Jakość karmy

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

20 grudnia 2006, 08:32

Witam,
Czym się kierować przy wyborze karmy i na co zwracać uwagę w jej składzie? Jakie składniki powinna zawierać dobra karma, a jakie składniki świadczą o tym, że karma jest niższej jakości?
Generalnie chodzi mi o to, na jakiej podstawie można stwierdzić, że jakaś karma należy do karm z górnej pólki, a inna już nie, przy czym nie chodzi mi tutaj o sugerowanie się znaną marką.
Np. czy białko w karmie powinno być pochodzenia zwierzęcego czy roślinnego? W opisie jednych karm podane jest, że w ogóle nie zawierają pszenicy i glutenu, a żródłem białka jest mięso, inne karmy znowu np. dla psów z nietolerancją pokarmową zupełnie nie zawierają białka pochodzenia zwierzęcego, a źródłem białka jest gluten pszenny i jest on określany jako źródło białka o najwyższej strawności.
Awatar użytkownika
kaasia
Posty:166
Rejestracja:11 sierpnia 2006, 22:11
Lokalizacja:Bełchatów/Wrocław
Kontakt:

20 grudnia 2006, 17:58

Pierwsze kryterium to zawartość mięsa - na poziomie kilkudziesięciu %. Powinno być na pierwszym miejscu w składzie. Zauważ, że karmy marketowe mają "min. 4%" - nie łudźmy się, że jest więcej. Po drugie - jakość mięsa, czyli np. faktycznie mięso z kurczaka, a nie "chicken-by products". Karmy marketowe bazują na tanim białku sojowym, które nie jest dobrze przyswajalne i może powodować alergie. Również gluten pochodzący z różnych zbóż może je wywoływać i dlatego w karmach hipoalergicznych glutenu nie ma. Karma nie powinna być barwiona, wszystkie granulki powinny być tego samego koloru. Konserwowana witaminą E - tokoferolem. No i na koniec warto spojrzeć jakie i w jakich ilościach dodano witaminy, minerały, wyciągi roślinne, probiotyki itp.
dla psów z nietolerancją pokarmową zupełnie nie zawierają białka pochodzenia zwierzęcego, a źródłem białka jest gluten pszenny i jest on określany jako źródło białka o najwyższej strawności
Podaj mi proszę nazwę tej karmy, bo nie udało mi się nic takiego znaleźć.
Gość

21 grudnia 2006, 11:58

Bardzo proszę, zerknij tu

Nie bierzmy zupełnie pod uwagę karm marketowych.
Royal Canin, Biomill, ANF, Eukanuba czyli karmy uznawane za jedne z najlepszych posiadają w składzie gluten pszenny, a np. Acana plasująca się niżej (według tego co można przeczytać na forum) nie posiada pszenicy i glutenu czyli to chyba nie jest wyznacznik jakości.

Pierwsze kryterium - zawartość mięsa (interesują mnie karmy dla szczeniąt dużych ras) w wielu karmach nie jest to podane - m.in. ANF, Royal, Biomill, Eagle Pack i kilka innych karm zupełnie nie podają zawartości mięsa w składzie. Mięso jest na pierwszym miejscu w składzie zwykle w każdej karmie, więc...
kaasia pisze:No i na koniec warto spojrzeć jakie i w jakich ilościach dodano witaminy, minerały, wyciągi roślinne, probiotyki itp
No tak, tylko co mi po ilościach witamin i minerałów jak nie wiem ile czego pies potrzebuje.

Porównajmy dla przykładu Eukanubę Puppy & Junior Large Breed i Brit junior large breed. Wit. D3 920 Eukanuba i 1800 Brit, dalej odpowiednio wit. A 15000 i 18000, wit. E 200 i 150, Wapń 0,8% i 1,7%, Fosfor 0,63 i 1,0, Miedź 25mg i 18mg. Wchodzi na to, że w Eukanubie jest mniej D3, wapnia i fosforu czyli składników ważnych ze względu na rozwój kośća zwłaszcza dużych psów. Białko 26% Eukanuba i 26% Brit. Brit bardzo niewiele ustępuje Eukanubie pod względem zawartości glukozaminy i chondroityny, Tłuszcz 14%w E i 16% w B.
Mięso w składzie na pierwszym miejscu w obu karmach, w Eukanubie mięso drobiowe >20%, w Bricie 35% mięsa drobiowego i produktów pochodzenia drobiowego. Reszta składu praktycznie to samo: kukurydza, pulpa, drożdże, DL-metionina, tłuszcz zwierzęcy, pszenica. Cenowo niebo a ziemia.
Eukanuba uznawana jest za jedną z karm z najwyższej półki, Brit przeciwnie (opieram się na tym co doczytałem tutaj na forum). Czym to jest spowodowane? Co takiego ma Eukanuba w składzie czego nie ma Brit, że jakościowo jest uznawana dużo wyżej od Brita? Jakie składniki są wyznacznikiem jakości?
ntt1

07 lutego 2007, 22:22

Też się nad tym zastanawiam i nie wiem. Kupuję BRIT :lol: .
Gość

08 lutego 2007, 15:15

Prawda jest taka ze Eukanuba i Brit to karmy podobnej jakości zresztą kiepskiej. Obalcie mit o tej Eukanubie jako dobrej karmie.

