Karma dla owczarka z problemami!!!!!!!!!!!!!!

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

madzior

13 sierpnia 2007, 15:21

witam! chciała zapytać o karmę dla mojego psiaka, jest to owczarek niemiecki, 4-letni , ma on problemy żołądokow-jelitowe, lekko uszkodzona wątrobę i trzustkę ( od luminalu-bieże go juz prawie 4 lata-ma padaczkę) i do tego wszystkiego jeszcze dochodzi dysplazja stawów!
Poszukuje dla niego jak najlepiej zbilansowanej karmy, jak do tąd znalazłam Royala Intertinal i Osteo& Diget.
Nie wiem która w jego przypadku będzie najlepsza, a może itnieją lepsze karmy od Royala???
Z góry bardzo dziękuję za pomoc :) :D
OWCZARZ

13 sierpnia 2007, 15:36

Istnieja lepsze od Royala ale tutaj słuchałbym tylko podpowiedzi dr Jarka o tylko on tu bedzie kompetentny udzielić fachowej porady.
madzior

14 sierpnia 2007, 09:49

W takim razie pocekam na fachowa poradę od Pana Jarka :D
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 sierpnia 2007, 23:05

proszę napisz jego wyniki zobaczymy jak wielkie są to uszkodzenia i czy wymagają zdecydowanej Diety pokarmowej czy łagodniejszego żywienia.
Gość

19 sierpnia 2007, 21:11

witam Pana! wyniki badań mojego psiaka:
AST-29,4 U/I
ALT- 109,6 U/I
AMYLAZA-2183 U/I
GLUKOZA-76,6
MOCZNIK-13,9
KREATYNINA-1,29
Co mi Pan doradza? co mam dalej robic z moim biednym psiakiem? zaznaczam, że w gre nie wchodzi uspienie psiaka :D hhehehe
Gość

20 sierpnia 2007, 14:52

Witam raz jeszcze! dodatkowo psiak dostaje na stawy Caniviton vorte 30 doraźnie oraz na wątrobę Hepatil z wit.B1, B6 x 2 dziennie przed podaniem luminalu
OWCZARZ

21 sierpnia 2007, 00:08

Jeśli chodzi o uszkodzoną wątrobe moja siostra miała psa własnie z uszkodzoną wątrobą i karmiła go długi czas Royalem Hepatic i wyniki sie polepszyły, lecz później trzeba było zmienic na Trovet dla psów z chorą wątrobą gdyż jak to bywa po jakimś dłuższym czasie organizm psa się "przyzwyczaja" do karmy i wyniki sie pogarszają.

No ale u Ciebie dochodzą jeszcze inne dolegliwości, więc sluchaj głosu dr. Jarka:)
Gość

21 sierpnia 2007, 08:13

WITAM!bardzo dziekuję za informację :D oczywiście będe cierpliwie czekac na pomoc od Pana Jarka! czekam cierpliwie :D
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 sierpnia 2007, 23:46

a czy ustaliłaś jak to zwierze funkcjonuje pod kątem krążeniowym? Ja osobiście widziałbym tutaj hillsa l/d lub hepatica royala, ew. i/d lub intestinala. Głównie położyłbym nacisk na pierwsze dwie + leczenie+ przyjrzenie się sercu.
Gość

22 sierpnia 2007, 12:30

witam Pana! pod kątem serca nie miał nigdy robionych padań, tylko pod katem wątroby, przeważnie były to badania ogólne. miał robioną morfologię lekarz stwierdził że ma wzorcową :D przynajmniej jedna rzecz która ma w pożądku!
czyli należąao by sie w jego przypadku skupić jeszcze na sercu rozumiem, czy nie ma tak jakichś nie prawidłowości?
ODPOWIEDZ
  • Informacje