Karma-Owczarek Niemiecki do goskaaa,owczarz 22

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Daniel17a

12 listopada 2010, 15:11

Witam ! Szperam na forum od kilku godzin zauważyłem kilka osób które widać żyją i interesują się pieskami :) (goskaaa,owczarz22,Robert A. ) Mam następujące pytanie mam owczarka niemieckiego piesek ma 3 miesiące przez ostatnie 2 tyg karmilem go Puriną Pro Plan powiedzmy 90g na posiłek do tego ryż (z 3 łyżki stołowe) i łyżeczkę witamin do pierwszego posiłku. Piesek zaczoł się mocniej drapać widzę że kupy są spore mimo że piesek nie wielki i cały czas chodzi głodny tzn zje wyjdzie na dwór zrobi co trzeba wróci i zaraz zagląda do miski :) Tak więc myślę że purina mimo że mu smakowała to przy dużych kupach nie wiele było z niej wartości odżywczych. Teraz przed zaglądnięciem na forum kupiłem całe 18kg Royala Canin Maxi Junior pytania:
1. Jak przestawić zwierzaka na tylko suchą karmę tzn zmniejszać dawki ryżu i dawać tylko suchą karmę ?
2. Czy ten Royal Canin Junior Maxi może być dla pieska ( po tym co przeczytałem wiem już że nie jest to najlepsza karma) bo gdzieś mi się obiło o uszy że jeśli chodzi o te karmy dla juniorów to są lepsze niż adult ale może to tylko różna wielkość chrupków.:/
3. Chciałbym puki piesek jest mały i rośnie dostawał jak najlepszą karmę do 200zł bo będzie powiedzmy worek 15kg starczał na miesiąc (przy dawkowaniu 350g na dzien) jaką karmę polecacie do tej kwoty dla szczeniaka?
4.Wiadomo jak pies będzie dorosły to będzie jadł powiedzmy 500g karmy a to wiąże się z wydatkami nie stać mnie na to by kupować mu karmę za kwotę powyżej 200złwięc na jaką karmę polecacię zmienić ?

To co ja przeczytałem sledząc forum w grę wchodzi Acana, ToTW,Orijen, i z tańszych Brit
Możliwe że uda mi się dostać Acane do 200zł tak a by starczyła na miesiąc dla juniora.Czy jest to mądry pomysł przy tak małych środkach aby zmienić dorosłemu psu Akane na Brita aby uciąć troszkę koszty.
goskaaa

12 listopada 2010, 15:46

No a mięsko też dodawałeś do tej karmy czy tylko sam ryż?
Jak sam, to zupełnie mi sie to niepodoba, pies to nie kura żeby jadł samo ziarno. Jak już kupiłeś tego RC Juniora Maxi, to dawaj mu to, bez sensu teraz zmieniać znowu, ale dodaj mu od czasu do czasu chociaż jakiegoś mięska z warzywami i połową dziennej dawki witamin.
Awatar użytkownika
Stevie Rae

12 listopada 2010, 15:56

1. Jeżeli chcesz przestawić Go z ryżu i suchej karmy na suchą karmę, to przez tydzień zrób jedną wielką zmianę. Tzn, codziennie dawaj mu tego ryżu mniej - przykładowo: (ja wiem, że mu podawałeś 3 łyżki stołowe, ale po prostu wiesz - dwa i pół łyżki - no, rozumiesz :))
- dzień 1 i 2 - daj tak 25% mniej ryżu niż zwykle,
- dzień 3 i 4 - daj tak o połowę mniej ryżu niż zwykle,
- dzień 5 i 6 - daj 75% mniej ryżu niż zwykle
- dzień 7 i później - ryżu nie dawaj.
2. Nie za bardzo Cię zrozumiałam. Obiło mi się o uszy, że to dobra karma - zresztą to przecież RC - ale pamiętajmy, że do każdego psa podchodzimy indywidualnie. Jeżeli wiesz, że jest wybredny - to szukaj karmy gdzie indziej. Jeżeli ma on 3 miesiące, to tak stosuj karmę dla juniorów. Zawiera ona takie składniki, które są niezbędne dla rozwoju szczeniaków - i których nie ma adult.
3. Hill's. Eukanuba. Nutram.
Daniel17a

12 listopada 2010, 16:22

Tak więc dziękuje za wypowiedzenie się . Powiem tak na samym początku jak był jeszcze malutki tzn jak trafil do mnie jadł ryż z kurczakiem i warzywami (pietruszka marchew) potem kupiłem Purine Pro Plan spróbowałem raz odrazu nasypać mu do miski samej suchej karmy zjadł z apetytem jednak dostał rozwolnienia, więc podawałem mu suchą karmę z ryżem i kaszą tzn tak te kilka łyżek wymieszanych z suchą karmą i witaminami w celu przyzwyczajenia go do suchej karmy. na którą całkowicie go chciałem przestawić. Nie będę ukrywał że jest to mój 1 pies i staram się podejść do niego jak najprofesjonalniej. Opinie są różne i nie wiadomo kto ma rację . Teraz będę zmniejszał mu porcje ryżu który pełni tu funkcję zmiękczacza by karmę łatwiej przyswoił. Po takim podawaniu robił duże kupy jak na takiego małego pieska (ale podejrzewam że to przez ten ryż są takie dużeE) jednak bez rozwolnienia. Royal Canin będę starał podawać z coraz mniejszymi dawkami ryżu a potem juz tylko suchą zobaczymy jaki będzie efekt. Jak skończę worek to kupię Acane . Pozatym w sumie nie dostałem odpowiedzi na wyżej postawione pytania:)
Awatar użytkownika
Robert A.

