Karma dla młodego rottka

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Basia W

23 października 2006, 14:49

Mam pytanie odnośnie wyboru odpowiedniej karmy dla młodego rottweilera (4 miesiące), do ceny max 150-170zł za worek 15kg. Wstępnie zastanawiałam się nad karmami: Bewi Dog, Bento Kronen, Proformance, Acana, Belcando, Mera Dog, Brit. Słyszałam opinię hodowcy rottków ( pani hoduje tą rasę od 10 lat), że szczeniaki tej rasy nie powinny jeść tylko suchej karmy z wyższej półki typu Eucanuba czy Royal, ponieważ są to karmy "bogate" w białko, tłuszcze itp, i pieski zbyt szybko na nich rosną, co dla psa takiego jak rottweiler nie jest korzystne. Ta hodowczyni karmi swoje psy surowym mięsem z ryżem i warzywami + dodatki witaminowe i na stawy. Jakie dodatki witaminowe i na stawy taki psiak powinien dostawać? Bardzo proszę o radę.
DamaKier
Kontakt:

23 października 2006, 19:53

Z wymienionych przez Ciebie karm uważam, że na większe zainteresowanie zasługuje Acana, Bento Kronen i PROFormance. Są to karmy bardzo dobre, moim zdaniem wyróżniające się z pozostałych. Dla młodego psa na stawy to będzie pewnie Arthroscan lub Arthroflex, co do preparatów witaminowych to do tych karm podawać ich raczej nie trzeba, choć najlepiej skonsultować to z wetem (jeśli już, to połowę dawki)

Pozdrawiam

Ania i koty
Gość

23 października 2006, 22:46

Z doświadczenia: mój rottweiler przez pierwsze dwa lata karmiony był Eukanubą lub Hills'em. Suczka była bardzo mocnej budowy i nie było żadnych problemów ze stawami/nogami. Nie dodawałem żadnych preparatów witaminowych ani na stawy (nawet nie wiem czy 10 lat temu były takowe w sprzedaży, a i wybór karm był dość ograniczony). Zaczęła trochę kuleć dopiero w wieku 8 lat na skutek sporej nadwagi, jednak po kuracji odchudzającej + Arthroflex praktycznie wszystko wróciło do normy. Poza tym nie było żadnych problemów zdrowotnych.
Najważniejsze jest by nie utuczyć młodego psa w okresie wzrostu. Lepiej by do ukończenia 2 roku życia pies każdej takiej dużej rasy był nawet za chudy niż za gruby, bo to zbyt duża masa ciała w okresie wzrostu powoduje problemy ze stawami.
Jeśli oczywiście możesz, moim zdaniem lepiej przez te pierwsze 1,5 do 2 lat zainwestować trochę więcej w karmę b. dobrej jakości, przeznaczoną dla ras dużych/olbrzymich, zawierającą dodatki powodujące prawidłowy rozwój stawów. Potem spokojnie możesz przejść na karmę ze średniej półki. Przy wyborze karmy nie kieruj się tylko samą ceną opakowania, najpierw zobacz na dawkowanie różnych karm, porównaj i przelicz sobie koszt. Może okazać się, że dokładając ciut więcej kupisz karmę z wyższej półki.
Kupując tańszą karmę, być może będziesz musiała dodawać "witaminki" + coś na stawy (glukozamina, chondorityna czyli w/w preparaty Arthroflex, Arthroscan) a to przecież dodatkowe koszty. A z witaminkami też trzeba uważać żeby nie przedobrzyć, bo nadmiar może być szkodliwy.
Gość

25 października 2006, 15:23

Polecam Acane large breed puppy lub PROFormance large breed puppy.
Obie karmy są świetne :D , pozwól by psiak sam wybrał która z nich bardziej mu smakuje
ODPOWIEDZ
  • Informacje