Jeśli pojedziecie do Stanow i popytacie ludzi znająychc się na rzeczy, to Wam pokaza 20 różnych karm lepszych od Eukanuby.

Tam Eukanuba jest uznawana na poziomie naszego Pedigree
Awatar użytkownika
digieve
Posty:90
Rejestracja:03 września 2006, 16:01
Lokalizacja:Wrocław
Kontakt:

11 lutego 2007, 16:01

Nie zgadzam się co do Eukanuby. Znam osoby, które przeprowadzały badania karm i absolutnie się z taką teorią nie zgodzą.
Znam masę psów, łącznie z moim włąsnym, któremu Eukanuba bardzo służyła. Mam trenującą, sportowo - wystawową sukę collie i zapewniam cię, że jeśli karma jest "gorsza", od razu to WIDAĆ. Hodowcy mojej suki, posiadający stadko w różnym wieku, liczące sobie ponad 30 sztuk - wyłącznie Eukanubą karmią od jej początków na Polskim rynku a ich psy wyglądają fantastycznie a najstarsze mają w tej chwili po 15 lat i "końskie zdrowie". Ja wiem że różne bywa, ale JEDNAK, gdyby Eukanuba była tak słabą karmą jak to sugerujesz to na pewno wszystkie te psy nie wyglądałyby tak rewelacyjnie. Z resztą mam więcej przykładów hodowli i właścicieli zadowolonych z Eukanuby.
Jeśli psu jakaś karma nie służy, to będzie wyglądał słabo nawet jeśli będzie to karma z górnej półki. Najważniejsze to dobrać karmę odpowiednią dla psa.
Mam doświadczenia z Eukanubą, Acaną (w naszym przypadku Eukanuba była ciut lepsza a na Acanie suka tyła), Bewidogiem (bardzo dobra karma z aniską cenę), Nutrą a teraz karmimy Hill'sem - którą to karmę uważam w tej chwili za najlepiej służącą mojej suce, wybór ten okazał się dla nas idealny i jestem zachwycona działaniem tej karmy.

Jeszcze jedna rzecz. Chciałam zwrócić uwagę na pewną różnicę w skłądzie karm. Zauważcie, że najbardziej wydajne, wartościowe, po prostu dobre karmy są robione z suszonego mięsa raczej, a nie z mączki mięsno - jakiejśtam. Wtedy zawartość "czystego mięsa" w karmie jest większa, a karma treściwsza. I więcej "wypełniaczy" w stylu :kury pomielonej z kurnikiem" oraz włókna, tym gorzej.
Nie łudziłabym się też, że kupi się supertanią świetną karmę za jakieś grosze - doskonała jakość niestety kosztuje a i drogie są składniki typu Omega 3 i 6 czy właśnie odpowiednio niewybrakowana zawartość czystego mięsa.
Oczywiście nie twierdzę, że nie zdarzą się psy, którym akurat tania karma będzie służyła - bo tu tylko o to chodzi, żeby była odpowiednio dobrana. Po psie naprawdę nieraz widać, że jest niewłaściwie odżywiany i na odwrót - właściwie.
Domowy, nietrenujący pies - z niedużą, lub standarową dawką ruchu może tego nie odczuć - ale dla np.trenującego psa taka "słabsza karma" może się okazać niewystarczająca.
DamaKier
Posty:1130
Rejestracja:03 grudnia 2005, 20:59
Lokalizacja:Lublin
Kontakt:

12 lutego 2007, 15:34

Z tego co mi wiadomo, to suszone mięso jest przerabiane na mączkę, więc wychodzi na jedno, a używa się tej nazwy, bo "ładniej brzmi"- ale mogę się mylić, więc mnie poprawiać
krzych1963

11 marca 2007, 21:51

Witam, zastanawia mnie karma Royal Canin jaka jest zawrtosc miesa w % duzo producentow podaje ile jest miesa %.Czy ktos spotkal sie w opisie tej w.w karmy bo ja sugeruje sie im wiecej miesa tym karma lepsza. 8) 8)
Gość

12 marca 2007, 07:45

Właśnie chyba nie do końca tak jest z tym przerabianiem na mączkę. Od osoby z wykształceniem zootechnicznym, zawodowo zajmującej się handlem karmami i siedzącej w tym od dobrych kilku lat dowiedziałem się, że część karm jest produkowana właśnie z suszonego mięsa, a część z mączki. Różne są również sposoby odparowania z karmy wilgoci w procesie produkcji. Ale ja również się na tym nie znam.
ODPOWIEDZ
  • Informacje
  • Kto jest online

    Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 82 gości