12 listopada 2010, 18:54

Przestań mieszać suche z mokrym,albo jedno albo drugie.O jakiej formie zmiękczania piszesz,co ma wspólnego ryż z przyswojeniem karmy?Karma żeby ją przyswoić ma być dobrej jakości(składniki i nośniki)żywienie suchą karmą to nie zabawa .Poza tym zbyt często zmieniasz karmy przynajmniej tak wywnioskowałem z Twojego opisu.
Pozdrawiam Robert i 3 molosy.
Chefrenek

12 listopada 2010, 19:10

Stevie Rae pisze: Obiło mi się o uszy, że to dobra karma - zresztą to przecież RC -
To było dawno temu i nie prawda. :mrgreen:

Po co mu ten ryż? Już w karmie ma ryż + ten gotowany to wychodzi na to że je prawie sam ryż. :roll: Możesz kupić mu Nutrę Gold Breeders Bag + za 50 zeta arthrofos na stawy. Wtedy styknie Ci te 200zł.
Daniel17a

12 listopada 2010, 22:14

A więc mam mu podawać samą sucha odrazu po przesiadzce z mokrej? Mial zatwardzenie jeśli jadł tylko suchą wiec w sumie moze karma byla nie taka :/ Nom nic sprubuję od jutro samą suchą . A ryz był podawany z suchą karmą minimalnie by ją zmiekczyć by mu sama sucha karma nie siadała na zołądku i wtedy nie mial probemów z qupką . Karmę suchą podawałem tylko 1 tzn Purina Pro plan jadł ją przez 2 tyg bo kupiłem 3kg na spróbę ale zaczoł się drapać więc wnioskuje że to może po karmie. Wczesniej odkąd jest u mnie był na gotowanym ryżu z kurczakiem i warzywami dopiero od tych 2 tyg je suchą karme wiec nie wydaje mi sie zebym czesto zmieniał bo w sumie 1 raz :)
Awatar użytkownika
Robert A.

13 listopada 2010, 08:26

Zrób tak jak napisał Chefrenek,Przy "normalnym"psie nie będziesz miał żadnych problemów podając Breeders Bag,a od razu będziesz miał obraz tego czy psiak ma problemy jelitowe czy nie
.Po Breeders Bag każdy zdrowy pies ma malutkie qupy,twarde ta karma jest pewnym wyznacznikiem.
Kupiłeś 3kg karmy na próbę,ale to zbyt mało aby w pełni ocenić czy karma jest odpowiednia.3kg wystarczyło Ci na ok 6-8dni.
Ostatnio zmieniony 13 listopada 2010, 08:31 przez Robert A., łącznie zmieniany 1 raz.
Chefrenek

13 listopada 2010, 08:28

Daniel17a pisze:A więc mam mu podawać samą sucha odrazu po przesiadzce z mokrej? Mial zatwardzenie jeśli jadł tylko suchą wiec w sumie moze karma byla nie taka :/ Nom nic sprubuję od jutro samą suchą . A ryz był podawany z suchą karmą minimalnie by ją zmiekczyć by mu sama sucha karma nie siadała na zołądku i wtedy nie mial probemów z qupką . Karmę suchą podawałem tylko 1 tzn Purina Pro plan jadł ją przez 2 tyg bo kupiłem 3kg na spróbę ale zaczoł się drapać więc wnioskuje że to może po karmie. Wczesniej odkąd jest u mnie był na gotowanym ryżu z kurczakiem i warzywami dopiero od tych 2 tyg je suchą karme wiec nie wydaje mi sie zebym czesto zmieniał bo w sumie 1 raz :)
Ryż kupy nie zmiękczy. Karmę możesz zalać wodą na pół godziny przed podaniem. A na poślizg dać do niej np. łyżeczkę oleju. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Robert A.

13 listopada 2010, 08:32

Chefrenek nie śpisz już ?:D
Chefrenek

13 listopada 2010, 08:34

Robert A. pisze:Chefrenek nie śpisz już ?:D
Psy mnie na dwór pogoniły. :twisted:
Awatar użytkownika
Robert A.

13 listopada 2010, 08:35

U mnie też 3 głodne wielkie Pyszczaki upomniały się o lunch.
Chefrenek

13 listopada 2010, 09:08

Takie życie psiarza :D
Daniel17a

14 listopada 2010, 16:27

Ok karmę będę zmiękczał wodą i mam nadzieje że wszystko będzie ok . Teraz kupiłem RC Junior 18kg worek więc piesek będzie to jadł zobaczymy jakie będą efekty qupy :) Jak coś będę pisał na bieżąco .
Awatar użytkownika
Robert A.

16 listopada 2010, 08:21

Uparty jesteś z tym RC.
ODPOWIEDZ
  • Informacje