Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ

05 września 2007, 08:31

GATUSO nie rozumiesz mnie wcale...generalnie jestem za karmieniem tylko i wyłącznie suchą karmą, bo jest to pożywienie dobrze zbilansowane. Ale w takich przypadkach psów które nie bardzo tolerują suchą karmę, dobrym wyjściem jest gotowanie, gdyż znam wiele psów którym ludzie gotują, a dodając do tego preparaty witaminowe psy wyglądają doskonale. Tak, że i w ten sposób mozna żywić psa, co nie zmienia faktu, że jeśli pies chętnie je suchą karmę to preferuje taki sposób odzywiania psa, jako zbilansowane posiłki jak również wygodne i nie czasochłonne w przygotowaniu:)

Suchą karmę ciężko dobrać, po wielu psy mają różne dolegliwości skórno-trawienne. Ja nie jestem przeciwnikiem gotowanego, co nie znaczy ze preferuje taki sposób karmienia i ze wszystkim psom służy gotowane, bo tak nie jest, zdarzają się psy które zupełnie nie tolerują gotowanego jedzenia.
Tak ze wyluzuj trochę GATUSO i nie wprowadzaj nerwowej atmosfery. Jesteś inteligentny i napewno zrozumiesz o co mi chodzi.

Więcej do dodania nie mam w tym temacie jeśli chodzi o karmienie psa, który nie specjalnie chętnie je suchą karmę...wszystko już zostało powiedziane.
OWCZARZ

05 września 2007, 08:42

do bzyk: no jeśli karmisz psa filetami z kurczaka, to ja Ci gratuluje ze Cie stac na to :) Bo niejednego człowieka nie stać na to żeby jeść filety z kurczaka a co dopiero karmić nimi psa.

TO nie było złośliwe odrazu zaznaczam.Pozdrawiam. :wink:
bzyk

05 września 2007, 09:37

dobowa dawka miesa dla psa wielkosci owczarek niemiecki. powinna byc ok. 20 dek., zakladajac, ze pies jest aktywny, ma duzo ruchu, napisalem ok. bo moze wynosic 15dek, lub 30dek. zalezy czy pies jest w okresie rekowalescencji po chorobie, karmi mlode, lub jest w ciazy.kurczak jest stosunkowo tani porownujac z chuda wolowina, lub ryba, na przyklad dorszem. cena kurczaka w calosci wacha sie od 5zl. do 8zl., za kilodram. kupujac kurczaka w calosci masz dwa duze filety z piersi, dwa udka,dwa skrzydla, kuper i szyje. na tydzien wystarczy. ryz cena za kilogram ok. 2 zl. . teraz sobie oblicz, jestes w tym dobry !. porcja rosolowa kosztuje 1, 25 zl. za kilogram/ gdyby braklo w jakis dzien na cos lepszego/ Pozdrawiam.
Gość

05 września 2007, 09:43

P.S. pierwszy raz slysze o psie ktory nie toleruje gotowanego jedzonka?, a moze masz na mysli nie tolerancje przypraw, czyli jedzenia resztek po ludziach? to tez nie jest zlosliwe, po prostu mnie zadziwiles ! ewentualnie miales na mysli nie tolerancje pokarmowa np. wolowiny , lub.......
OWCZARZ

05 września 2007, 10:27

Gosc jestes madry to sobie odpowiedz. Podam Ci przykład mojego psa. Od małego szczeniaka był w hodowli karmiony suchą karmą. Próbowałem go później przestawić na gotowane ale reaguje sensacjami żołądkowymi i nie jest to kwestia stopniowego przestawiania czy przypraw.

Czy dam mu kurczaka z ryżem czy wołowinę z ryżem czy jakieś inne mięso, pies po jednym posiłku ma cały dzień kilka razy dziennie biegunkę bardzo dużą.
Po przejściu na drugi dzień na karmę suchą po biegunce nie ma śladu. Próbowałem parę razy, za każdym rzaem to samo.

Więc jakaś nie tolerancja na gotowane wystepuje prawda?
Dodam tylko, że wszystkie wyniki krwi morfologia i enzymy w jak najlepszym porzadku:)

Wiec jeśli tak reaguje na gotowane, to po co mam go na siłę przestawiać i ryzykować zdrowiem psa? Skoro sucha mu służy to nie widzę celowości zmieniania sposobu zywienia. Szczegolnie jeśli jest to owczarek, a wiadomo jak to wsród owczarków, delikatny układ pokarmowy.
OWCZARZ

05 września 2007, 10:33

bzyk zapomniałes doliczyc do tego koszt oliwy, oleju, masełka, preparatu witaminowego, pewnie i tez preparatu na stawy...i zbiera się tego troche:)

Ja przy karmieniu suchą bardzo dobrej jakosci nie muszę juz tych rzeczy podawac:)

Nie ma się co zagłębiać w dyskusje o wyzszosci jednego czy drugiego sposobu karmienia, bo o tym już było..... jest bardzo dużo zwolenników karmienia suchą jak i dużo jest karmienia gotowaną i pewnie i jedni i drudzy po części jakieś tam mają swoje racje.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 września 2007, 10:45

Owczarz ma świętą racje ani jeden ani drugi sposób nie jest wadliwy pod warunkiem karmienia produktami dobrej jakości przy karmieniu chapi czy zlewkami z obiadu oba sposy są BARDZO ZŁE . Więc dyskusje czy to czy to lepsze to jak dyskusja czy piersze była kura czy jajko.
Gość

05 września 2007, 14:04

OWCZARZ pisze:U niektorych psow przeglodzenie nic nie daje. Poprostu sa psy ktore nie przepadaja za sucha karma i nic na to nie poradzisz. ja probowałem na swoim swego czasu glodowek, potrafil nie jesc dwa dni, potem zdjadl w jeden dzien i znow nastepne dni nie chciał karmy ruszyc.

