Karma dla owczarka

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Która karma najlepsza dla Owczarka Niemieckiego?

Nutra Nuggets
2
0%
Chicopee
1
0%
Dog show purina
0
Brak głosów
Brit
697
99%
Bewi dog
0
Brak głosów
Pedigree
0
Brak głosów
Inna (koniecznie napisz w poscie jaka)
1
0%

Liczba głosów: 701
Gość

26 czerwca 2007, 08:38

OWCZARZ pisze:Ja głosuje na Chicken Soup
moj lekarz sie z tobą nie zgadza ,a to bardzo mądry człowiek .
OWCZARZ

26 czerwca 2007, 11:44

Ok każdy ma prawo do głosu. Skoro Twoj lekarz sie nie zgadza to poprzyj to jakimiś argumentami merytorycznie.

Bo jeśli Chicken Soup ma składniki nie porównywalnie lepsze niż np Royal, a tą karmę ludzie tak chwalą to dlaczego Chicken Soup ma być nieodpowiednia?

Wiele osób sobie ją chwali a Ty nic sensownego nie podałeś przeciw tej karmie.
Gość

26 czerwca 2007, 15:59

ano starcza mi na ok 6 tyg jedna karma.. bo jak napisalam psy diostaja tez surowe zarcie.. i uwierz mi, ze sa najedzone.. mala sucz nawet odchudzac msuze.. swietnie wygladaja obydwa.. maja dobra forme.. w szczegolnsoci owczarek.. wiec co w tym dziwnego? owczarek i suka dostaja min czyli dolna dawke na ich wage.. no albo wcale jesli dostaja surowe zarcie.. wiec jakims "cudem" wyobraz sobie, ze te 15 kg starcza na te 6 tyg..

ja zadnej akrmy tu nie zaznaczylam.. trzeba tez brac pod uwage, ze wiele karm jest "golych" i potrzebne sa witaminki.. bewi dog ejst fajny.. ale wlansie trzeba suplementowac go.. nutra nugetts u ans sie nie sprawzdila.. najlepiej psy wygladaja i czuja sie na pro planie z lososiem lub jagneicina
OWCZARZ

26 czerwca 2007, 16:30

Ok. Rozumiem ze karmisz raz suchym raz surowym badź gotowanym, w takim przypadku może Ci starczać.

Jeśli Ci starcza karma na tak długo to musisz często karmic czyms innym poza suchym....

W porzadku, jednak tak a propo nie poleca się żywienia psów takim mieszanym sposobem żywienia.

Albo się gotuje, albo daje suchą karmę. Z punktu widzenia weterynarii nie jest to dobry sposób karmienia ten Twoj.

Ale jesli psy są przyzwyczajone to nie warto od tego odchodzic.

Choc zauważ ze sam piszesz że jednego z piesków aż musisz odchudzić...więc samo to wskazuje, że takie mieszanie sposobu żywienia nie wpływa dobrze na organizm zwierzaka i z czymś przedobrzyłes.
Gość

26 czerwca 2007, 17:12

hehe, daje albo suche.. albo surowe.. nic gotowanego!! a suka ala jest starsza.. nie biega tyle i nie plywa tyle co owzcarek.. wiec nie sapla tak dobrze.. karmy jej daje o 2/3 mniej niz dostawac powinna.. ale neistety czlwoiek wychdozi do pracy.. to rodzinka psy dokarmia dziwnymi rzeczami i tego efekty sa... a co do samych owczarkow.. owczarek ma byc psem "suchym" tj widoczne zebra i kuupa meisni a zero tluszczu:d tak jak pitt::D suchy i zylasty:D
OWCZARZ

26 czerwca 2007, 17:37

No nie do konca sie z tym zgodzę ze ma byc owczarek suchy i zylasty. Taki pies nie ma wogole sił i kondycji. Nie chciej na siłę zrobić z owczarka wyglądu charta...
Gość

26 czerwca 2007, 17:38

nikt nie mowi o charciej sylwetce!! ale owczarek to maja byc meisnie.. i zero tluszczu.. jakos moj am sily.. do beiganai przy rwerze.. to dluugiego plwyania a nawet do wyciagania lduzi z wody.. tj holowania ich..
Gość

