Jak nauczyć łapczywego psa jeść niemoczoną karmę?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
gasparo

12 lipca 2007, 14:29

Mój psiak (3 miesiące) jest potwornie łapczywy, dlatego muszę mu moczyć karmę. Suche wciąga jak odkurzacz i się nią dławi.
Staram się nie rozmaczać nadmiernie (nie jest to zupka, ale kulki robią sie o konsystencji gąbki).
Jakie są Wasze doswiadczenia w tym temacie. Może poprostu Fredi jeszcze jest za mały, żeby jeść suche. Może musi jeszcze dorosnąć?
Czy dosypywać do rozmoczonych kulek suche? Czy jakieś inne sposoby przyzwyczajania do spokojnego jedzenia (i gryzienia!!!!) suchego?
Próbowałam najpierw dać mu moczone, żeby zasycił pierwszy głód, a na deser trochę suchych, mając nadzieję, że będzie jadł mniej łapczywie, ale to porażka. Dobrze że sie nie zadławił, ale mało brakowało.
Proszę o sugestie.
Patrycja94
Kontakt:

13 lipca 2007, 00:57

Moje psy (syberian husky) jak były małe też były bardzo łapczywe. Natomiast teraz gdy mają 6 lat i jedzą już spokojnie. Myślę że twoje sposoby są dobre. Podawaj najpierw rozmoczone a potem suche, po jakimś czasie sprubuj do rozmoczonego podawać suche, a po dłuższym czasie piesek powinnien się nauczyć jeść norlmanie suche. W końcu będzie już dużym psem.
P.S. Moja sunia jak jadła prawie się udusiła jak tak łapczywie jadła, więc uważaj na swoje maleństwo... :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje