolfos Arthrofos .
Gdybyś kupił Dolfos Arthrofos forte(proszek)to mógłbys zrezygnowac z dodatkowych suplementów biorąc pod uwagę,ze bedziesz karmił lepszej jakości karmą niż Purina Dog Chow.
ODPOWIEDZ
  • Informacje