26 czerwca 2007, 19:12

Ok. Teraz się zgodzę, mięśnie...a nie jak pisałeś ze ma byc suchy czyli rozumiem szkielet:) Ale ze stwierdzeniem zero tłuszczu już nie można się zgodzić, jakby pies miał zero tkanki tłuszczowej to nie byłoby to dobrze dal jego zdrowia i funkcjonowania.
No ale nie zagłębiajmy sie w szczegóły.OWCZARZ
Gość

27 czerwca 2007, 11:17

"suchy" to nie szkielet.. suchy to okreslenie bardzo dobrej budowy u owczarka;) tak jak o pitach mowi sie, ze powinny byc zylaste.. onem podobnie.. z tym, ze lowcarecki maja kudly i nie widac tak fajnie ich sylwetki;)

czy tak Twoim zdaniem te psy sa zaglodozne?bez sily do zycia czy ruszania sie?:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
czy moj biedny chudy bo zaglodzony owczarek powinien meic sily na plywanie pare godz.. z krotkimi przerwami i z holowaniem mnie jak plynal parokrotnie do aptyka i do brzegu?i zawracal by w wodzie tak po prostu jak mial mnie jako balast?
Obrazek
Gość

27 czerwca 2007, 14:59

Ok. Zwracam honor. Wyglada Twoj owczarek wspaniale, mam bardzo podobnego też długowłosego i wygląda bardzo podobnie jesli chodzi o sylwetkę.

Ale to napewno nie można powiedzieć o nim ze jest suchy...Mnie to określenie nie przekonuje. Jest to wygląd normalny taki jaki powinien mieć owczarek:)

Masz pieknego psa, jakież te Donki są piekne:) Prawdziwa arystokracja wśród psów:)
OWCZARZ
Gość

27 czerwca 2007, 15:10

oo to witam kolege z forum:D my tam mamy swoja galerie w fotoblogach:D no ale co?dalej sadzisz, z emoje psy sa niedozywione i zle wygladaja i w ogole nei sa w stanie sie ruszac bo nie maja sily?:>
Gość

27 czerwca 2007, 15:24

upss przepraszam... przeoczylam ejdna Twoja wypowiedz.. hmm ja znacznego pdoobienstwa w naszych psach nie zauwazylam;p tzn ejsli chdozi o sylwetke.. moj to wrecz chodzacy szkielet ;p hehe ale forme ma i kondycje tez ma.. i wole chudzielca niz spaslaka;p dlatego tesz twierdze, ze moja amla sucz jest tlusta.. chcoiaz wyglada w maire ok;p
OWCZARZ

27 czerwca 2007, 19:25

Ok dajmy już spokój tej sylwetce bo robimy sie monotematyczni. Najważniejsze aby nie mieć spaslaka bez kondycji a to czy akurat jest trochę chudszy grubszy też zależy także od cech genetycznych danego osobnika.
Mój ważył 45 kg teraz waga sie waha tak koło 42-43 po wylinieniu i jest ok tak myslę:)
A mam pytanko jeśli można: dodajesz jakiś olej np. z pestek winogron czy nie- ptaym tak z ciekawosci bo wiele osob to praktykuje, a ja tez zacząłem od tygodnia-zobaczymy efekty:)
Gość

27 czerwca 2007, 19:32

heh moj najwiecej do tej pory wazyl 36 kg, ma w tej chwili 26 meisiecy;p

hmm co do dodatkow.. dobry ogolnie jest algolith.. , jak karmei swoje ppp z lososiem,jagniecina to nic nie msuze dodawac.. jak teraz znowu wroce na akrme wysokoenergetyczna to wlasnie algolith.. a z innych dodatkow.. zoltko, miod jasny.. kefir(dobry na flore bakteryjna czy cos szczegolnie przy suchych karmach) jesli chodiz o "oelje" to olej z wiesiolka jest dobry.. albo z ogorecznika.. generalnie cos co zawiera kwasy jakies tam i omega 3i6, dobry bardzo podobno jest roboran-h i tani.. podawac nalezy 2 razy w tyg
ODPOWIEDZ
  • Informacje