Ilość karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

barbarasz49

30 listopada 2012, 18:34

Ja pisząc o karmie Brit myślałam właśnie o Brit Care Junior Lamm,ona jest hypoalergiczna.Pomyliłam nazwę sorry ,ale tych karm jest na rynku tyle,że człowiek może dostać zawrotu głowy.
SAYR

02 grudnia 2012, 07:03

SAYR- U Twojego psa zacząłbym od ochrony stawów i z tańszych przyzwoitych preparatów może byc Dolfos Arthro Ha lub Dolfos Arthrofos .
Gdybyś kupił Dolfos Arthrofos forte(proszek)to mógłbys zrezygnowac z dodatkowych suplementów biorąc pod uwagę,ze bedziesz karmił lepszej jakości karmą niż Purina Dog Chow.
Czy podana na opakowaniu dawka odnosi się do wagi docelowej psa?
Awatar użytkownika
Robert A.

02 grudnia 2012, 10:41

W przypadku preparatów na stawy dawki podane sa na aktualną wagę psów.
SAYR

02 grudnia 2012, 15:14

Robert A. pisze:W przypadku preparatów na stawy dawki podane sa na aktualną wagę psów.
Jak długo się podaje ten preparat? I czym się różnią tabletki od proszku?
Dawno już miałem się zapytać o pewną rzecz, ale jak dotąd nie miałem styczności z witaminami i lekarstwami, więc pewne nazwy są dla mnie obce, więc co to są suplementy?
isabelle30

02 grudnia 2012, 15:51

Suplementy na poprawę funkcjonowania stawów podaje się całe życie psa.
Suplementy to dodatki żywieniowe, nie są to lekarstwa bo niczego nie leczą - one tylko wyrównują braki wynikające z niedoborów różnych substancji w diecie. Dokładnie tak samo jak suplementy dla ludzi. Oczywiście najlepiej działają suplementy naturalne - zawsze to co naturalne lepiej się wchłania, lepiej jest przyswajalne, bardziej wydajniej działa.
Są psy które łykają tabletki jak cukierki, a są takie którym trzeba przemycać witaminki w pokarmie - wtedy lepsza jest forma sproszkowana.
Moim zdaniem lepsze są zawsze tabletki bo mają sciśle określoną ilość tego co zawierają. Zawsze w razie potrzeby można taką tabletkę pokruszyć. Preparaty w formie proszku trudniej jest precyzyjnie dawkować bo łyzeczka łyżeczce nierówna, dla jednego dany czubek będzie średni, dla innego wysoki itd.
Martines999

02 grudnia 2012, 20:43

isabelle30 pisze:Suplementy na poprawę funkcjonowania stawów podaje się całe życie psa.
Suplementy to dodatki żywieniowe, nie są to lekarstwa bo niczego nie leczą - one tylko wyrównują braki wynikające z niedoborów różnych substancji w diecie. Dokładnie tak samo jak suplementy dla ludzi. Oczywiście najlepiej działają suplementy naturalne - zawsze to co naturalne lepiej się wchłania, lepiej jest przyswajalne, bardziej wydajniej działa.
Są psy które łykają tabletki jak cukierki, a są takie którym trzeba przemycać witaminki w pokarmie - wtedy lepsza jest forma sproszkowana.
Moim zdaniem lepsze są zawsze tabletki bo mają sciśle określoną ilość tego co zawierają. Zawsze w razie potrzeby można taką tabletkę pokruszyć. Preparaty w formie proszku trudniej jest precyzyjnie dawkować bo łyzeczka łyżeczce nierówna, dla jednego dany czubek będzie średni, dla innego wysoki itd.
Się zgadzam; co naturalne to naturalne i takie też suplementy na stawy i my używamy z powodzeniem :D
Co do odmierzania porcji suplementów to my mamy taką małą wagę jubilerską. Na aligrze 20 zł więc nie jest to jakis wielki wydatek a przydaję się nie tylko do odmierzania porcji suplementów ale i w powszechnym uzyciu w kuchni :D
SAYR

07 grudnia 2012, 18:58

SAYR- U Twojego psa zacząłbym od ochrony stawów i z tańszych przyzwoitych preparatów może byc Dolfos Arthro Ha lub Dolfos Arthrofos .
Gdybyś kupił Dolfos Arthrofos forte(proszek)to mógłbys zrezygnowac z dodatkowych suplementów biorąc pod uwagę,ze bedziesz karmił lepszej jakości karmą niż Purina Dog Chow.
Poczytałem troszkę o tym Dolfos Arthrofos i to jest środek na leczenie stawów, czy się nadaje do zapobiegania chorobom stawów?
isabelle30

07 grudnia 2012, 19:05

Do leczenia służą lekarstwa. Ten ww jest suplementem diety, nie lekarstwem. Psu z pełnoobjawową dysplazją nie pomoże. Natomiast profilaktycznie nadaje się bardzo dobrze. Choć ja uważam że znacznie lepiej nadaje się do tego mączka z nowozelandzkiego małża zielonego
Martines999

08 grudnia 2012, 16:12

Podobnego zdania jestem i używam GelenkKraft - suplement na stawy z ekstraktem z muszli małża perna canaliculus. Do tego w składzie dużo naturalnej wit C, olejki, zioła - sama natura :D
SAYR

12 grudnia 2012, 21:50

Dzisiaj pierwszy raz podałem jej surowe mięso od kurczaka, zjadła wszystko z apetytem, ale jak potem dawałem jej karmę to już nie jadła z apetytem. Czy po pierwszym podaniu mięsa, już prze smardza karmę?
isabelle30

12 grudnia 2012, 22:06

Najadła się....w końcu najadła się czymś sycącym, odpowiednim.
Brawo za odwagę!
SAYR

13 grudnia 2012, 14:40

Tylko boję się bym nie przeholował z wielkością porcji. A to zdjęcia z dzisiejszego dnia, ma przeszło 14kg

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
SAYR

14 grudnia 2012, 08:25

Coś jest nie tak, bo nie ma ochoty na karę nawet po nocy. Surowe mięso dostaje w południe do tego rano i na wieczór około 150g na dawkę to chyba nie jest za dużo, a i tak straciła pociąg do karmy. Czy mam przejść całkowicie na surowe mięso?
Seiti

14 grudnia 2012, 09:26

Mijają potrzebne godziny między karmą a surowym?
To raczej normalne, że wybiera surowe. Moje jak widzą surowiznę to oczy mają jak pięciozłotówki ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje