Ipakitine - na ile skuteczny

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Kasiek

30 sierpnia 2005, 10:47

Witam ponownie.
Juz pisalam na tym forum. Mam chorego doga z kardiomiopatią i niewydolnością nerek. Ostatnio znowu podskoczył mocznik (do 189, kreatynina 2,1). Przy restrykcyjnej, niskobiałkowej diecie po 10 dniach mocznik 120, kreatynina 1,9.
Zasugerowano podawanie Ipakitine (dietetyczny dodatek żywieniowy dla psów i kotów z niewydolnością nerek). Przy wadze mojego psiaka 67 kg, tomiesięcznie wychodzi sama ta odzywka kilkadziesiąt zł. To jest nowy środek. Chciałam zapytać o jego skuteczność. I czy jest wart tej inwestycji? I tak wszystkie leki które Ares musi dostawać są koszmarnie drogie w takich ilościach.
Będe wdzięczna za porade,
Kasia
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

31 sierpnia 2005, 08:40

jeżeli Pani stosuje diete niskobiałkową i niskofosforową proszę tego nie stosować. Zalecamy ten preparat dla zwierząt, które nie chcą przyjmować takiej diety gdyż jego funkcją jest wiązanie nadmiaru fosforu co Pani uzyskuje dietą. O skuteczności? Chyba trzeba byłoby pytać labolatoria, ale nie wierze, że nic nie daje ponieważ firma nie uzyskałaby rejestracji, a po drugie jest to środek , że tak nazwe, pośredniego działania, zachowawczego więc ciężko bezpośrednio oceniać po stanie zdrowia psa jego skuteczność.
Kasiek

31 sierpnia 2005, 08:58

DZiekuje za odpowiedź. Dokończę tą jedną już zakupioną puszkę.
ODPOWIEDZ
  • Informacje