Warto sprobowac gotowanego gdyz widze z wlasnego doswiadczenia, znam duzo wlascicieli ktorzy karmia gotowanym plus preparat witaminowy i pies wyglada super lepiej niz na suchej karmie.
Gość

05 września 2007, 14:09

za ktorym razem Owczarz ma swieta racje bo cos tu nie pasuje, raz zachwala sucha, a raz pisze , ze pies lepsza forme ma , po gotowanym.
OWCZARZ

05 września 2007, 14:39

Ojej Panie Jarku:) czy ja tak wszystko musze dosłownie tlumaczyc? :shock:

No ale ok. Nie neguje zywienia gotowanymi posiłkami i dla wielu osób jest to podstawowy sposób karmienia psa jesli pies toleruje gotowane, zwłaszcza że suchą karmę ciężko jest dobrać odpowiednio pod danego osobnika i czasem jest to długa droga z racji alergii, nietolerancji pokarmowych itp. (dlatego napisałem że znam wiele osób które karmią swoje psy gotowanym i jest ok).

Niemniej ja preferuję karmienie suchą karmą, gdyż dobrze dobrana o bardzo wysokiej jakości zaoszczędza mi czasu jak i nie muszę dodawać dodatkowych preparatów wit. na stawy itp.

Myślę że w poprzednim moim poście, jak i wypowiedzi dr Jarka wszystko zostało już powiedziane z mojej strony.
GATUSO

05 września 2007, 15:28

Oj Owczarz,Owczarz,kręcisz chyba nami trochę?
OWCZARZ

05 września 2007, 15:52

Jak już mowilem wszystko w moich postach jak i wypowiedzi Pana Jarka zostało powiedziane. Kto mądry zrozumie :)

Nie narzucam nikomu sposobu w jaki ma karmić psa i tak każdy zrobi tak jak uzna za stosowne :lol:

Nic więcej nie mam do dodania w tym temacie.
goskaaa

05 września 2007, 17:03

bzyk pisze:Goskaaa, tez popada w skrajnosc, najpierw pisze, ze glodzenie psa to nie dobra sprawa, a pozniej poleca glodowke, na przykladzie swojego psa. bezsens zupelny. Ja od poczatku karmie psa gotowanym+zestaw witaminy i mikroelementy. pies jedzenie ma urozmaicone, stosuje rozne rodzaje mies :kurczak,indyk,wolowina,zadko jagniecina,ryba i rozne rodzaje wypelniaczy:ryz,makaron,platki gorskie,platki kukurydziane,z dodatkow :oliwa,maselko,olej kujawski,siemie lniane, slonecznik luskany, orzechy wloskie,oczywiscie jarzyny z wyjatkiem wzdymajacych. ser bialy jogurty,jajko , kosc tylko cieleca po obgotowaniu.psiak wyglada fantastycznie,jest umiesniony,blyszczacy i szczuply/ opinia wet. oraz mijanych przechodniow/ gotuje raz na kilka dni, wiec nie jest to uciazliwe.wkladam do pojemnikow ,a pozniej do microfali i gotowe danie, nie martwie sie, ze braknie karmy w sklepie, nie je konserwantow,jak chwilowo mniej kasy zawsze zamiast fileta z kurczaka mozna kupic .porcje rosolowa i przetrwac kryzys, gdyby psiak mial objawy nietolerancji pokarmowej od razu wiem po czym, co nowego dodalam.
bzyku, nie dokońca mnie zrozumiałes lub nie zwróciłes uwagi na jakiej treści post odpowiadam. Skoro dziewczyna pisze ze pies nie chce jesc, + ma objawy, nazwijmy to, chorobowe, to logiczne jest ze nie nalezy raczej głodzic takiego psa. A to ze podałam przyklad mojego psa, ze ją przegłodziłam, ale ona była 100% zdrowym psem- poprostu grymasiła.!!!
Ot róznica.
Gość

06 września 2007, 11:02

żaden pies nie będzie wyglądał lepiej po żadnej karmie, niż po dobrym naturalnym jedzeniu.
A stwierdzenie "zbilansowane" to sobie można ....
OWCZARZ

06 września 2007, 18:48

Jest to bardziej skomplikowane :wink: Jednemu psu rzeczywiscie będzie sluzyc gotowane jedzenie jak zadna sucha karma.... znajdą się również psy które pieknie wyglądają karmione suchą i tego efektu nie da się uzyskać gotowanym jedzeniem.

Zależy od danego osobnika, więc nie można uogólniać, tak samo jak nie można stwierdzić który sposób żywienia jest lepszy.

Tak jak to dr Jarek trafnie ujął " dyskusja nad tym który sposób karmienia lepszy to jak dyskusja co było pierwsze jajko czy kura":)
ODPOWIEDZ
  • Informacje